Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КіноСуспільство, що рахує твої кілограми. Редакція дивиться «Корсет» Марі Кройцер

Суспільство, що рахує твої кілограми. Редакція дивиться «Корсет» Марі Кройцер — Кіно на Wonderzine

Життя в оточенні, стурбованому віком і вагою

2 лютого в український прокат виходить стрічка «Корсет» австрійської режисерки Марі Кройцер. Це історична біографічна драма про австрійську імператрицю Єлизавету Баварську, відому як Сісі. Їй виповнюється 40 років, і вона боїться втратити молодість і красу. Події фільму розгортаються в 19 столітті, а знімання відбувалися в палацах-резиденціях імператорської родини Габсбургів. В Україні стрічку прокатує кінокомпанія Arthouse Traffic.

Роль імператриці виконала акторка Вікі Кріпс. Її гру визнали найкращою в секції «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю, де відбулася світова премʼєра стрічки. Для цієї ролі Вікі Кріпс навчилася верхової їзди, опанувала фехтування й угорську мову.

Наші дизайнерка Леся та редакторки Настя й Оля вже подивилися фільм і готові поділитися своїми враженнями без спойлерів.

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

«Корсет»

Corsage

Тривалість: 113 хвилин

Режисерка: Марі Кройцер

У ролях: Вікі Кріпс, Флоріан Тайхтмайстер, Колін Морган, Альма Хасун, Джинн Вернер, Аарон Фріш

Леся: Мені дуже сподобалася кінцівка. Я не очікувала, що все так повернеться, хоча до цього ніби йшло.

Оля: А ще у фільмі дуже красиві титри.

Настя: Я навіть подумала, що після титрів буде якась сцена, теж не очікувала на такий фінал. Загалом фільм мені справді сподобався. У нього досить меланхолійна атмосфера, плавний ритм, він не дуже динамічний, але в цьому і є якась родзинка. Ця атмосфера зачіпає.

Оля: Для мене це своєрідна історія емансипації жінки. Хоч і героїня думає про наближення старості, але це не те, що турбує саме її. Вона б і не думала про свій вік, якби до цього не підштовхувало суспільство. Її віком переймається оточення. Коли малюють її портрет, її чоловік запитує: «Як тобі вдалося виглядати на ньому так, як юна дівчина?» Коли її вітають із днем народження, то в піснях бажають зберегти красу й молодість. На початку фільму у віденській газеті написали, що імператриця бореться з вагою. І це вже історія про те, як твоє особисте стає не твоїм, а публічним, і ти не давав на це дозволу. Тож твої переживання можуть бути навʼязаними зовні.

Настя: Було багато моментів про надлишкову вагу, де все суспільство гуділо про це. У когось із героїв на тарілці лежали всього дві часточки апельсина, і це виглядало дуже дико. Згодом також зображували нереалістично маленькі порції їжі, зацикленість на зашнуровуванні корсета до неприродних розмірів.

Оля: Сама Сісі як героїня виділяється з усього імператорського кола. Усі поводяться дуже стримано, серйозно, а вона виступає проти формальностей чи правил, встановлених у палаці.

Настя: Мені сподобалося, що Сісі зображена як бунтівна особистість. Коли вона обстригла волосся, і всі були в шоку; коли вона курила, і всі за столом озиралися на неї. Мовляв, як вона може собі це дозволити? Водночас героїня чіпляє цим бунтівним характером і надзвичайно виділяється серед них усіх.

Леся: Мені теж дуже сподобався її характер. На додачу, якщо подивитися на те, який пресинг чинять стосовно неї через те, що вона старіє, чи через те, що вона погладшала, то зрозуміло, що всередині людина починає бунтувати, це логічна поведінка. Може набриднути, коли навколо всі тільки засуджують. І дуже подобається те, що, попри ці звинувачення, жінка не йде в них на повідцю, а вирішує робити так, як хоче. Саме тому вона й імпонує як героїня.

Оля: А хто вам ще запамʼятався з інших героїв? Тому що більшість проблем і питань усе ж таки стосуються головної героїні та розкривають саме її. Сісі — дуже яскравий образ. Водночас є оточення, яке певною мірою її формує, щоденно спілкується з нею та підштовхує до деяких рішень.

