Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниБудівництво й видобувна промисловість. Жінки частіше йдуть працювати на «чоловічі» посади

На це впливає війна й мобілізація

Під час повномасштабної війни в Україні жінки дедалі частіше обіймають посади, на які раніше влаштовувалися чоловіки. Про це пише «Економічна правда».

У Державній службі зайнятості виданню повідомили, що через мобілізацію виникають труднощі з укомплектуванням вакансій за професіями, на які традиційно більше працевлаштовувалися чоловіки. Це будівельники, електрогазозварники, слюсарі, електромонтери, водії тощо.

У 2023 році 1,2 тисячі жінок через Службу зайнятості працевлаштувалися на будівництві, що становить 38% загальної чисельності всіх працевлаштованих у цій галузі. Для порівняння, у 2021 році цей показник становив 20%. 

У видобувній промисловості впродовж минулого року знайшли роботу також 1,2 тисячі жінок, що становить 49% від усіх працевлаштованих. У 2021 році показник був на рівні 27%.

Загалом послугами Державної служби зайнятості протягом 2023 року скористалися 664 тисячі осіб, з яких 483 мали статус зареєстрованих безробітних. Переважна більшість серед зареєстрованих безробітних – жінки (72% або 348 тисяч). 

Усього у 2023 році нове робоче місце знайшли 240 тисяч людей, з них жінок – 158 тисяч (або 66%).

Згідно з результатами дослідження трендів на ринку праці, який провела Конфедерація роботодавців України, через мобілізацію українські підприємства дедалі частіше залучають жінок до роботи на «чоловічих» посадах. Конфедерація відзначила, що після повномасштабного російського вторгнення стрімко зростає роль жінок в економіці.

Наприклад, українські шахти почали наймати на роботу жінок на заміну чоловікам, які стали на захист України. А в Одесі через брак чоловіків готові вчити жінок керувати автобусами.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.