Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ світі зростає кількість письменниць, яких ув’язнюють за їхні висловлювання – PEN America

В Ірані ув’язнено найбільшу кількість письменниць у світі

За даними щорічного індексу Freedom to Write від PEN America, за останні п’ять років останні зросла кількість письменників, ув’язнених за їхню діяльність. Станом на 2023 рік у світі за ґратами перебувають 339 авторів. Це найвищий показник з моменту запуску індексу Freedom to Write п’ять років тому. Для порівняння, 2019 року було 238 ув’язнених письменників.

Також зростає кількість ув’язнених письменниць – з 35 до 51. Звіт показує, що в Ірані увʼязнено найбільшу кількість письменниць у світ: із загального числа в 49 людей жінок – 15. Більшість із них засуджено за підтримку руху Woman Life Freedom і критику законів, які дискримінують жінок.

Серед ув’язнених – лауреатка Нобелівської премії миру й премії PEN/Barbey Freedom to Write 2023, правозахисниця Наргес Мохаммаді. 

Перше місце за кількістю ув’язнених письменників посів Китай: там за гратами перебувають 107 осіб. Більшість із них ув’язнені за висловлювання в інтернеті, які критикували офіційну політику або висловлювали продемократичні погляди.

До переліку країн, які позбавляють письменників волі, також увійшли: Саудівська Аравія, Вʼєтнам, Ізраїль (включно з територією Палестини), Білорусь, Росія, Туреччина, М’янма, Еритрея.

«Авторитарні режими інстинктивно розуміють важливу роль, яку відіграють письменники і свобода слова у сприянні критичному дослідженню, зміцненні зв’язків між людьми й культивуванні бачення кращого світу, що ґрунтується на фундаментальних правах людини. Вони визнають силу слова для утвердження історичної правди, розвитку чи підтримки культури й притягнення до відповідальності окремих осіб й інституцій. З цих причин репресивні уряди й панівні кола в усьому світі намагаються придушити або контролювати письменників», – зазначають у PEN America.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.