Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиЧеркаси та Чернівці. Книжки з атмосферою різних міст України

Подорожуємо вдома

Черкаси та Чернівці. Книжки з атмосферою різних міст України — Книги на Wonderzine

Найчастіше тлом для української літератури, особливо класичної, виступає село. Проте починаючи з 20 століття все частіше тлом та одним із героїв творів стає й місто.

Зібрали для вас 8 книжок, за допомогою яких можна літературно відвідати українські міста, походити знайомим вуличками або ж обрати собі ціль для наступної подорожі, щоб побачити все описане на власні очі.

ТЕКСТ: АНАСТАСІЯ МИКИТЕНКО

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Черкаси


«Район Д»

Артем Чех

Артем Чех більш відомий своїм автобіографічним романом «Хто ти такий?», екранізацію якого цьогоріч презентували в межах «Київського тижня критики», і збіркою есеїв про війну на Сході України «Точка нуль».

Та вартий уваги і його роман «Район Д», який став фіналістом літературної премії «Книга року BBC-2019». Це збірка історій із життя мешканців району Д у Черкасах, які пов’язані між собою спільним часом і простором. У районі з купою заводів і розбитих лавок герої шукають прихистку – від закону, невдалого життя за кордоном, від самих себе – або ж нагадування про те, від чого вони тікають. На тлі людських історій вимальовуються міські.

Це така собі рефлексія переходу від пізньорадянської до ранньонезалежної України – з приємними спогадами дитинства, які не переростають у любов і тугу за Радянським Союзом. Навпаки – автор проговорює травми, які хтось прожив і які хтось довго носить у собі.

Київ


«Дівчина з ведмедиком»

Віктор Домонтович

З Черкас ми переносимося в часі та просторі до столиці початку 20 століття з її змінами настроїв, знайомими вулицями, смачними тістечками та перламутровими ґудзиками Михайля Семенка.

Роман концентрується на емансипації жінок і як на це реагують ті, повз кого ця зміна пройшла непоміченою. Посередній професор Варецький закохується у свою бунтівну ученицю Зину. Для нього досі необхідним є заміжжя, вона ж хоче мати повну свободу вибору та контроль над своєю сексуальністю.

Окрім прогулянок знайомими місцями та колоритних описів Києва, можна також насолодитися описом канікул у Криму – з місцевими наїдками, старанними господарями та довгими запливами якомога далі від берега.

Полтава


«Еліксир багряного кольору»

Олекса Доніч

Полтава може видатися тихим і затишним містом, де майже ніколи нічого не відбувається. Проте на сторінках роману Олекси Доніча вона стає містичною, міфічною та гостроцікавою.

Це детективна історія, яка розгортається на зламі 19 і 20 століть. Безслідно зникають декілька дівчат. У річці знайдено тіло дівчини, позбавлене крові. Таємничо помирає професор медицини. Хтось намагається знищити Пересопницьке Євангеліє – символ українського народу. Цю задачу із зірочкою намагаються розгадати два молоді полтавці – службовці, парубки, інтелігенти та веселуни.

У ретродетективі згадуються полтавські вулиці, краєвиди, історії міста, його легенди, видатні мешканці та гості й замальовки місцевих сніданків і вечер.

Івано-Франківськ


«Фелікс Австрія»

Софія Андрухович

«Фелікс Австрія» – другий роман української письменниці Софії Андрухович, який одразу став бестселером і здобув безліч нагород, зокрема і премії «Книга року BBC» і «ЛітАкцент року».

Події розгортаються у Станіславові (зараз – Івано-Франківськ) на початку 20 століття. Це історії двох жінок – панночки Аделі та її служниці Стефи – які допомагають одна одній та одночасно тягнуть одна одну вниз. На сторінках роману живуть, страждають, нероздільно закохуються, захоплюються шарлатанськими виступами ілюзіоністів, розважаються на балах і карнавалах і ховають таємниці в різьблених комодах.

Відчуття Івано-Франківська вимальовується з галицької говірки, аристократичного вбрання його мешканців, місцевих солодощів, на ринках і в крамничках. Він мало нагадує сучасне місто, але чудово передає атмосферу тодішнього Франика, відгомони якого можна пошукати в сьогоденні.

Харків


«Моя божевільна»

Андрій і Світлана Клімови

Харків у Клімових – тривожний, наляканий, безпорадний і водночас близький, культурний і живий. Цей роман – поєднання історії, вигадки та містики – став важливим елементом пам’яті та проживання подій «Розстріляного відродження» та Голодомору.

Книга починається трагічною подією – стає відомо про самогубство письменника Петра Хорунжого, літературного лідера свого покоління. Самовбивця не залишив ні заповіту, ні записки, але до рук його прийомної доньки потрапляє таємний архів письменника, де містяться записи, що з пророчою точністю провидять долі близьких йому людей і проводять екскурс у недалеке майбутнє, яке не є дуже щасливим і вільним.

Герої книжки живуть у письменницькому будинку «Слово», філософствують, випивають, ходять на прем’єри, роблять виставки, друкуються в періодичних виданнях, багато кохаються та ненавидять. А потім розпочинаються репресії. 

Донецьк


«Доця»

Тамара Горіха-Зерня

«Доцю» часто називають однією з найкращих художніх книжок про сучасну війну в Україні. Вона концентрується на житті в Донецьку у 2014 році.

Головна героїня будує в місті успішний бізнес – робить неймовірні вітражі. Проте все змінюється у 2014 році, коли всі надії й ілюзії розбиваються об війну, яку розв’язала росія. Замість різноколірного скла та затишного дому вона стає волонтеркою, жінкою-воїном і збирає уламки життя заново, шукаючи нову опору. Водночас вона і її близькі намагаються жити далі – закохуватися, сміятися та говорити про всяке на кухні.

Художня прогулянка Донецьком також відбувається – з його звичаями, настроями, ідентичністю, сленгом, високими парканами та шиферними дашками.

Чернівці


«Історія, варта цілого яблуневого саду»

Максим Дупешко

«Історія, варта цілого яблуневого саду» – дебютний роман сучасного українського письменника Максима Дупешка.

Це історія кохання, яке пережило найтяжчі історичні події 20 століття. Книжка побудована на записах у щоденниках, листах, оповідях Павла Бачинського, які розтягуються в часі. На тлі одного життя розгортається історія Чернівців, але насправді – історія всієї Східної Європи.

Неспішно та дбайливо автор веде нас багатонаціональним містом, його туристичними та не дуже місцями, змінами ідентичності, переїздами кордонів, смачними та водночас жахливими запахами.

Крим


«Кримський інжир»

«Кримський інжир» – це антологія, у якій зібрано найкращі твори, які були подані на однойменний конкурс. До збірок «Демірджі» та «Чаїр» увійшли проза та поезія, оригінали та переклади українською та кримськотатарською мовами.

На сторінках зібрали родинні та півострівні історії, факти та вигадки, депортації та повернення, прояви автентичної кримсько­татарської культури, світовідчут­тя кримців сьогодні.

Це важливий діалог між мешканцями Криму й українцями та фіксування культури, чий народ знищують і чия мова опинилася на межі вимирання.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.