Леся: Мені запамʼятався імператор, особливо той момент, коли він засуджував Сісі за те, що їхня дочка могла захворіти, коли вони вночі вийшли на прогулянку. Хоч і вона йому відповіла, що могла захворіти де завгодно. Він постійно мав до дружини всілякі претензії, то вона постаріла, то не поводиться як імператриця. Тому його персонаж відштовхує, а до головної героїні ще більше відчуваєш емпатію. І я вважаю, що всі ці сварки й претензії підштовхнули її почати поводитися більш по-бунтарськи.

Настя: А мені ще запамʼятався образ їхнього сина. Він був для мене досить яскравим персонажем. Коли сімʼя перебувала в маєтку сестри Сісі, син бачив, що матір зближується зі своїм інструктором з верхової їзди та зробив їй зауваження щодо цього, хоча його батько мав коханку. Але згодом була сцена, коли Сісі прийшла до сина в спальню, лягла біля нього й сказала, що їй буде дуже не вистачати його, що в неї серце крається від того, що той їде. А він своєю чергою попросив матір не перейматися через слова батька, що, можливо, той якраз і прагне зачепити її за живе.

Оля: Потім ще був епізод, коли імператор фактично інструменталізував свою жінку. Він каже їй, що вона імператриця, повинна виконувати свою роль, бути красивою та стриманою на публіці. Тобто вона не має віддавати накази чи впливати на суспільне життя, а ніби доповнювати його та просто показувати себе на широкий загал. Помітно, що імператорські обовʼязки чоловіка й імператорські обовʼязки жінки дуже відрізняються.

Леся: А мені ще згадалася сцена на самому початку, де Сісі навмисно втрачає свідомість. Спочатку я думала, навіщо вона це зробила. Я почала задумуватися й дійшла висновку, що жінка хоче швидше закінчити всі ці церемонії, щоб просто не стояти й не вітатися з усіма підряд.

Оля: Лайфхак для зустрічей із небажаними людьми.

Леся: Так, це було смішно.

Оля: Ще досить цікаво показали взаємодію імператриці з дочкою, хоч цього не так багато у фільмі. Це якісь такі сцени на межі екстриму, коли вона, наприклад, виводить дитину кататися на конях уночі або опускає її у ванну в одязі. Мені здається, що вона це робить для того, щоб позбавити свою доньку страху робити те, що та хоче. Сісі стала імператрицею, і їй це не до вподоби, бо в цьому титулі багато формальностей і лицемірства, а свою дочку вона намагається помістити в такі умови, щоб та не боялася виходити поза межі, якщо вона цього забажає.

Настя: Я теж помітила, що доньку виховували в такому оточенні, яке розповідало їй, як бути принцесою, що і як треба робити. А в самої Сісі бунтівний характер, вона хоче показати дочці, що можна робити те, що їй заманеться, а не те, на що завжди будуть вказувати.

Леся: Мені ще сподобалася сцена, де був танок в озері. Здається, у моменти, коли головна героїня виїздила в подорожі, вона була справді щасливою. І мені здається, що кінцівка якось повʼязана з цим танцем. Героїня поступово ставала вільною. Спочатку вона їхала в подорожі, потім відрізала волосся, було видно, що вона щаслива, коли підстриглася.

Оля: До речі, коли Сісі опиняється на самоті, на природі чи поза своїм оточенням, мені здається, саме тоді вона досягає найбільшої гармонії. В оточенні вона знову говоритиме про вік, старість і красу.

Настя: Ще коли вона виїжджала до свого маєтку й каталася на своєму коні, імператриця вже почувалася вільною та не думала про суспільство, своє оточення. Мені ще сподобалася сцена, коли її знімали на камеру, і вона спитала, чи буде її чутно. Сказали, що ні, і жінка просто почала кричати те, що думає, і так звільняти свої емоції.

Леся: Мені теж сподобалася сцена, де вона кричала.

Оля: І фільм дуже красивий. У певному сенсі він лаконічний, не строкатий, як часто буває в історичних драмах, а витончений, дуже схожий на її танець наприкінці. Десь так відчувався фільм.

Леся: Також варто відзначити крутий саундтрек. Він дуже пасує цьому фільму.

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.