Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ТрендSkin flooding: що це й чому в нього стільки прихильників?

Skin flooding: що це й чому в нього стільки прихильників? — Тренд на Wonderzine

Зволоження як здорова звичка

Skin flooding, що можна перекласти буквально як «затоплення шкіри», – новий б’юті-тренд, який вплинув на традиції догляду за шкірою тисяч користувачів у TikTok. Розповідаємо, у чому його суть, що сприяло його популярності і як він доповнює доглядову рутину, а також говоримо з експертками про те, що було каталізатором такого тренду і як правильно користуватися зволожувальними засобами.

Наприкінці 2022 року TikTok почали заповнювати ролики, у яких переважно дівчата наносили свої перевірені зволожувальні засоби на обличчя шарами. Саме вони наділили конкретну послідовність дій назвою skin flooding, а вже за місяць про цей тренд говорили всі: від б’юті-блогерів до медіа.

Текст: Єлизавета Джулай

Наталія Деркач

кандидатка медичних наук, засновниця швейцарського бренда професійної косметики INSTYTUTUM


Анна Степко

косметологиня, національна тренерка Medik8


Що таке Skin flooding

Якщо коротко, то skin flooding полягає в щедрому нанесенні зволожувальних засобів на вже вологу шкіру в певному порядку: від найлегших до тих, що мають важчу текстуру. Оскільки процедура передбачає нашаровування різних зволожувальних продуктів водночас, вона отримала відповідну назву.

Ще восени в багатьох на вустах був skin cycling, якого, вочевидь, виявилося недостатньо для зими, коли шкіра дійсно потребує «затоплення». Або, як вважає кандидатка медичних наук Наталія Деркач, прийшов час нового тренду.

«Загалом тренди йдуть циклічно, і причини досить зрозумілі. Спочатку б’юті-бренди пропагували багатоетапний догляд, у 10–11 етапів із монокомпонентними продуктами. Усі почали «нашаровувати» моноактиви без заглиблення в те, як їх поєднувати, що нашкодило шкірі. У результаті кількість людей з чутливою шкірою по всьому світу значно зросла.

Потім був тренд на skin cycling – застосування активних інгредієнтів лише в певні дні з періодами відпочинку для відновлення бар’єрної функції шкіри. Також нічого революційного – здоровий підхід до догляду й влучна назва. Саме завдяки цьому тренд і «залетів».

Ну, а тепер повертаємося вже до самих основ – до зволоження. Це взагалі найголовніше в догляді за шкірою, поряд з її очищенням і захистом від сонця. Загалом це класно, бо завдяки тренду більше людей стануть обізнаними, будуть частіше зволожувати шкіру».

Якщо поглянути на тренд глобально, то він продовжує захоплення корейською красою й усім із нею пов’язаним, що ще називають K-beauty. Саме з Кореї прийшла мода на «скляну» шкіру, і skin flooding, зокрема, може забезпечити цей візуальний ефект завдяки її наповненню.

Про зволоження шкіри

Головною метою skin flooding є крайня максималізація зволоження. Шкіра може потребувати його в різні моменти сухості: холодна або вітряна погода, стресові розлади, нестача вітамінів, вікові або генетичні особливості тощо. Секрет процедури в тому, щоб нанести зволожувачі на кшталт гіалуронової кислоти або, наприклад, гліцерину на вже вологу шкіру раніше за крем для максимального зволоження. Покриті оклюзивним шаром ці елементи всмоктують вологу всередину шкіри й доносять її до найглибших шарів. Завдяки цій послідовності випаровування вологи тяжіє до мінімуму. Водночас, попри назву й можливі асоціації, шкіра не має занадто блискучого чи мокрого вигляду.

Оскільки ми говоримо про кількаетапний догляд за використання низки засобів, постає питання, як часто можна так рясно зволожувати шкіру? Як і завжди, усе залежить від типу вашої шкіри. Якщо ви маєте суху шкіру, то можна зробити skin flooding своїм вечірнім звичаєм, тоді шкіра поглинатиме необхідну їй вологу, поки ви спите. А якщо ваша шкіра в діапазоні від нормальної до жирної, то вдаватися до процедури краще не більше разу на тиждень. Звісно, є й ті, кому варто ставитися до затоплення шкіри з особливою обережністю. Про такі категорії нам розповіла косметологиня Анна Степко.

  • люди з жирною шкірою, схильною до висипів

«Щоб не допускати навантаження на шкіру, таким людям варто обирати особливі інгредієнти й звертати увагу на фінішний засіб, щоб оклюзив (компонент, який утримує вологу) у складі продукту не був комедогенним – не порушував газообмін між шкірою й повітрям. Інакше висипам або їхньому збільшенню бути», – розповідає Анна. 

