Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Догляд«Гусяча шкіра» на плечах і стегнах. Що треба знати про фолікулярний гіперкератоз?

«Гусяча шкіра» на плечах і стегнах. Що треба знати про фолікулярний гіперкератоз? — Догляд на Wonderzine

Поради лікарки й корисні засоби

«Мене з дитинства запитують: «Тобі що, холодно?» А це просто шкіра така», – розповідає Оксана. На шкірі дівчини є ділянки з невеликими вузликами – фолікулярним гіперкератозом. За різними даними, цю особливість мають від 4% до 34% людей, а за інформацією British Skin Foundation, навіть більше: до 40% дорослих і 50-70% підлітків.

«Узимку шкіра на ногах більш суха, а верхівки цих вузликів червоніють, – пояснює Оксана. – Інколи, особливо після контакту з колготками, це нагадує висип, але з початком весни почервоніння й сухість спадають».

«Якщо прояви фолікулярного гіперкератозу вас не турбують, лікувати його не потрібно», – пояснює лікарка Марія Ярошенко. Та якщо вигляд шкіри чи симптоми на кшталт сухості спричиняють вам дискомфорт, ось кілька порад, які можуть допомогти.

Марія Ярошенко

дерматологиня-алерголог


Що таке фолікулярний гіперкератоз і які ділянки шкіри він зачіпає?

Фолікулярний гіперкератоз, або «гусяча шкіра», – це доволі поширений стан шкіри у вигляді висипу, який виникає в ранньому дитинстві або в підлітковому віці. Він має характерну сезонність: узимку висип загострюється, а влітку стає майже непомітним.

Прояви фолікулярного гіперкератозу обумовлені тим, що мертві клітини шкіри у вигляді лусок заповнюють волосяні фолікули й утворюють характерні «пробки». Унаслідок цього формуються маленькі вузлики на шкірі плечей, передній поверхні стегон, щоках і сідницях. Дуже часто шкіра навколо вузликів схильна до сухості, подразнення та почервоніння.

Що спричиняє такий стан?

Точні причини досі не відомі, але значний вплив на виникнення фолікулярного гіперкератозу відіграє спадковість. Майже в половини пацієнтів хтось із родичів мав подібні прояви на шкірі.

Алергіки й атопіки більш схильні до виникнення фолікулярного гіперкератозу. Це також більшою мірою обумовлено спадковістю.

Чи може фолікулярний гіперкератоз пройти з часом?

З віком у більшості людей із фолікулярним гіперкератозом прояви слабшають. У декого висипи можуть повністю зникати, а в інших залишаються до пізнього дорослого віку.

Яких тригерів варто уникати?

Усе, що викликає сухість шкіри, призводить до загострення проявів фолікулярного гіперкератозу. Це низька вологість повітря, холодний період року, тривале купання в гарячій воді. Носіння тісного вовняного одягу призводить до тертя та подразнення шкіри, що також певною мірою провокує загострення й появу свербежу.

Чи треба людям з фолікулярним гіперкератозом перебувати під наглядом дерматолога?

Не обов’язково. Якщо прояви фолікулярного гіперкератозу не турбують, лікувати його не потрібно. Він безпечний для здоров’я людини.

Звертатися по допомогу до лікаря-дерматолога пацієнтів змушує зовнішній вигляд висипів, сухість, свербіж шкіри. Завдання лікаря – пояснити, що таке фолікулярний гіперкератоз, дати поради, як доглядати за шкірою вдома, за необхідності допомогти підібрати засоби та за тяжких проявів призначити додаткове лікування у вигляді лікувальних кремів. Але іноді може бути достатньо й правильного домашнього догляду.

Як доглядати за «гусячою шкірою»?

Для зменшення проявів фолікулярного гіперкератозу необхідний постійний і тривалий догляд. Якщо людина перестає доглядати за шкірою, то висип доволі швидко повертається в попередній стан.

Під час догляду за шкірою з фолікулярним гіперкератозом важливо запобігати сухості та звертати увагу на зволоження. Утримуватися потрібно від використання грубих скрабів, мочалки, звичайного брускового мила – усього того, що може викликати подразнення та сухість.

Рекомендується приймати негарячий, теплий душ, тривалістю максимум до 10 хвилин. Для м’якого очищення можна використовувати засоби, створені спеціально для догляду за сухою атопічною шкірою. Після кожного купання одразу на вологу шкіру рекомендується наносити крем.

За легких проявів та в догляді за дитячою шкірою підійдуть спеціальні зволожувальні креми для сухої атопічної шкіри – емольєнти. Іноді більш ефективним варіантом для фолікулярного гіперкератозу є креми з сечовиною (з вмістом сечовини 10–20%), саліциловою та AHA-кислотами.

Додатково 1–2 рази на тиждень можна використовувати тоніки та неагресивні домашні пілінги з цими кислотами, але важливо стежити за тим, щоб не викликати надмірну сухість шкіри. Щоб досягнути оптимального зволоження та злущення шкіри, можна комбінувати ці засоби.

Зменшити видимість висипу на шкірі можуть допомогти й салонні процедури: кислотні пілінги, мікродермабразія, лазерне та світлове лікування.

За сильно виражених проявів фолікулярного гіперкератозу краще звернутися до лікаря-дерматолога. Він допоможе скорегувати домашній догляд, за потреби призначить лікувальні креми на основі ретиноїдів і креми для зменшення запалення висипу.

Яких звичок варто дотримуватися?

Насамперед потрібно привчитися правильно купатися та в періоди загострення не приймати гарячі ванни. Для підтримання зволоження шкіри взимку рекомендується використовувати вдома зволожувач повітря. Потрібно уникати носіння грубого, тісного одягу, одягу з вовни, який викликає тертя та подразнює шкіру.

Фолікулярний гіперкератоз не є алергічною реакцією, але часто розвивається в людей, схильних до алергії. Людям із такою шкірою, у яких раніше були алергічні реакції у вигляді висипу та свербежу на певні засоби для прання, а також людям, які підозрюють реакцію на них, варто розглянути гіпоалергенні порошки й гелі.

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Фото:

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.