Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ДоглядЯк доглядати за кучерявим і хвилястим волоссям: поради, засоби, табу

Як доглядати за кучерявим і хвилястим волоссям: поради, засоби, табу — Догляд на Wonderzine

Рекомендації трихологині, стилістки та кучерявих дівчат

Тримати кучері під контролем – завдання непросте, але результат (пишна укладка «без реєстрації та смс») вартий усіх зусиль.

Ми запитали в експерток, як правильно мити, сушити й укладати кучеряве та хвилясте волосся. А ще попросили кучерявих дівчат поділитися своїми фаворитами: улюбленими шампунями, кондиціонерами й засобами для стайлінгу.

Катерина
Чорна

спеціалістка з роботи з кучерями, засновниця студії Brave Wave

Оксана Самойлюк

лікарка-трихолог, дерматологиня, членкиня Асоціації трихологів України

Що треба знати про структуру й особливості кучерявого волосся?

Оксана Самойлюк: Кучеряве й хвилясте волосся може відрізнятися за розміром і формою завитка, щільністю й товщиною. Зазвичай таке волосся більш тонке та ламке, а за відсутності правильного догляду доволі неслухняне.

Кучеряве волосся від природи досить пористе. Його природні вигини заважають добре циркулювати волозі й кисню в стовбурі волосся, тож кінці пасм часто здаються пересушеними. Водночас коріння може бути жирним.

Цікаво, що протягом життя кучеряве волосся може стати прямим, як і пряме волосся може завитися. Це може відбуватися внаслідок гормональних змін, наприклад, під час вагітності або прийому гормональних контрацептивів.

У чому особливості стрижки кучерявого та хвилястого волосся?

Катерина Чорна: Головна особливість стрижки кучерявого волосся – визнання текстури кожного окремого локона.

У класичних техніках волосся стрижуть у мокрому вигляді, із застосуванням відтяжок. Тим самим майстри повністю нехтують той факт, що в кучерявої людини на голові є локони абсолютно різної текстури – від «баранчиків» на скронях до майже рівного волосся на потилиці. І коли потім така стрижка висихає природнім шляхом, «баранчики» підстрибують, а рівне волосся так і залишається лежати. А на місці, де ці локони мали б поєднуватися, утворюється ямка.

Стрижка ж кучерів передбачає проведення процедури на сухому волоссі. У такому разі орієнтиром є довжина локона в складеному, закрученому варіанті, а не його довжина в розтягнутому, випрямленому варіанті. У такий спосіб стає набагато легше розуміти, як той чи той конкретний локон ляже в новій формі.

Така стрижка найбільше підходить людям із яскраво вираженими кучерями та які не випрямляють своє волосся.

Якщо ж волосся більше хвилясте, ніж кучеряве, і має тенденцію розпрямлятися протягом дня-двох, то «кучерява» стрижка не обов’язкова. Достатньо буде добре виконаної класичної стрижки на мокре волосся.

Як і чим мити кучеряве та хвилясте волосся?

Оксана Самойлюк: У багатьох брендів є спеціальні шампуні для хвилястого й кучерявого волосся. Як правило, такі засоби містять рослинні олії: жожоби, ши, мигдалеву – які живлять і зволожують волосся на згинах. Також у шампунях для кучерявого волосся можуть бути трав’яні екстракти, які допомагають регулювати дію сальних залоз і тримати під контролем жирність шкіри голови.

Шампунів для надання об’єму власницям кучерів варто уникати. Волюмайзери можуть нашкодити й без того пористому волоссю та зробити його більш ламким.

Розчісувати волосся краще у вологому вигляді гребінцем із рідкими зубчиками, розподіляючи кондиціонер або маску. Якщо розчісувати дрібні завитки, коли воно сухе, можна отримати велику невпорядковану «шапку».

Катерина Чорна: Грамотне миття – дуже важливий етап, адже, якщо людина з кучерями не провела достатньо часу у ванній, насичуючи своє волосся водою, у неї на голові буде пух. Тоді не допоможуть ані стайлінги, ані техніки сушки.

Схема миття така:

Очищення. Миємо шкіру голови комфортним очищувальним засобом (бажано без сульфатів і силіконів, бо є й такі). Довжину – за потреби.

Кондиціонування. За класикою догляду за кучерявим волоссям кондиціонер має бути без силіконів. Спершу ми досить довго промиваємо волосся теплою водою, щоб воно наситилося. Потім, не віджимаючи воду з волосся, наносимо кондиціонер і плавно розплутуємо волосся руками, намагаючись його не роздирати.

