Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПромоРежим «Літо». Про що ми забуваємо в догляді за шкірою у спекотний сезон

18 засобів від дерматологині для різних потреб шкіри

Режим «Літо». Про що ми забуваємо в догляді за шкірою у спекотний сезон
 — Промо на Wonderzine

У літній період через спеку, активне сонце, морську сіль та інші фактори потреби шкіри змінюються. Окрім того, в цей час можуть з’являтися жирний блиск, висипи або, навпаки, відчуття сухості. Зберегти шкіру в здоровому стані допомагає коригування догляду та підбір сезонних засобів.

ISEI beauty market спільно з дерматологинею та б’юті-коучем Анастасією Мельник запустили кампанію Шкіра в режимі «Літо», щоб поділитися актуальною інформацією про літній догляд за шкірою.

Wonderzine Україна разом з ISEI beauty market та Анастасією Мельник розповідають про правила літнього догляду, які ми знаємо, але часто ігноруємо.

Анастасія Мельник

Лікарка дерматолог-косметолог. Стипендіат Європейського Союзу, програма MEDEA, автор марафонів «Сам собі косметолог» і блогу про шкіру та домашній догляд.

Зі зміною сезону має змінюватися й догляд за шкірою

У догляді за шкірою обличчя рік можна умовно поділити на два періоди: холодний сезон, коли доцільно користуватися засобами з активними інгредієнтами, і спекотний сезон, коли варто обирати підтримувальну косметику. Так ми мінімально травмуємо шкіру й підлаштовуємось під погодні умови.

Якщо взимку нас хвилює холод, що часто провокує зневоднення шкіри, то влітку головним каталізатором проблем стає активне сонце. Крім іншого, тепла погода провокує активне виробництво шкірного жиру – себуму. Аби мінімізувати цю проблему, власникам жирного типу шкіри потрібно вибирати доглядові засоби з легкими текстурами й зменшувати кількість етапів у догляді. Якщо ви маєте сухий або нормальний тип шкіри, текстури й етапи можна не змінювати. Проте завжди варто орієнтуватися на власні відчуття та стан шкіри.

Улітку краще уникати засобів з агресивними кислотами у високих концентраціях, за можливості ретиноїдів. Ці інгредієнти підвищують фоточутливість шкіри, що може провокувати пігментацію. Звичайно ж, правило скасовування активних інгредієнтів не стосується тих, хто перебуває, наприклад, у процесі лікування акне.

Обирайте очищення за потребами шкіри

Очищувати шкіру у спекотний сезон можна у два етапи. Перший знімає косметику та SPF, другий – надлишковий себум і залишки засобів. Для сухого або нормального типу шкіри найкомфортніша комбінація – міцелярна вода або молочко + засіб для вмивання. Це може бути, наприклад, пінка чи крем-гелі. Краще вибирати відразу зі зволожувальними компонентами, наприклад, із гіалуроновою кислотою.

Для жирного та комбінованого типів шкіри краще обрати гідрофільну олію як перший етап, оскільки в неї ліпідна основа, і саме жир здатний краще розчинити жир. Із засобів для вмивання звертайте увагу на крем-гелі та гелі, які не піняться. Важливо – не намагайтеся очистити шкіру «до скрипу». Адже шкірний себум, який ми бачимо в порах, дуже важливий для нашої шкіри – він виконує захисну функцію. А очищення агресивними засобами може порушити ліпідний шар та спричинити зневоднення чи подразнення шкіри.

Обережно звертайтеся до пілінгів і відлущування кислотами

Як ми згадували вище, кислоти влітку можна використовувати, але в низьких концентраціях. Наприклад, саліцилову кислоту до 1% або мигдалеву до 5%. Ці кислоти допомагають працювати з комедонами та регулювати виділення шкірного сала, що залишається актуальним і в літній період. Проте уникайте засобів з умістом кислот вище 10%. Більш щадний формат догляду з кислотами на літо – це пілінг-диски або сироватки з кислотами, які можна використовувати кілька разів на тиждень. Якщо ж на вулиці спека, а ви тільки вводите кислоти в догляд, зверніть увагу на мигдалеву, ферулову або азелаїнову кислоти.

Скраби – ще один спосіб відлущення верхнього ороговілого шару шкіри. Але, на відміну від кислот, це механічний засіб, що працює завдяки абразивним частинкам у складі. Скраби підходять людям з дуже щільною й нечутливою ​​шкірою, власники ж інших типів ризикують травмувати шкіру. За активних запалень й акне скраби взагалі протипоказані.

Не пропускайте етап тонізації шкіри

Проточна вода може сушити й подразнювати шкіру обличчя. Позбутися цієї проблеми допомагають тонери, які мають легку текстуру й додатково зволожують шкіру.

Тонізація – це той етап, навколо якого найбільше міфів. Але він може бути справді дієвим. Зверніть увагу, наприклад, на базові та лікувальні тонери – вони мають дуже м’який уплив на шкіру, не перевантажують її влітку та підсилюють дію інших доглядових засобів взимку.

