Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ДоглядНавіщо нам засіб із SPF і як правильно його обрати

Навіщо нам засіб із SPF і як правильно його обрати — Догляд на Wonderzine

Обовʼязковий етап догляду за своєю шкірою, і не лише влітку

Про те, що сонцезахисні засоби необхідно включати до бʼюті-рутини, нагадують нам кожного сезону косметологи, однак частина людей досі ігнорують цей неодмінний етап догляду за своєю шкірою. Але навіть ті, хто користуються санскрінами, не завжди повноцінно захищають себе від сонячних променів. Усе через те, що ми часто інтуїтивно обираємо собі засіб із SPF, не замислюючись, чи достатній індекс захисту й чи правильно ми нанесли продукт. Як і будь-який косметичний засіб, SPF слід підбирати за типом шкіри й особливостями нашого тіла.

Ми поговорили з косметологинею та національною тренеркою Medik8 Анною Степко про те, чому від ультрафіолетових променів потрібно захищатись 365 днів на рік, на що звертати увагу під час вибору SPF і як правильно наносити продукт.

Текст: Анастасія Попович

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Анна Степко

косметологиня, тренерка Medik8


Навіщо захищати шкіру від сонця?

Згідно з дослідженнями, у 80% випадків передчасне старіння нашої шкіри є результатом негативного впливу ультрафіолетових променів. Усе через те, що сонце руйнує колаген – елемент, який забезпечує міцність та еластичність шкіри. Як наслідок, відбувається фотостаріння, зʼявляються сухість і пігментація. Серед найбільш небезпечних наслідків – підвищення ризику раку шкіри, поява дерматиту, утворення меланом, загострення захворювань шкіри, зокрема, акне.

Щоб запобігти негативному впливу сонця, захищатись від ультрафіолетових променів необхідно всім, попри вік і тип шкіри. Є стереотип, що користуватись сонцезахисним засобом потрібно лише влітку. Насправді така думка є хибною, адже ультрафіолетові променів присутні 365 днів на рік. Вони поділяються на два типи:

  • Промені групи A проходять крізь хмари, тому становлять загрозу для нашої шкіри впродовж усього року. Вони вражають зсередини, руйнуючи колаген. Через це шкіра стає більш вразливою, втрачає свою еластичність.
  • Промені групи B ушкоджують верхній шар шкіри, тобто завдають опіку. Основну небезпеку вони становлять із кінця квітня до жовтня.

Що таке SPF?

SPF (sun protection factor) – це індекс, який показує, скільки часу ми можемо перебувати на сонці та не отримати опік, тобто що більше число, то краще продукт захищає шкіру. Є кілька основних рівнів захисту, починаючи із SPF 10. Однак у сонячний період краще починати відразу із SPF 30.

Якщо ж ви маєте проблемну або світлу шкіру, яка особливо чутлива до сонця, то варто користуватись SPF 50 або SPF 50+. Також такий засіб підійде тим, хто робить пілінг, користується іншими процедурами або косметикою, які містять кислоти, ретинол тощо. Після такого догляду шкіра стає більш вразливою перед сонячними променями, тому перебувати на вулиці необхідно лише із санскріном, краще з вищим індексом SPF.

Сонцезахисний крем для обличчя Solar The Protective Creme SPF 30 від Dior

Санскрін захищає обличчя від ультрафіолетових променів і має два фактори захисту – SPF 30 та SPF 50. Продукт зволожує шкіру, надає їй сяйва. Також його можна використовувати під час контакту з водою, оскільки засіб має водостійку формулу.

Ціна – 1730 гривень

Сонцезахисний зволожувальний крем Anthelios Ultra Cream SPF 50+ від La Roche-Posay

Продукт підходить для чутливої шкіри обличчя та шкіри навколо очей. Завдяки високому захисту SPF засіб запобігає пошкодженню глибоких шарів епідермісу та має стійкість до потовиділення.

Ціна – 494 гривні

Сонцезахисна сироватка Neutrogena SPF 60+

Засіб має широкий спектр захисту від UV-променів, а також – антиоксидантний комплекс, який допомагає боротися з агресивними чинниками довкілля.

Ціна – 16,20 доларів

Як обрати засіб із SPF?

Як і будь-який косметичний продукт, SPF повинен бути комфортним для вас. Наприклад, для жирного та комбінованого типу шкіри краще підійдуть легкі флюїдні креми й гелі, для сухої можна обрати щільніші текстури.

Деякі тональні основи та пудри вже місять SPF. Однак щоб такий засіб справді захищав шкіру від променів, наносити його потрібно в кілька разів більше, аніж тонального крему для повсякденного макіяжу. Але ж тоді мейк створюватиме ефект маски та виглядатиме неприродно. Тому краще – окремо мати у своїй косметичці санскрін та декоративну косметику.

SPF може бути на основі різних фільтрів. Наприклад, хімічні засоби прозорі та легко вбираються у шкіру, поглинаючи сонячні промені. Натомість фізичні фільтри більш щільні. На відміну від хімічних основ, вони не лише вбирають сонячні промені, але й відбивають їх від поверхні епідермісу. Такий засіб підійде для більш чутливого типу шкіри. Однак через свої текстури фізичний фільтр може залишати білий наліт і дещо відбілювати шкіру. Тому є комбіновані продукти, які поєднують в собі й хімічні, і фізичні фільтри. Такий санскрін є комплексним захистом і підходитиме майже всім.

Під час вибору санскріну варто зважати на особливості вашого тіла. Наприклад, якщо у вас підвищена пітливість, то краще обрати водостійкий SPF. Також такий засіб підійде для тих, хто планує контактувати з водою.

Зволожувальний крем із ніацинамідом Hydra Vizor Invisible Moisturizer Broad Spectrum SPF 30 від Fenty Skin

Крем захищає шкіру від усього спектра ультрафіолетових променів, водночас зволожує її, вирівнює тон.

Ціна – 39 доларів

Сонцезахисний крем для обличчя Waterlover Face Sunscreen SPF30 від Biotherm

Продукт має високий ступінь захисту від променів виду А та B. Так крем запобігає фотостарінню, а у своєму складі має вітамін Е й антиоксиданти, що посилюють цей захист. Продукт підійде для всіх типів шкіри.

Ціна – 720 гривень

Сонцезахисний крем обличчя Physical Sunscreen SPF 50 від Medik8

Засіб захищає від передчасного старіння, спричиненого впливом ультрафіолету. Продукт підійде для чутливої шкіри, яка потребує посиленого захисту від сонця.

Ціна – 2132 гривень

Як користуватися санскріном?

Продукт варто наносити після всіх етапів щоденного догляду за шкірою. Перед використанням SPF варто почекати, щоби базовий крем увібрався. Санскрін необхідно нанести на суху шкіру за 15–20 хвилин до виходу на вулицю. Після чого можна користуватись уже й декоративною косметикою: консилером, тональною основою, пудрою.

Щоби засіб щільно покривав усю шкіру обличчя, необхідно нанести половину чайної ложки. Виміряти необхідну кількість SPF можна за допомогою правила двох пальців: для цього потрібно на довжину середнього та вказівного пальців нанести товстий шар санскріну, а потім рівномірно розподілити SPF по всьому обличчю.

Наносити санскрін потрібно на всі відкриті ділянки шкіри, що не захищені одягом. Ідеться про шию, зону декольте, тильну частину шиї, вуха. Поновлювати захист потрібно кожні дві-три години, а також щоразу після контакту з водою, якщо ж ваш SPF немає водостійкого ефекту.

Обкладинка: instagram/fentyskin

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.