Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЖінки менше перебувають на керівних посадах через практику «скляного обриву» – дослідження

У середньому жінки обіймають лідерську посаду 5,2 року, а чоловіки – 8,1 року

Із 2018 року жінки в середньому протримуються на посаді генеральної директорки 5,2 року, водночас чоловіки – 8,1 року. Це змушує жінок відчувати «гендерний розрив у тривалості перебування на посаді». 

Голова британського офісу Russell Reynolds Лора Сандерсон, яка проводила дослідження, зазначила, що різниця в тривалості перебування на посаді частково пояснюється тим, що деякі чоловіки обіймали керівні посади впродовж десятиліть. Водночас жінки часто стикаються з явищем «скляного обриву»: воно полягає в тому, що жінок частіше призначають на керівні посади, коли компанія переживає кризу. 

«Якщо жінки частіше беруть на себе лідерські ролі під час кризи, то внаслідок цього їхня робота на керівній посаді, найімовірніше, буде більш напруженою, прискіпливою й недовготривалою.

Таке скорочення терміну перебування на посаді може бути пов'язане з низкою причин, зокрема через те, що під час кризи часто спостерігається більша плинність кадрів, через те, що їх оцінюють як такі, що не справляються зі своїми обовʼязками, навіть якщо погана робота була помітна ще до їх призначення, або через те, що коли ситуація починає змінюватися на краще, чоловіки повертаються на керівні посади», – прокоментувала професорка Мішель Раян, директорка Глобального інституту жіночого лідерства при Австралійському національному університеті в Канберрі.

Наразі девʼять жінок обіймають посади генеральних директорок компаній, що входять до британського фондового індексу FTSE 100. Виконавча директорка FTSE Women Leaders Деніз Вілсон, яка прагне збільшити кількість жінок у радах директорів компаній, що входять до FTSE 350 та 50 найбільших приватних компаній Великої Британії, сказала, що дослідження гендерного розриву в управлінні є важливим.

«Камінь спотикання, на якому ми намагаємося досягти прогресу, – це посада генеральної директорки. Я думаю, що чоловіки можуть користуватися більшою підтримкою всередині організації. Вони можуть зазнавати великих невдач і знову підніматися. Жінки, які були генеральними директорками, як правило, обирають альтернативну карʼєру», – зазначила Вілсон.

Однак, за її словами, є привід для оптимізму: кількість жінок у радах директорів FTSE 350 зараз становить 41%, порівняно з 9,5% у 2011 році, і призначення жінок «зараз є нормою». Компанія Russell Reynolds також провела опитування й не виявила суттєвих відмінностей у тому, як працівники сприймають чоловіків і жінок на керівних посадах. Це свідчить про те, що вони можуть бути однаково ефективними як лідери, хоча жінки вважаються кращими в питаннях коучингу й розвитку.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.