Якщо є бажання розчесати волосся, саме час це зробити. У момент, коли на волоссі кондиціонер, воно найбільш еластичне й піддатливе для комфортного розчісування.

Змиваємо кондиціонер. Для сухих кучерів корисно буде залишити невеликий відсоток безсиліконового кондиціонеру на волоссі, сформувати таку собі плівочку-протектор, яка захищатиме волосся від втрати вологи та триматиме кутикулу в закритому гладенькому стані. Якщо ж волосся хвилясте й досить зволожене саме собою, то так робити не варто.

Оксана Самойлюк: Під час вибору шампуню важливо враховувати й тип, і проблематику шкіри голови. Якщо ви спостерігаєте випадіння, лупу чи надмірну жирність, шампунь треба підібрати залежно до цих скарг. Тож, якщо ваше волосся сухе й кучеряве, а шкіра голови жирна, шампуні із сульфатами, які добре промивають шкіру, усе ж не завадять. В ідеалі варто тримати у ванній кілька різних шампунів, які можна чергувати залежно від стану шкіри й волосся. А щоб на шкірі не накопичувалися забруднення й залишки стайлінгу, щотижня робити пілінг.

Що таке ковошинг і чи всім підходить ця техніка?

Оксана Самойлюк: Ковошинг – це миття шкіри голови м’якими очищувальними кондиціонерами замість шампунів. Основний результат (очищення волосся) досягається завдяки механічній дії та незначній кількості мийних елементів, та водночас волосся має більш гладкий і слухняний вигляд.

Теоретично, ковошинг можна спробувати власницям сухого чи фарбованого кучерявого й хвилястого волосся. Та, якщо у вас сухі тільки кучері, а корені жирні, класичним шампунем, який добре очищуватиме шкіру голови, краще не нехтувати.

Як вкладати кучеряве й хвилясте волосся, щоб воно не пушилося, а кучері мали охайний вигляд?

Катерина Чорна: Правильно підібраний стайлінг залежно від типу волосся – це вже половина успіху.

У класичному перукарському мистецтві стайлінги – це група продуктів, які покликані забезпечувати підтримку «дизайну» укладки: її форми, об’єму та ступеня фіксації.

Стайлінги ж, які використовують для кучерявого волосся, покликані виконувати ще одну роль – обгортати волосинку й перешкоджати швидкій утраті вологи.

За класикою Curly Girl Method (системи з догляду за кучерявим волоссям перукарки й стилістки Лорейн Мессі), стайлінги, як і кондиціонери, не повинні містити силіконів. На практиці ж це вибір кожного.

Для кучерявого й сухого волосся корисними будуть зволожувальні креми й гелі для стайлінгу. Зволожені кучері більш еластичні й піддатливі до закручування.

Для хвилястого волосся актуальними можуть бути легші за текстурою стайлінги, які не будуть знищувати об’єм: легкі гелі, муси чи пінки.

Під час нанесення стайлінгу волоссю треба «допомогти» зібратись у кучері, тому найпопулярнішою є техніка «піджмакування», коли локон збирають у долоньку, починаючи з кінчика аж до прикореневої зони, й у процесі «жмакання» стискають рукою пульсувальними рухами.

Як правильно сушити кучеряве й хвилясте волосся?

Катерина Чорна: Найбільш комфортною для нашого волосся є сушка природним шляхом. Але зрозуміло, що не завжди це хороший варіант в розрізі постійного браку часу й терпіння.

Тому в гру вступає фен. Перш ніж приступити до сушки волосся феном, треба максимально ретельно віджати воду з волосся. Для цього найкраще підійдуть мікрофіброві рушники чи стара футболка, на якій уже немає яскраво вираженої текстури волокна. Махрові ж рушники, навпаки, завдяки комбінації своєї текстури та матеріалу куйовдять волосся.

Під час виведення зайвої води за допомогою рушника не забувайте про ту ж техніку «жмакання»: таким способом ми знову допомагаємо волоссю розкрити його потенціал кучерявитися сильніше.

Сушка феном має відбуватися лише з використанням дифузора. Це не «зайва» насадка, яка йде в комплекті з феном, а реально дієва річ у роботі з кучерями.

Дифузор повинен мати багато дірок, щоб гарно розбивати монолітний потік повітря з фену на відносно дбайливий теплий та об’ємний потік. Сушити треба на мінімальній температурі та потужності. Схема та ж, що з «піджмакуванням»: набираєте локон у чашу дифузора й сушите його. Не варто сушити один локон до кінця: краще переміщатися маленькими секціями по всій голові, поки волосся висохне.

