Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ДоглядЗапитання експерту: Як зробити, щоб фарба на волоссі трималася довше

Запитання експерту: Як зробити, щоб фарба на волоссі трималася довше — Догляд на Wonderzine

І не змивалася через тиждень

Відповіді на більшість запитань, які нас хвилюють, ми звикли шукати онлайн. У рубриці «ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ» переадресовуємо ці запити професіоналам із різних сфер.

Хоч раз у житті більшість з нас фарбували волосся та стикалися з проблемою швидкого вимивання тонування чи пігменту барвника. Ми поговорили з професійною колористкою, засновницею академії колористики Le Cadeau Ольгою Беспаловою про те, як продовжити життя тонуванню, чи дійсно засоби для фарбованого волосся допомагають зберегти колір та чи залежить швидкість вимивання пігмента від структури та стану волосся.

Ольга Беспалова

колористка, засновниця академії Le Cadeau


Про ефекти тонування

Завдяки тонуванню волосся в різні відтінки, відблиски можна створити ілюзію, що корені, які відростають, не так помітні. Це відбувається завдяки тому, що ми робимо плавні переходи кольору на волоссі. Один із найстаріших таких прийомів – це омбре (градація з темних коренів до досить світлих кінців, іноді світліших на 4 тони). Із нього все почалося. Зараз такі ефекти створюють за допомогою й інших прийомів, наприклад: шатуш або ейртач. Це надає можливість носити фарбу значно довше, бо не так помітно, що волосся відростає. Проте однаково потрібно щомісяця тонувати волосся, тому що після будь-якого освітлення на місці пігменту залишається порожнеча, а барвник містить догляд, і таким способом ми підживлюємо волосся. А саму градацію можна оновлювати за 4–5 місяців.

Проте найбільш популярним залишається фарбування в один тон: фарба працює на поверхні, не проникаючи всередину волосся, і не руйнує його природну структуру. Огортаючи волосся, така фарба дозволяє йому дихати, захищає від ламкості й робить його сильнішим, а також додає блиск і робить колір насиченим.

Від чого залежить швидкість вимивання кольору

Тут є кілька чинників. Перший – стабілізація. Навіть якщо ви купили фарбу в магазині й самостійно тонуєте волосся (а я впевнена, що хоч раз хтось це пробував), у коробці завжди є три продукти: фарба, проявник і стабілізатор, який часто ігнорують. І дарма, адже саме стабілізатор закріплює барвник у волоссі. Стан волосся в процесі фарбування я часто порівнюю з парасолькою: різна група барвників дає різне розкриття волосся. Барвник, який просто підтримує відтінок, злегка його розкриває, а от освітлювачі розкривають лусочки на повну, й уявіть, якщо ми їх залишили відкритими? У волосся як ввійшли фарбувальні пігменти, так само й вийшли. Тому потрібно обов’язково використовувати стабілізатор, щоб не дати пігменту швидко змитися.

Також швидкість змивання барвника залежить від структури волосся. Якщо у вас рівне волосся, то специфіка його в тому, що кутикула дуже щільно прилягає і пігмент буде триматися краще. Якщо ж волосся хвилясте, кучеряве або пошкоджене, його лусочки більш відкриті й пігмент довго триматися не зможе.

Чи впливає на стійкість кольору відтінок барвника

Найстійкіші відтінки – це темні барвники. Усі, хто фарбує волосся в чорний або темний колір, знають, що цей барвник найстійкіший, бо за це відповідає величезна кількість пігменту у фарбі.

Друга за нестійкістю – це червона молекула: усі відтінки рудого й мідного швидко змиваються.

Найшвидше зникають попелясті відтінки, у професійній мові – це синій пігмент. Молекули цього кольору, навіть у натуральному волоссі, коли ми знаходимося на сонці, швидко руйнуються – і ми отримуємо жовтуваті блики. Жовтий пігмент є у всіх відтінках волосся: темних, світлих, рудих, і він «перемагає» синій.

Домашній догляд

Найважливіший чинник, який продовжує життя фарбі, – домашній догляд. Він має бути коректно підібраний до кожного типу тонування й структури волосся. Краще, щоб вам його порекомендував колорист у салоні, щоб уникнути спроб і помилок.

