Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЛише 24% жінок обіймають керівні посади в редакціях – Reuters Institute

Хоча в середньому 40% медійників – жінки

Лише 24% жінок обіймають керівні посади в редакціях, хоча в середньому 40% медійників – жінки. Про це свідчать результати дослідження Reuters Institute, у межах якого проаналізували гендерну структуру у 240 онлайн й інших новинних виданнях. Фахівці досліджували стратегічну вибірку з 12 ринків із різними рівнями гендерної рівності.

Виявили, що серед 33 нових головних редакторів, призначених у виданнях із вибірки 2023 й на початку 2024 року, 24% – це жінки. На всіх 12 ринках більшість головних редакторів – чоловіки, включно з країнами, де жінок серед журналістів більше, ніж чоловіків.

Відсоток жінок на керівних редакторських посадах значно варіюється від ринку до ринку: від 0% у Японії до 43% у США.

Якщо порівняти відсоток жінок, які працюють у журналістиці, з відсотком жінок на керівних редакторських посадах, то можна помітити слабку позитивну кореляцію. Попри це, на 11 із 12 ринків відсоток жінок на керівних редакторських посадах нижчий, ніж відсоток жінок, які працюють журналістками.

«Розглядаючи ширше гендерну рівність у суспільстві й відсоток жінок на вищих редакційних посадах, цього року ми не бачимо кореляції. Як і раніше, у багатьох країнах, які мають високі результати за Індексом гендерної нерівності ООН (UN GII), серед головних редакторів порівняно мало жінок», – зазначається в дослідженні. 

Упродовж п’яти років відсоток жінок серед головних редакторів змінився з 23% у 2020 році до 25% у 2024 році. За даними дослідників, за таких темпів змін гендерний паритет на головних редакторських посадах може бути досягнутий до 2074 року.

Хоча відсоток жінок на керівних редакторських посадах збільшився, як порівняти з 2020 роком у шести країнах, він залишився таким самим у Мексиці (6%) і Японії (0%), а в Німеччині (з 27% до 25%) й Південній Африці (з 47% до 29%) він зменшився.

«Ми сподіваємося, що [дослідження] стане внеском у поточну роботу деяких журналістів і ЗМІ, а також науковців, які досліджують, як гендерна нерівність може посилювати хибні уявлення, дисбаланси й уявні відмінності як у самій журналістиці, так і в тому, що висвітлюють журналісти», – зазначають у Reuters Institute.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.