Під час сушки важливо не рухати фен у різні боки: що більше його крутити, то сильніше буде розпушуватися волосся. Проте, якщо йдеться про негусте хвилясте волосся, якому бракує об’єму, то невеликий хаос може бути дуже корисним.

Я люблю не досушувати кучеряве волосся до кінця, тому що завжди є ризик пересушити – і тоді всі зусилля зі зволоження зійдуть нанівець.

Важливо: у процесі сушки волосся намагайтеся мінімально розбирати локони руками, інакше вони можуть розпастися. Якщо ж дуже хочеться, після того, як ви розібрали локон, нанесіть на нього ще трохи води, щоб пригладити пух.

Як доглядати за довжиною такого волосся?

Оксана Самойлюк: Використовувати бальзами й кондиціонери, незмивні зволожувальні засоби, один-два рази на тиждень робити живильні й зволожувальні маски, щоб пом’якшити завиток, і мати в арсеналі SOS-засіб для сухих кінчиків, який «запаюватиме» пошкоджені ділянки. А ще бажано стежити за тим, аби волосся не надто торкалося одягу (наприклад, капюшону вашого улюбленого худі), щоб воно зайвий раз не плуталося й не електризувалося.

Якщо є бажання випрямити таке волосся, як це зробити, щоб йому не нашкодити?

Катерина Чорна: Відразу згадується фраза Лорейн Мессі, авторки Curly Girl Method: «You can't unfry fried egg» («Не можна «відсмажити» смажене яйце»). [усміхається] Це до того, що без потреби випрямляти пасма все ж не варто. У разі постійного вирівнювання волосся руйнується, особливо кучеряве.

Я особисто не проти вирівнювання як такого, коли за цим стоїть просто бажання поекспериментувати з образом. Я проти лише тоді, коли за цим стоїть нелюбов до свого волосся.

До правил «дбайливого» вирівнювання можна віднести такі:

  • процедуру проводьте лише на ретельно вимитому, зволоженому та добре висохлому волоссі;
  • обов’язково використовуйте засоби для термозахисту. Майте на увазі, що більшість із них містять силікони. У «кучерявих» брендів іноді теж трапляються термопротектори, але це радше виняток, ніж правило;
  • не допускайте перегрівання випрямляча більше ніж на 200°. Якщо температура буде вищою, то є ризик назавжди змінити структуру білка (який є основою нашого волосся) і тим самим зруйнувати кучеряву текстуру. Зрозуміло, що від одного вирівнювання волосся не розпрямляється навічно, але в перспективі воно змінить патерн кучерів.
  • під час вирівнювання працюйте тільки з маленькими секціями. Не проводьте випрямлячем більше ніж двічі по пасму.
  • приділіть увагу реабілітації волосся після випрямлення. Для повернення волосся в нормальний стан під час наступного миття є сенс використати маску з протеїнами. Вони допоможуть пошкодженій кутикулі волосся відновитися.

Улюблені засоби кучерявих дівчат

Олександра Буринська

головна редакторка Cosmopolitan Україна

 Усі кучеряві дівчата знають, що таке волосся за природою більш сухе й пористе. Щоб не бути схожою на великий «одуван», його треба ретельно зволожувати. Я перепробувала десятки олій і сироваток, і ця мій фаворит. Густа, з вітамінами, не обтяжує волосся й дуже смачно пахне. Не зраджую цій олії вже років 10.

Олія для волосся Moroccanoil Light Oil Treatment

Специфіка хвилястого волосся в тому, що красиві локони живуть не три роки (ха!), а рівно добу. На наступний ранок, як правило, на голові безлад: пасма зламані, пушаться, кінці стирчать у різні боки. Нещодавно я відкрила для себе нічний крем для волосся. Обережно змазую ним кінці й лягаю спати. Уранці голову мити не треба, а кучері мають вигляд, ніби після SPA-салону. Тут, правда, важливо знайти своє дозування, щоб не замастити волосся, і наносити засіб тільки на кінчики.

Універсальний догляд за волоссям Yves Rocher

Незважаючи на те, що за інструкцією це продукт для розгладження волосся, мені особисто він чудово підходить для фіксації кучерів. Не склеює волосся, не пересушує та відмінно тримає об’єм і форму. Наношу його на вологе волосся, «жмакаю» руками чи завертаю в рушник – і зачіска готова!