Використовуйте проміжні засоби лише за потреби

Проміжні засоби – це ті, які наносять між основними етапами догляду. До них належать сироватки, есенції, флюїди. Якщо шкіра потребує певних активних компонентів, наприклад, вітамін С, ніацинамід, кислоти, то найлегше їх вводити саме в сироватці. Як зрозуміти, що потрібні додаткові етапи догляду? Часто, якщо жирна шкіра виділяє забагато себуму, це свідчить про зневоднення та порушення ліпідної мантії. У такому разі одного зволожувального засобу може бути замало – потрібно його підсилювати, підключаючи проміжні засоби. Для власників сухого типу шкіри основний акцент у догляді також варто робити на зволоженні. Наприклад, можна нашаровувати засоби в кілька етапів: зволожувальний тонер + флюїди або сироватки + крем.

Не забувайте про правила зволоження

На зволоження шкіри працюють дві основні групи компонентів: ті, які утримують вологу на поверхні (гіалуронова кислота, гліцерин, алое, алантоїн), і ті, що створюють бар’єр на шкірі й не дають воді виходити з епідермісу (вазелін, рідкий парафін, силікони, сквален, олія ши, кокосова олія). Для жирної або комбінованої шкіри потрібно робити акцент на першій групі, для сухої – на другій. Як правило, в засобах вони поєднуються в різних пропорціях.

Помилки під час зволоження:

  • Не зволожувати зовсім. Зазвичай її припускаються власники жирної й комбінованої шкіри, яка схильна до жирності. Ще раз нагадаємо, жирний блиск не означає, що шкіра зволожена.
  • Обирати щільні текстури. Обираючи засоби, потрібно орієнтуватися виключно на свій тип шкіри. Краще підібрати два засоби з легкою текстурою, ніж один, що буде перевантажувати шкіру.
  • Порушувати черговість нанесення. Наносити потрібно від найлегшої текстури до найщільнішої. Наприклад, тонер – сироватка – крем.
  • Робити довгі паузи між етапами зволоження. Якщо основний зволожувальний компонент у засобі це, наприклад, гіалуронова кислота або гліцерин, то його потрібно наносити на вологе обличчя. А для сухої шкіри добре працює техніка Wet Face, коли ви чекаєте буквально 10 секунд між нанесенням зволожувальних засобів.


SPF – завжди! Так, навіть у похмуру погоду

Засоби від сонця бувають із фізичними та хімічними фільтрами. Фізичні засоби із SPF підходять для чутливої шкіри, їх варто використовувати за вагітності\лактації. Хімічні – легкі, майже не відчутні на шкірі. Головна відмінність між ними полягає в способі дії. Фізичні сонцезахисні фільтри осідають на поверхні шкіри, де відбивають і розсіюють УФ-промені, немов дзеркало. Хімічні проникають у шкіру й поглинають ультрафіолетові промені. Якщо ви не можете відмовитися від макіяжу на літо або якщо маєте судини схильні до розширення, зверніть увагу на категорію сонцезахисних засобів із тонувальним ефектом.

Але який би ви засіб не обрали, краще уникати сонця з 10:00 до 16:00 – це період найактивнішого й найагресивнішого випромінювання.

Повторимо загальні правила:

  • SPF – остання сходинка в догляді. Це засіб, який наноситься лише на сухе обличчя.
  • На SPF можна наносити макіяж, але треба дати час засобу добре ввібратися.
  • SPF щільної текстури потрібно змивати у два етапи, наприклад, гідрофільна олія + засіб для вмивання. Легкі засоби змиваються звичайним очищальним засобом в один етап.
  • SPF потрібно оновлювати протягом дня.
  • SPF із рівнем від 30 підходить для міста, для відпочинку краще обрати рівень 50.
  • SPF потрібно наносити протягом року, особливо якщо у вас є схильність до пігментації, куперозу або є негативна реакція на сонце.
  • SPF захищатиме тільки якщо нанести достатню кількість – це приблизно 1 мл на обличчя. Тюбика на 50 мл повинно вистачати на 2 місяці максимум, якщо залишається – це сигнал, що ви мало наносите.
  • І останнє, SPF – це захист вашої шкіри. Засмага – це завжди негативний уплив випромінювання на епідерміс.

Більший фокус на відновлення й антиоксиданти

Компоненти, які допомагають доглядати за шкірою влітку, можна поділити на дві групи: ті, які заспокоюють і відновлюють, й антиоксиданти, які нейтралізують вільні радикали на поверхні шкіри, стимулюють процеси регенерації та сповільнюють процеси старіння.

Відновлювальні інгредієнти:

Центела – загоює рани, має протизапальну й омолоджувальну дію.

Пантенол – позбавляє від стягнення, подразнення, усуває почервоніння, в низьких концентраціях працює на зволоження.

Алое – практично не викликає алергічних реакцій, тому застосовується в косметиці для людей із чутливою та реактивною шкірою.

Азулен – витяг ромашки, що має сильну протизапальну та заспокійливу дію.

Антиоксиданти:

Вітамін С  захищає шкіру від УФ-випромінювання, пігментації та стимулює вироблення колагену. Він не замінює SPF, а лише доповнює його.

Вітамін Е – найкраще працює саме в парі з вітаміном С, тому його часто додають у сонцезахисні засоби.

Зелений чай – підходить для проблемної та комбінованої шкіри.

Матеріал підготовлено за підтримки

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.