Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ДоглядІнструкція. У якій послідовності наносити засоби для догляду за шкірою

Інструкція. У якій послідовності наносити засоби для догляду за шкірою — Догляд на Wonderzine

Покроковий план

Що більше косметичних засобів стає на наших поличках, то більше запитань викликає послідовність їхнього нанесення. Коли треба використовувати сироватку – до крему чи після? Як бути з тоніком? І де в цьому алгоритмі засоби з кислотами?

Розповідаємо, як упорядкувати процес догляду за шкірою й у якій послідовності нашаровувати б’юті-продукти.

Етап № 1

Очищувальний засіб

Уранці достатньо вмитися водою або скористатися гелем чи пінкою. Увечері ж радимо дотримуватися двоступеневого очищення, яке включає:

Зняття макіяжу. Міцелярна вода, молочко та двофазний засіб для зняття макіяжу – засоби, які допоможуть змити декоративну косметику та зняти верхній шар забруднень. Із цією ж метою можна використовувати гідрофільну олію чи очищувальний бальзам, які м’яко розчиняють навіть водостійку косметику.

Очищення пор. Якщо першим етапом можна знехтувати (наприклад, якщо ви не робите макіяж чи просто не бачите потреби в додаткових рухах), то цей усе ж бажано не пропускати. Очищувальний гель, пінка й мус здатні очистити шкіру від бруду, пилу та надлишку себуму, які накопичуються в порах, а також видалити залишки сонцезахисного крему чи тональної основи.

Етап № 2

Тонік або лосьйон

Основне завдання тоніка – доочистити шкіру, тонізувати її та нормалізувати pH-баланс після контакту з жорсткою водою, тож наносити його треба одразу після вмивання за допомогою ватного диска чи просто долонями. Та якщо ви користуєтеся гелем або пінкою з оптимальним pH, а ваша шкіра нормально почуває себе й без тоніку, цей етап можна пропустити.

Тоніки й лосьйони можуть стати в пригоді й тоді, коли ваша шкіра потребує додаткового зволоження чи м’якого відлущення. Якщо відчуваєте, що така підмога не буде зайвою, обирайте засіб, відштовхуючись від типу й потреб шкіри: наприклад, підберіть зволожувальний тонік або лосьйон, який звужуватиме пори.

Етап № 3

Сироватка

Сироватка – засіб із високою концентрацією активних інгредієнтів, який допомагає посилити базовий догляд і вирішити конкретні проблеми шкіри.

Уранці, одразу після вмивання, поки шкіра ще дещо волога, можна наносити зволожувальну чи антиоксидантну сироватку (наприклад, з вітаміном С або Е), а ввечері залежно від потреб вашої шкіри – сироватку з ліфтинг-ефектом або ж засіб для лікування гіперпігментації чи акне.

Етап № 4

Базовий догляд

Засіб для зони навколо очей Крем, гель та інші продукти для зони навколо очей бажано наносити перед кремом для обличчя. Робити це треба безіменним пальцем, рухаючись по верхньому повіку від внутрішнього кутика ока до зовнішнього, а по нижньому навпаки – від зовнішнього до внутрішнього.

Крем для обличчя Залежно від часу доби обирайте денний або нічний крем. Він може бути мультизадачним і виконувати одразу кілька функцій, але в ньому обов’язково мають бути зволожувальні компоненти. На ніч замість крему можна нанести sleep mask – маску, яка не потребує змивання та працює, поки ви спите.

Етап № 5

Сонцезахисний засіб

У денному етапі догляду останнім етапом має йти сонцезахисний засіб, який заради ефективності треба наносити товстим шаром. Застосовувати його треба хоч у місті, хоч на курорті, тому радимо не оминати цей крок. Узимку замість санскріну (або ж на додаток до нього) можна використовувати cold cream – засіб-«щит», який оберігатиме шкіру від морозу й вітру.

Додаткові етапи

Скраб або кислотний пілінг Механічні скраби з абразивними частинками так само, як і пілінги з AHA-, BHA- та PHA-кислотами й пудри-ексфоліанти, потрібно застосовувати після вмивання. Виняток становлять гібридні продукти на кшталт гелю-скрабу: вони беруть на себе функції очищення й ексфоліації, тому можуть виступати як незалежні гравці. Пам'ятайте, що на ранок після кислотного пілінгу обов’язково використовувати санскрін, оскільки під впливом кислот шкіра стає вразливою до сонця.

Догляд з ретинолом Більшість засобів з ретинолом і його похідними треба застосовувати ввечері, але деякі сучасні форми ретинолу (наприклад, ретиніл ретиноат) є фотостабільними, а засоби з ними – придатними до денного застосування. Дотримуйтеся інструкцій, вказаних на пакуванні, а вранці не забудьте захистити шкіру від ультрафіолету.

Очищувальна маска Маски з глиною чи вугіллям, які глибоко очищають пори, – наступний крок після вмивання. Наносити їх треба на вологу шкіру, а після використання – не забувати про зволоження, адже деякі з них мають властивість підсушувати.

Засіб локальної дії від висипів Гелі й мазі локальної дії, покликані працювати безпосередньо із запаленнями, треба застосовувати на очищеній шкірі. Радимо витримати паузу хоча би в 5–10 хвилин, перш ніж братися за сироватку чи зволожувальний крем, або ж оминути ці зони та зволожити їх дещо пізніше.

Олія для обличчя Олії (особливо жирні) утримують вологу в шкірі й не дають їй випаровуватися, тому їх краще наносити вже поверх зволожувального крему. Також для додаткового живильного ефекту олію можна міксувати разом із кремом.

Патчі та тканинні маски Експрес-засоби на кшталт патчів і масок треба накладати виключно на очищену шкіру. Якщо вам вистачає їхньої дії, від подальшого нанесення крему можна утриматися. Утім ми не радили б нехтувати базовим доглядом, тому такі SOS-засоби краще використовувати дозовано, від одного до трьох разів на тиждень.

Міст Засоби у форматі димки, наприклад зволожувальні, можна використовувати до чи після зволожувального крему чи в будь-який час протягом дня для освіження шкіри.

Текст

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.