Крем-кондиціонер для стайлінгу La Biosthetique Transformer

Віра Стадник

контент-менеджерка

 Досить м’який шампунь, який водночас дуже круто очищає. Як на мене, підійде кучеряхам із нормальною шкірою голови. Хоч склад шампуню не зовсім відповідає «канонам» Curly Girl Method, мені подобається, як він працює, очищає шкіру голови, не пересушує її та зберігає оце відчуття чистоти на кілька днів. А більше від шампуню вимагати нічого.

Міцелярний шампунь Yves Rocher «Детокс і відновлення»

Назву кондиціонер «еліксиром у банці за 70 гривень». [сміється] Той варіант, коли дешево – не завжди погано. Використовую його, як кондиціонер, як leave-in (залишаю на волоссі трохи засобу та не змиваю), для реанімації укладки на ранок і часом навіть як маску.

Консистенція в нього досить густа, припускаю, що він не так добре працюватиме на тонкому волоссі, може його обтяжувати та впливати на формування кучеряшок. Моє важке та густе волосся дуже любить цей засіб. З ним легко досягнути ефекту водоростей під час миття – такий собі «золотий стандарт» зволоження кучерявого волосся.

Зволожувальний кондиціонер Tresemme Botanique Nourish & Replenish Conditioner

Чудовий засіб, якщо ви лише починаєте знайомитись із Curly Girl Method. Невибагливий гель, який просто робить свою роботу. Не пересушує волосся, не склеює його, тримає форму кучеряшок і пахне приємно. Спершу я боялася гелів для волосся, думала, що це «важка артилерія» й мені це не потрібно. Насправді ж стайлінг допомагає зберегти натуральну форму кучеряшок, зробити їх більш блискучими, і його взагалі не помітно на волоссі.

Текстура у нього досить густа, тому він важко розподіляється. Я зазвичай його розтираю в руках з водою і вже тоді наношу на мокре волосся. Гель не вкладає волосся «намертво» – локони залишаються пружними й еластичними, але тримають свою форму й не пушаться. Ідіаліті.

Гель для волосся Wella ShockWaves «Термозахист»

 Використовую цей безсульфатний шампунь, звісно, тільки в парі з його ж кондиціонером. Мені подобається ця екологічна лінійка, і ці засоби для кучерів теж хороші.

Шампунь для сухого волосся Love Beauty and Planet, Purposeful Hydration Shampoo, Shea Butter & Sandalwood

Теж шампунь, але відтінковий. Мені чудово підійшов, знову-таки в парі з відповідним кондиціонером.

Зволожувальний шампунь для освітленого волосся Kerastase Blond Absolu Bain Lumiere Shampoo

Моя улюблена олія. Розчісую волосся після миття, наношу її – і все чудово.

Олія для волосся Aussie 3 Miracle Oil Reconstructor

Катерина Чорна

спеціалістка з роботи з кучерями

 Безсульфатний очисник гібридного типу – ковош. Це продукт, який комбінує очищувальні й зволожувальні компоненти. Особисто мені дуже підходить, оскільки маю суху шкіру голови й досить сухе волосся. Він доволі легкий, тому, коли хочеться менше об’єму, чергую його з ковошем DevaCurl No-Poo Original.

Очищувальний засіб CurlyWorld Sham-Free Hair & Scalp Cleanser

Це моя маленька любов останнім часом: він неймовірно добре допомагає зволожити й розплутати волосся, водночас абсолютно не обтяжуючи його.

Безсиліконовий кондиціонер CurlyWorld Terms & Conditions

Найбільш улюблений стайлінг: тільки з ним у мене так сильно підкручується волосся. [усміхається] А ще він узагалі ніяк не відчувається на волоссі. Жодного ефекту «мокрого волосся», жодних дерев’яних зліплених локонів. Варто зауважити, що він досить легкої фіксації, але мені підходить, бо моє волосся добре тримає текстуру.

В усіх трьох продуктів є один мінус: їх треба замовляти з-за кордону. І якщо DevaCurl уже є в наявності на iНerb, то продукцію Curly World замовити можна лише на офіційному сайті в Штатах.

Але є в цій історії й хороший кінець: щоб отримати красиві кучері, не обов’язково купувати якісь рідкісні дорогі продукти. Основне – це все ж вода. До того ж на полицях українських магазинів також є багато продуктів демократичного сегменту. Наприклад, серії Garnier Fructis Superfood, Tresemme та Giovanni для кучерів.

Гель DevaCurl B’Leave-In

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Обкладинка:

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.