  • люди з чутливою шкірою

«Такий підхід – це багато засобів з різними інгредієнтами. Чутлива шкіра любить догляд, який не міститиме багато активів, бо вони можуть спричинити підвищення її чутливості», – коментує косметологиня.

В окрему категорію в цій темі виділяють підлітків, які не лише переглядають відео в TikTok, а й часто самі долучаються до популяризації трендів. На думку косметологині, підлітковому поколінню краще втриматися від такого догляду взагалі.

«У підлітковому віці, у період статевого дозрівання, у шкіри підвищується жирність і є висока ймовірність виникнення висипів. Шкіра також змінюється сама собою, зокрема склад її водно-ліпідної мантії. Тому брати догляд з таким нашаруванням засобів не рекомендую, бо можна спровокувати висипи чи збільшити їхню кількість, якщо вони є. І, навпаки, порушити захисний механізм шкіри, що лише формується», – каже Анна.

Також варто розуміти, що skin flooding про зволоження шкіри, але не про її відновлення. Він здатен усунути сухість, та не діє на її причину. Тому якщо ви переймаєтеся сухістю шкіри незалежно від сезону й інших об’єктивних факторів, то варто замислитися про відновлення її бар’єрного шару.

Інструкція «затоплення» шкіри

Зараз хештег #skinflooding налічує 8 мільйонів переглядів у TikTok, що свідчить про одне напевно: цю назву вписано в історію доглядових технік. Якщо з якоїсь причини цей б’юті-тренд або навіть сам TikTok обійшов вас стороною, ось покрокова інструкція «затоплення» шкіри:

Підготовка

Спочатку треба очистити обличчя. Опісля треба промокнути його так, щоб на ньому залишилася легка волога: вона допоможе гіалуроновій кислоті або іншим зволожувальним компонентам активізуватися. Тут Наталія Деркач радить «не просто наносити зволожувальний крем на вологе обличчя: у нас дуже жорстка вода, вона сушить шкіру й пошкоджує захисний бар’єр, тому краще після вмивання додатково зволожити її спеціальним засобом, наприклад спреєм-містом». Також для цих цілей підходить тонік, який можна нанести навіть у кілька ітерацій. У деяких відео на цьому етапі також фігурують засоби з ніацинамідом в основі: він допомагає уникнути запалень на кшталт прищиків і теж зволожує.

Активізація

Наступним кроком буде нанесення зволожувальної сироватки з гіалуроновою кислотою на підготовлену шкіру. Достатньо лише кілька крапель для обличчя й шиї.

Закріплення

Тепер треба «замкнути» нанесені засоби разом із їхніми корисними властивостями всередині шкіри. Для цього наносимо оклюзивний засіб. Ним може бути рослинна олія або крем на її основі, словом, засіб із великим вмістом жирних кислот.

Захист

Наостанок можна нанести бар’єрний засіб, який захистить шкіру від зовнішніх впливів і сповільнить випаровування вологи.

Дехто вважає, що в затопленні шкіри мало нового й цей метод радше є компіляцією різних порад. Нехай так, але, отримавши нове життя в TikTok, цей тип догляду закріпив один із правильних підходів до турботи про шкіру.

Зволожувальний крем-гель з чотирма типами гіалуронової кислоти INSTYTUTUM Hydrafusion 4D HA Hydrating

Гель-крем містить чотири типи гіалуронової кислоти, щоб максимізувати рівень зволоження шкіри. Засіб збагачений трипептидом, який підсилює колаген і поліпшує тонус шкіри. Фермент папайї відлущує старі клітини шкіри й забезпечує їй гладкий тон. Абрикосова олія, вітамін Е й провітамін В5 уповільнюють передчасне старіння й мають поживні, заспокійливі та регенерувальні властивості.

Ціна – 3250 гривень

Нічна маска Medik8 H.E.O. Mask для тривалого зволоження

Маска H.E.O. Mask від доглядового бренда Medik8 – нова 2-етапна нічна маска для глибокого зволоження й бар’єрного захисту шкіри обличчя, шиї та зони декольте. Розробники зосередилися на науково вивіреному співвідношенні компонентів: гідраторів, емолієнтів й оклюзивів. Завдяки їхньому балансу маска нейтралізує сухість шкіри й надає їй бадьорості після пробудження. А гіалуронова кислота й кераміди у складі засобу стимулюють природне оновлення шкіри.

Ціна – 2788 гривень

Інтенсивна зволожувальна крем-маска Sisley Hydra-Flash

Зволожувальна маска Sisley Hydra-Flash насичена рослинними екстрактами й ефірними оліями рису, кунжуту й майорану. Вона призначена для зневодненої шкіри і сприяє утриманню вологи. Тож якщо ваша шкіра потребує швидкого насичення вологою, ця маска стане в пригоді.

Ціна – 5536 гривень

Фото: Glossier

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.