Темні відтінки

За темним волоссям догляд найлегший, тож почнемо з нього. Тут головне підібрати шампунь і крем-кондиціонер залежно від типу вашого волосся. Важливо включити до догляду термозахист. Якщо провести експеримент і на одну частину волосся нанести термозахист, а на іншу – ні, а потім скористатися праскою для волосся, то ви побачите, що пасмо без термозахисту відразу втратить відтінок, стане світлішим.

На полицю – шампунь, крем-кондиціонер або маска для вашого типу волосся, термозахист.

Яскраві відтінки

Руді, яскраві, золотисті відтінки волосся вимагають також спеціального догляду: у перші два тижні після фарбування обов’язково потрібно користуватися шампунем і кондиціонером для фарбованого волосся, щоб утримувати фарбувальну молекулу у волоссі. До багатьох цих засобів входить антиоксидантний комплекс. Що це таке? Коли ми миємо волосся, вони вступають у зіткнення з водою, у якій можуть знаходитися важкі метали, солі, які окислюють фарбувальну молекулу, тобто руйнують її, – і тоді відтінок змивається швидко. І такий комплекс використовують, щоб запобігти цьому.

Наступні два тижні можна мити шампунем і кондиціонером, які підходять вашому типу волосся, краще, щоб ці засоби підбирав майстер. І потім потрібно оновлювати тонування в колориста.

У літній період часу обов’язково потрібен засіб, який не потрібно змивати, із захистом від ультрафіолетового випромінювання, щоб колір не вигоряв і волосся не руйнувалося.

На полицю – шампунь і кондиціонер для фарбованого волосся, шампунь, кондиціонер, маска для вашого типу волосся, термозахист і засіб з SPF-фільтром.

Світлі відтінки й освітлене волосся

У догляді за волоссям відтінок блонд найдорожчий. Під час фарбування ми штучно забираємо з волосся пігмент і під удар потрапляють ще й важливі елементи, які знаходяться всередині волосся. Хороша фарба містить кератин, олії й інші складні формули, які займають місце рідних пігментів, видалених освітлювачем.

Я б не радила освітлювати волосся вдома, бо це складна процедура, яка залежить від багатьох чинників, якого кольору власний пігмент, чи було волосся вже пофарбоване в інший колір. Інколи для освітлення потрібно кілька підходів. У колористів є схема фарбування, яка називається зірка Освальда, ми вивчаємо її під час курсу. За цією схемою, жовтий відтінок можна нейтралізувати фіолетовим, а позбутися від червоного в шоколадних відтінках можна за допомогою кольорів, в основі яких є зелений пігмент. Колористи використовують математичні формули, за якими можна зрозуміти, яка кількість нейтралізувального тону необхідна. А в домашніх умовах це вирахувати дуже складно.

Для догляду за освітленим і тонованим у світлі відтінки волоссям обов’язково вдома повинен бути шампунь і кондиціонер для знебарвленого волосся або пофарбованого в кольори блонд, тому що, крім догляду за фарбувальною молекулою, такі засоби будуть ще й відновлювати волосся. За 2 тижні після фарбування можна додати в догляд тонувальну маску попелястого або фіолетового відтінку. Використовувати її можна щотижня, інакше барвник, який міститься в масці, накопичується, і дуже складно буде прибрати його з волосся.

Обов’язково використовуйте термозахист або флюїд, який, крім термозахисту, включає й SPF-фільтри. Він також має бути для знебарвленого волосся, тому що він сильніший, ніж захисні засоби для інших відтінків. Освітлене волосся потрібно тонувати щомісяця, бажано через три тижні. Річ у тім, що молодий пігмент, який відростає, освітлити досить легко, а от якщо ви пропустите візит до майстра й переходите, корінь сильно відростає, і пігмент затвердіє. Тоді ми ризикуємо тим, що корінь добре освітлюється, а далі буде жовтувата смужка.

На полицю – шампунь і кондиціонер для освітленого волосся, тонувальна маска, термозахист, флюїд із SPF-фільтром.

Текст: 

Анна Хаєцька

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.