Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КрасаЧекліст. 7 помилок, яких ви припускаєтеся у зберіганні косметики

Чекліст. 7 помилок, яких ви припускаєтеся у зберіганні косметики — Краса на Wonderzine

Не тримайте парфуми у ванній кімнаті

Недбале ставлення до косметики може у кращому разі зіпсувати враження про улюблений крем, а в гіршому – нашкодити шкірі. Розповідаємо, як правильно зберігати парфуми, креми й тіні, щоби вони служили вам довго й вірно.

Ви тримаєте парфуми у ванній кімнаті чи на підвіконні

Багато з нас мешкають у невеликих квартирах, де «туалетним столиком» є будь-який вільний куточок: край рукомийника, робочий стіл або підвіконня. Утім, для парфумів (як би не тішили око їхні флакони) варто знайти потаємне місце, якомога далі від тепла, вологи та сонячних променів. Під упливом сонця й вологи композиція, яку ви любите, може змінити своє звучання. Тоді як за правильних умов зберігання – у сухому й темному місці, за температури 18–21°C – аромат здатен прожити щонайменше три роки.

Ваші б’юті-засоби часто лежать на сонці

Косметиці, як і шкірі, шкодить ультрафіолет. Контакт із прямими сонячними променями може призводити до розшарування продукту та дестабілізації його формули. На декоративну косметику чекає та сама доля, до того ж тіні та рум’яна можуть поступово «вицвісти» на сонці, а помада просто «розплавитися».

Помітити нищівний ефект сонця можна на прикладі санскріну. Якщо залишити крем чи молочко на сонці, він може розшаруватися на дві субстанції – водянисту й жирну. Це можна вважати тривожним сигналом: засіб із деформованою текстурою не вийде рівномірно розподілити шкірою. А коли немає рівномірного покриття, немає й належного захисту від сонця.

Ви тримаєте косметику в надмірному теплі чи холоді

З тієї ж причини, тобто через ризик нашкодити формулі продукту, FDA не рекомендують зберігати косметику за температури 29°C і вище. Відповідно, облаштовувати б’юті-поличку біля батареї чи тримати крем для рук у нагрітій сонцем машині – не найкраща ідея. Під упливом тепла консерванти, які захищають косметику від псування, можуть втрачати свою ефективність, а ризик розмноження бактерій суттєво зростає.

До порад зберігати косметику в холодильнику теж варто ставитися обережно. Оптимальна температура для зберігання доглядових засобів – 6–25°C або 15–25°C (залежно від типу продукту). Різкі перепади температури при заморожуванні й розморожуванні можуть негативно позначитися на дієвості засобу та його сенсорних характеристиках.

Утім, за потреби деяку косметику (наприклад, маску чи засіб для зони навколо очей) можна покласти в холодильник за 10 хвилин до використання. Так ви отримаєте приємний освіжний ефект, але не завдасте шкоди продукту. 

Ви залишаєте крем на рукомийнику, а скраб для тіла – у душі

Тримати косметику у вологому середовищі, де охоче розмножуються бактерії та легко утворюється цвіль, щонайменше небезпечно. Виняток становлять очищувальні засоби, засоби для ванни й душу та продукти для волосся, які є більш стабільними до вологи. Інші ж продукти краще ховати до шафки або шухляди.

Скраб для тіла, який ми зазвичай використовуємо в душі, після застосування треба щільно закрити захисною прокладкою та кришкою. Якщо до баночки постійно потраплятиме вода, замість продукту, який добре відлущуєте зроговілі клітини, є ризик отримати «кашу».

Ви не стежите за термінами придатності

Деякі засоби закінчуються раніше, ніж ви встигаєте кліпнути оком, інші живуть у косметичці роками. Навіть якщо ви дотримуєтеся всіх правил зберігання косметики, важливо стежити за терміном придатності.

Визначити, як довго житиме тонік чи бальзам, можна за відповідною іконкою на картонній коробці та дні самого флакона. Це відкрита баночка, на якій вказано, скільки місяців косметика буде придатна до використання. Для декоративної та доглядової косметики цей термін зазвичай становить 6–12 місяців після відкриття, для парфумів – 36. Після завершення цього періоду бренд знімає із себе відповідальність за ефективність і безпечність продукту. 

Ви не очищаєте пензлики та щипці для брів

Пензлі та спонжі для мейкапу накопичують на собі не тільки надлишки косметики, а й пил і зроговілі клітини шкіри. Очищати ці інструменти треба принаймні двічі на місяць за допомогою спеціальних спреїв чи мильного розчину, а дезінфікувати щипці для брів і керлери для вій потрібно після кожного використання.

Ви забуваєте щільно закрити паковання

Перевірте, чи міцно ви закручуєте кришку баночки з кремом. Що частіше продукт вступатиме в контакт із киснем, то гірше для цілісності його формули. Якщо засіб почав дивно пахнути, змінив колір або текстуру, краще від нього відмовитися, а надалі обирати продукти в герметичних флаконах із помпою. Якщо улюблений крем почав викликати подразнення шкіри, а туш – свербіж або набряк очей, їхнє використання також варто припинити.

Текст:

ТАЇСІЯ КУДЕНКО

редакторка Wonderzine Україна

Фото:

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.