Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПерший за 48 років. В Ісландії відбудеться страйк із вимогою скоротити розрив в оплаті праці

До нього долучиться й прем’єрка країни

В Ісландії 24 жовтня відбудеться перший за 48 років жіночий страйк, на якому вимагатимуть скоротити гендерний розрив в оплаті праці чоловіків і жінок, а також боротися з гендерним насильством у країні. Про це пише The Guardian.

Акція відбувається під гаслом Kallarðu þetta jafnrétti? («Ви називаєте це рівністю?»). У день страйку жінок і небінарних людей по всій країні закликають не виконувати жодної оплачуваної чи неоплачуваної роботи, зокрема хатні справи. Також очікується, що щонайменше 25 тисяч людей візьмуть участь у страйку в центрі Рейк’явіка, столиці Ісландії, і ще більше людей долучаться до інших заходів по всій країні. Це стане найбільшим жіночим страйком в історії Ісландії.

Організатори сподіваються, що страйк приверне увагу до наявного в країні розриву в оплаті праці між чоловіками й жінками. Вони зауважують: роботу, яка традиційно асоціюється з жінками, як-от прибирання й догляд, досі недооцінюють і не оплачують. Також учасники страйку закликатимуть до боротьби із широко розповсюдженим гендерним і сексуальним насильством.

Прем’єр-міністерка Ісландії Катрін Якобсдоттір заявила, що також візьме участь у страйку – офіс прем’єрки припинить свою роботу на один день. «Насамперед я демонструю солідарність із жінками Ісландії», – наголосила Якобсдоттір.

Ісландія вважається світовим лідером у сфері гендерної рівності. Проте в деяких професіях ісландські жінки все ще заробляють на 21% менше, ніж чоловіки, а понад 40% жінок зазнали гендерного або сексуального насильства.

Майбутній страйк стане першим подібним страйком з 1975 року. Тоді 90% жінок країни відмовилися працювати у «жіночий вихідний». Ініціатива призвела до кардинальних змін, зокрема до обрання першої у світі жінки на посаду президента країни.

Фото: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.