Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниХірургині створили проєкт для підтримки жінок в українській хірургічній галузі

Щоб розуміти, чого саме потребують представниці цієї професії

Українські й американські хірургині заснували спільноту SurgFem. Вона має на меті боротися з проблемами, з якими стикаються жінки в українській хірургічній галузі. 

Лікарка-онкохірургиня, онкологиня й засновниця проєкту SurgFem Анна Мальованна наголошує:

«Жінок активно відмовляють обирати хірургічні спеціальності, мотивуючи це відсутністю життєвого балансу через жорсткий графік роботи, фізичною слабкістю, емоційною лабільністю й стереотипними очікуваннями суспільства. Це системне упередження впливає не лише на кар’єру й добробут хірургинь, а й має ширші наслідки для системи охорони здоров’я й питання людських ресурсів».

Як працюють SurgFem

За словами команди, вони регулярно спілкуються з представницями професії й ініціюють дослідження, щоб розуміти, чого саме потребують хірургині від цієї ініціативи.

Наприкінці березня SurgFem оприлюднить результати свого пілотного дослідження. У ньому взяли участь близько 350 хірургинь із різним рівнем професійного досвіду. Кожна відповіла на запитання про оціночні судження з боку колег і пацієнтів, можливості кар’єрного зростання, перешкоди під час здобування освіти, а також виклики, з якими стикаються хірургині з дітьми.

За попередніми даними дослідження, близько 80% українських хірургинь хоча б раз за свою практику чули, що жінці не місце в хірургії. Серед викликів, про які вони найчастіше згадували, – гендерні стереотипи в родині, суспільстві й на робочому місці, пошук балансу між роботою й особистим життям, а також обмежені можливості для карʼєрного зростання через дискримінацію за статтю.

Переважну більшість хіруринь пацієнти сприймали за медсестру чи молодшу медичну працівницю, сумнівалися в їхніх професійних навичках. Проте загалом ставилися з повагою, як показало дослідження.

Колеги хірургинь також припускалися подібної помилки, про це зазначили близько 70% опитаних. До того ж понад половина опитаних хірургинь чула на свою адресу висловлювання, які принижували чи показували зневажливе ставлення до жіночої статі.

Яка місія спільноти

У SurgFem зазначають, що найпоширеніші запити від українських хірургинь збігаються з їхньою місією. Тож проєкт ставить собі за мету роботу в таких напрямах:

  • поширення інформації й привернення уваги до проблеми дискримінації й стигматизації жінок у хірургії;
  • менторство й підтримка;
  • підвищення рівня освіти й кваліфікації хірургинь;
  • організація спільноти хірургинь з перспективою створення асоціації на національному рівні й з міжнародним представництвом;
  • захист інтересів хірургинь і встановлення гендерної рівності в професії на державному рівні.

SurgFem – проєкт громадської організації Global Medical Knowledge Alliance (GMKA), метою якої є поліпшення якості медичної допомоги в Україні.

«Ми знаємо, що дискримінація за статтю в хірургії є, що жінці-хірургу для поваги з боку колег і схвалення суспільством потрібно працювати набагато більше, ніж чоловікові. Що жінкам посісти керівну посаду – це ще той челендж, адже потрібно постійно доводити, що ти варта», – зазначає Інеса Гуйванюк, лікарка-онкохірургиня Київського обласного онкологічного диспансеру, виконавча директорка GMKA в Україні, засновниця проєкту SurgFem.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.