Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЖінки дедалі частіше обіймають «чоловічі» посади на підприємствах – дослідження

Через дефіцит кадрів унаслідок мобілізації

Українські підприємства дедалі частіше залучають жінок до роботи на «чоловічих» посадах. Про це свідчать результати дослідження трендів на ринку праці, який провела Конфедерація роботодавців України.

Там відзначили, що після повномасштабного російського вторгнення стрімко зростає роль жінок в економіці.

«Після мобілізації чоловіків до ЗСУ на середніх і великих підприємствах виник значний дефіцит кадрів, тому на вакантні місця переводять жінок. Така практика існує у сферах металооброблення й перероблення агропродукції на виробництвах з високим рівнем автоматизації, якщо можна швидко провести перенавчання. Часто робота на новій посаді потребує від жінок виконання певних фізичних навантажень. Така практика шириться, зокрема, у меблевій промисловості», – зазначається у дослідженні.

Окрім цього, у дослідженні проаналізували труднощі, з якими стикаються ветерани й люди з інвалідністю на ринку праці. Згідно з дослідженням, роботодавці побоюються, що під час працевлаштування ветеранів вони стикнуться з їхнім важким психоемоційним станом (79%), алкогольною чи наркотичною залежністю (25%), конфліктністю (24%). 

«Виходом може бути розвиток індивідуальної зайнятості ветеранів й осіб з інвалідністю. 63,6% опитаних ветеранів заявили, що хочуть мати власну справу. Це втричі більше, ніж у країні загалом у мирному 2018 році», – відзначається в дослідженні з посиланням на оприлюднені раніше соціологічні дослідження.

Також на ринку праці відзначили наявний високий рівень недовіри між роботодавцями й людьми з інвалідністю. Більшість (61%) сприймають їх як «непрацездатних» і «людей з труднощами в спілкуванні», а тому не хочуть брати на роботу.

«Роботодавці не вірять у спроможність осіб з інвалідністю працювати на достойному рівні, тому не хочуть допускати в компанії людей, яким не довіряють. Хоча доволі багато людей, які недавно отримали статус інвалідності, мають спеціальність, за якою можуть працювати й у новому статусі. Є випадки, коли особи з інвалідністю мають надзвичайно високу кваліфікацію. Для осіб з інвалідністю робота надзвичайно важлива, оскільки вона дає певну фінансову свободу й дозволяє відчувати свою затребуваність», – повідомляється в дослідженні.

У Конфедерації роботодавців України наголосили, що залучення людей з інвалідністю й ветеранів є важливими факторами компенсації дефіциту на ринку праці.

Фото: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.