Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДослідження: з якими викликами стикаються ЛГБТКІ+ в Україні на робочому місці

Перше глибинне опитування від ГО «Точка опори ЮА»

Громадська організація «Точка опори ЮА» представила результати першого глибинного опитування ЛГБТКІ+ людей щодо (не)дискримінації на робочому місці. Його мета – підкреслити основні виклики й перешкоди, з якими стикаються ЛГБТКІ+ в Україні під час пошуку роботи й на робочому місці,.

Що показало опитування

Серед ЛГБТКІ+ людей спостерігається високий рівень психологічної нормалізації дискримінації в суспільстві. Наприклад, кілька учасниць(ків) зазначили, що вони ніколи не зазнавали дискримінації, оскільки вирішили не розкривати свою сексуальну орієнтацію на роботі. 

Лише 25% людей, які взяли участь у глибинних інтерв’ю, відкрито  говорили про свою сексуальну орієнтацію на роботі або напіввідкрито (у принципі, могли б обговорювати це з колегами, але не готові відстоювати свою позицію публічно). Кілька людей зазначили, що їм доводилося тримати інформацію про свою сексуальну орієнтацію в таємниці, і це викликало в них постійний стрес і тривогу: вони побоювалися втратити роботу й опинитися в нестабільному становищі.

Багато хто з опитаних каже, що їм доводиться бути обережними в соцмережах, щоб не розкривати своєї сексуальної орієнтації. А деякі респонденти мали досвід, коли їхні приватні акаунти моніторили роботодавці чи колегами, що призвело до звільнення.

Учасниці(ки) опитування також назвали фактори, які допомагають створити інклюзивне робоче середовище й дозволяють ЛГБТКІ+ почуватися комфортно на робочому місці. 

Серед основних факторів назвали такі:

  • наявність чіткої політики недискримінації на робочому місці;
  • семінари, тренінги з питань різноманіття й інклюзії;
  • інклюзивне ставлення, задеклароване топменеджментом;
  • інші відкриті ЛГБТКІ+ люди в команді;
  • адвокація прав ЛГБТКІ+ на робочому місці.

Також усі учасниці(ки) опитування назвали законопроєкт про цивільні партнерства найважливішим для себе. Кілька респондентів відзначили важливість цього законопроєкту насамперед для військовослужбовців.

«Для них це наче символ більшого прийняття суспільством, а також те, що дозволило б їм жити відкритіше. Багато хто також пов’язував запобігання дискримінації ЛГБТКІ+ з боротьбою з іншими видами дискримінації… Для кожної людини, окрім можливості легалізувати стосунки зі своїм партнером чи своєю партнеркою, цей законопроєкт означатиме також прийняття її державою як рівноправного/ї громадянина/ки. Це для них можливість стати видимими», – зазначали в «Точка опори ЮА».

Крім результатів дослідження, експерти й експертки поділилися візією розвитку рівних прав для ЛГБТКІ+ в Україні до 2030 року. А також надали рекомендації для уряду, органів місцевого самоврядування щодо ухвалення відповідного законодавства, реінтеграції ЛГБТКІ+ ветеранів й ветеранок і запровадження рівних прав і можливостей у сфері освіти.

Переглянути повний звіт можна за посиланням. ГО «Точка опори ЮА» провела дослідження за підтримки міжнародної організації ILGA-Europe.

Фото: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.