Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Україні долатимуть гендерний розрив в оплаті праці: представили стратегію

Розрив в оплаті праці жінок і чоловіків становив 18,6%

В Україні презентували Національну стратегію щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року. Захід відбувся 11 травня за участі першої леді України Олени Зеленської, першої віцепрем’єр-міністерки – міністерки економіки України Юлії Свириденко й представників профільних міністерств.

Що передбачає стратегія

Подолання стереотипів і дискримінації за ознакою статі

Планується провести інформаційну кампанію для жінок «Звісно, зможеш» із метою переконати, що жінки здатні отримувати більшу винагороду за свою працю. Також планується просвітницька кампанія щодо прав і можливостей жінок, якими вони можуть скористатися, щоб підвищити професійний рівень, опанувати за короткий строк нову спеціальність і здобути високооплачувану роботу, а також започаткувати чи розвивати власний бізнес.

Також пропонують запровадити гендерні аудити й обмін кращими практиками забезпечення гендерної рівності на робочому місці.

Удосконалення законодавства про рівну оплату праці

Планується впровадити в новій редакції закону «Про працю» принцип однакової оплати за працю рівної цінності незалежно від статі. Це дасть змогу посилити ефективність судового захисту. Державна служба України з питань праці проводитиме перевірки на підставі скарг про дискримінацію в оплаті праці за гендерною ознакою. Також розроблять національну методологію гендерно нейтральної оцінки робіт і навчання для інспекторів праці й роботодавців.

Створення умов для зручного поєднання сімейних і професійних обов'язків

Зокрема, пропонують сприяти створенню державних і приватних дитячих садочків, підтримувати на державному рівні організації, які займаються дітьми старшого віку («Пласт», Українська академія лідерства тощо). Трудове законодавство вдосконалять, щоб воно забезпечувало рівне ставлення до працівників і працівниць із сімейними обовʼязками.

Олена Зеленська наголосила, що українські жінки під час російського вторгнення працюють і представлені в усіх сферах економіки, але розрив в оплаті праці між ними й чоловіками залишається. За словами Зеленської, у 2020 році розрив в оплаті праці жінок і чоловіків становив у середньому 20,4%. Упродовж наступного року його вдалося скоротити до 18,6%.

«На жаль, повномасштабне російське вторгнення поставило всі наші починання, розвиток цілої країни на паузу. Так сталось і з гендерною рівністю», – зазначила Зеленська.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.