Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ ЄС гендерний розрив в оплаті праці становить 13% – Єврокомісія

Прогрес із подолання цього розриву сповільнився

У Європейському Союзі середній гендерний розрив в оплаті праці становить 13%. Це означає, що на кожен 1 євро, який заробляє чоловік, жінка заробляє лише 0,87 євро. Такі дані повідомила Єврокомісія до Дня рівної оплати праці, який відзначають 15 листопада.

Віцепрезидентка Єврокомісії з питань цінностей і прозорості Вера Юрова й комісарка з питань рівності Хелена Даллі в спільній заяві зазначили: прогрес із подолання гендерного розриву в оплаті праці цього року призупинився й загалом був повільним упродовж багатьох років.

«Це нагадує нам, що гендерні стереотипи продовжують впливати на жінок і чоловіків у всіх сферах життя, зокрема на робочому місці, і що для реалізації принципу рівної оплати праці необхідні конкретні дії», – наголосили Юрова й Даллі.

Забезпечення рівної оплати праці в ЄС 

Право на рівну оплату праці жінок і чоловіків – основоположний принцип Європейського Союзу з моменту підписання Римського договору 1957 року. Вимога щодо забезпечення рівної оплати праці викладена в статті 157 Договору про заснування Європейського Союзу й Директиві ЄС про рівні можливості та ставлення до чоловіків і жінок у сфері зайнятості та професійної діяльності.

У Єврокомісії повідомили, що працюють над просуванням рівності між жінками й чоловіками в ЄС. Зокрема, у червні 2023 року набула чинності Директива про прозорість оплати праці. Згідно з нею, працівники зможуть відстоювати своє право на рівну оплату за рівну працю. Ті, хто зазнали дискримінації в оплаті праці за ознакою статі, повинні отримати компенсацію за неоплачувану роботу та справедливу оплату. 

Ситуація в Україні

Станом на жовтень 2023 року гендерний розрив в оплаті праці в Україні становить 18,6%. У планах урядовців до 2030 року скоротити цей розрив до 13,6%. 

У травні Міністерство економіки презентувало Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року. А 15 вересня уряд ухвалив стратегію й затвердив план заходів з її реалізації на 2023–2025 роки.

Завдяки стратегії планується досягти три основні цілі:

  • удосконалити законодавство про рівну оплату праці;
  • сприяти подоланню стереотипів і дискримінації щодо професій за ознакою статі;
  • створити сприятливі умови для зручного поєднання сімейних і професійних обов’язків.
Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.