Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЗарплатні очікування жінок до 20% менші, ніж у чоловіків – дослідження

На це, зокрема, впливають гендерні стереотипи

Очікування жінок щодо заробітної плати до 20% менші, ніж у чоловіків. Про це свідчать результати дослідження платформи Work.ua.

Команда порталу проаналізувала, як відрізняються зарплатні очікування користувачів залежно від статі. Для цього обрали професії, у яких кількість шукачів обох статей приблизно однакова, тоді одну локацію – Київ – і залишили у вибірці тільки тих кандидатів, які розглядають повну зайнятість.

«Виявилося, що фінансові амбіції жінок скромніші, ніж у чоловіків», – зазначили у Work.ua.

Наприклад, у чоловіків середня бажана зарплата на посаді аналітика з досвідом 5 років – це 37 500 гривень, а в жінок – 30 тисяч гривень. За роботу на посаді директора з маркетингу з досвідом роботи від 5 років чоловіки очікують отримувати в середньому 72 500 гривень, а жінки — 70 тисяч гривень.

На посаді менеджера з продажу з досвідом роботи від 2 років зарплатні очікування чоловіків становлять 25 тисяч гривень, жінок – 20 тисяч гривень. На посаді офіціанта з досвідом роботи від 2 років чоловіки хочуть отримувати 25 тисяч гривень, а жінки – 23 тисячі. 

Водночас і чоловіки, і жінки хочуть отримувати 25 тисяч гривень на посаді логіста з досвідом роботи від 2 років. 

«Як бачимо, за деякими посадами зарплатні очікування шукачів відрізняються на 20%», – зауважили у Work.ua.

Результати дослідження прокоментувала психологиня й волонтерка платформи «ЇЇ підтримка» Анастасія Рихлюк: «У парадигмі, коли чоловік «заробляє», а жінка є «домогосподаркою», остання готова влаштовуватися на роботу за меншу заробітну плату, щоб відчути якусь цінність… Як показує мій досвід психологічних консультацій, багатьом жінкам простіше частково працювати в декреті, ніж «сидіти вдома», бо, за їхніми словами, так вони відчувають свою цінність. Тобто жінки занижують свої фінансові амбіції, щоб не втратити професійну самореалізацію. Чоловіки ж, від яких вимагається роль «годувальника сімʼї», можуть просити в роботодавців більше».

Оплата праці в Україні

Станом на жовтень 2023 року гендерний розрив в оплаті праці в Україні становить 18,6%. У планах урядовців до 2030 року скоротити цей розрив до 13,6%. 

У травні Міністерство економіки презентувало Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року. А 15 вересня уряд ухвалив стратегію й затвердив план заходів з її реалізації на 2023–2025 роки.

Завдяки стратегії планується досягти три основні цілі:

  • удосконалити законодавство про рівну оплату праці;
  • сприяти подоланню стереотипів і дискримінації щодо професій за ознакою статі;
  • створити сприятливі умови для зручного поєднання сімейних і професійних обов’язків.

Відомо, що після повномасштабного російського вторгнення стрімко зростає роль жінок в економіці. Зокрема, українські підприємства дедалі частіше залучають жінок до роботи на «чоловічих» посадах.

Раніше американські науковиці дослідили, як гендерні стереотипи в дитинстві можуть впливати на оплату праці в майбутньому. Виявилося, що дівчата по різному просили винагороди у чоловіків і жінок, водночас хлопчики однаково наполягали на однаковій винагороді в обох дорослих.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.