Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиВічна класика, посмішки та сльози. Книжки про любов на будь-який смак

Книжкове кохання буває різним

Вічна класика, посмішки та сльози. Книжки про любов на будь-який смак — Книги на Wonderzine

Кохання – це складне почуття, яке досліджують науковці та митці все існування людства. І всі приходять до різних визначень: хтось зображає його легким і веселим, для когось воно стає причиною щемливого смутку, інші ж створюють його надсолодким і ніжним.

До Дня всіх закоханих (який збігається з Днем книжкодарування) підготували добірку книжок про кохання на будь-який смак і настрій. Ми зібрали смішні, складні, солодкаві та класичні історії про різні пари.

Текст: Микитенко Анастасія

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів


Вічна класика

Джейн Остін

«Переконання»

Красива, знайома та доступна – класика Остін завжди займає своє місце серед найкращих любовних романів. Читачі зазвичай знайомі з її книжками «Гордість та упередження» або «Чуття і чутливість». «Переконання» – це її «найдоросліший» роман, він був виданий уже після смерті авторки.

Друзі та родина переконують Енн Елліот відхилити пропозицію капітана Фредеріка Вентворта, оскільки йому бракує статку. Понад сім років потому Елліоти переїздять, щоби скоротити борги та витрати й здають будинок адміралу та його дружині. Братом дружини є Фредерік, і Енн розуміє, що досі любить його.

Якщо інші героїні Остін були молоді та відкриті до світу, то ця історія про те, що трапляється в старшому віці: про знайдену та втрачену любов, виваженість і відповідальність, смуток, тугу і самотність. Та навіть тоді авторка дає Енн шанс на щасливий кінець, тому що кохання заслуговує на другий шанс.

Френсіс Скотт Фіцджеральд

«Великий Гетсбі»

Одна з найяскравіших історій 20-го століття описує часи бурхливих вечірок, річок із джину та запального джазу. На цьому феєричному тлі розгортається трагічна історія закоханого мрійника.

Великий Гетсбі живе в розкішному маєтку на Лонг-Айленді, і ніхто не знає ні його, ні того, як він став таким багатим, але всі хочуть потрапити до нього на вечірку. Та Гетсбі чекає лише на одну гостю – Дейзі Б’юкенен. І він майже досягає свого ідеального життя з жінкою своєї мрії. Майже.


Романи, які змушують нестримно сміятися

Алі Гейзелвуд

«Гіпотеза кохання»

Новинка від Vivat уже давно стала класикою Booktok із її смішними, незграбними, але дуже закоханими науковцями.

Біологиня Олів Сміт намагається переконати свою подругу, що вона вже забула про свого колишнього й не образиться, якщо подруга почне з ним зустрічатися. А щоб це довести, їй доводиться поцілувати випадкового незнайомця. І це ніхто інший, як Адам Карлсен, молодий професор і відомий тиран Стенфордської лабораторії. Коли він не тільки не виганяє її з університету, а й погоджується стати її фейковим хлопцем, Олів лякається. Виявляється, дослідження власного серця під мікроскопом буде складнішим за гіпотезу кохання.

Елена Армас

«Іспанський Любовний Обман»

Перший роман Елени Армас отримав премію Goodreads Choice Award і тисячі шанувальників по всьому світу. Складно не закохатися в іспанські вечірки, турботливого хлопця та саркастичні відповіді головної героїні.

Каталіна Мартін відчайдушно потребує пару, щоб піти на весілля своєї сестри, адже вона розповіла всім, що вже має хлопця. У неї є лише чотири тижні, щоб знайти людину, яка бажає перетнути Атлантику та допомогти їй усіх перехитрити.

З’являється Аарон Блекфорд – її високий, красивий і ненависний колега, який несподівано погоджується. Каталіна б хотіла відмовитися, але вона в розпачі, і з наближенням весілля Аарон видається їй найкращим варіантом. І що, як він не доводитиме її до сказу поза роботою?


Роман про складні стосунки

Галина Вдовиченко

«Найважливіше – наприкінці»

Українська авторка Галина Вдовиченко, здається, уміє все – їй однаково добре вдаються й дотепні дитячі книжки, й атмосферні оповідання, і щемкі романи про людські стосунки.

«Найважливіше – наприкінці» належить до третьої категорії. Чоловік і жінка прожили разом 35 років, їхні діти подорослішали, а життя подружжя проходять наче окремо одне від одного – що їх об’єднувало, що їх розділяло? Про це думає героїня, доглядаючи чоловіка після інсульту й аналізуючи спільні спогади. Було різне – гарні любовні листи, безпідставні ревнощі, поїздки на море та сварки, надія та віра.

Це роман на болючі теми, які нагадують, що стосунки між людьми не завжди бувають простими.


Книжки, які змушують плакати

Тіллі Коул

«Тисяча пам’ятних поцілунків»

«Тисяча пам’ятних поцілунків» Тіллі Коул – це одна з книжок, яку треба читати із серветками з першого розділу й до кінця, а потім кожного разу, коли ви про неї згадуєте.

Рун і Поппі дружили з дитинства – їхній зв’язок швидко сформувався та лишився з ними, попри час і відстань. Коли батьки хлопчика переїхали до Норвегії, він намагався підтримувати зв’язок із Поппі, але вона перестала відповідати, нічого не пояснивши. Йому боляче, що його рідна душа так учинила. Та він повертається додому й дізнається, що найбільше горе ще попереду.

Джоджо Мойєс

«До зустрічі з тобою»

Романи Джоджо Мойєс відомі своєю чуттєвістю та різномаїттям героїв. Проте саме «До зустрічі з тобою» стала її найпопулярнішою книжкою, яка має не менш популярну екранізацію.

Кларк – звичайна дівчина, яка живе дуже звичайним життям: хлопець, із яким вона зустрічається вже багато років, близька сім’я, стабільність удома. Їй украй необхідна робота, а Віллу – медсестра, адже після нещасного випадку він отримав інвалідність. Вілл їдкий, примхливий і владний, але Лу знаходить із ним спільну мову та намагається показати йому, що життя все ще варте того, щоб жити.

Це історія про любов між людьми, які, здається, зовсім одне одному не підходять, і про те, що іноді найяскравіші прояви кохання можуть дуже сильно боліти.


Солодкі історії

Еліс Осман

«Коли завмирає серце»

Графічний роман «Коли завмирає серце» став світовим бестселером, виданим 34-ма мовами, а тепер з’явився і в українському перекладі у «Видавництва».

Це історія двох підлітків. Чарлі – бігун, який пережив аутинг минулого року, за що його певний час цькували в школі. Нік любить грати в регбі, він упевнений у собі, але добрий. Коли їх саджають за одну парту, вони швидко стають друзями, а потім це переростає в щось більше.

Авторка чудово зобразила гірко-солодке підліткове кохання з його переживань і сподівань, написаних, стертих і знову переписаних повідомлень і незграбних, але таких ніжних моментів.

Келлі Гармс

«Запізніле життя Емі Байлер»

Життя після сорока немає? Головна героїня роману Келлі Гармс переконується у протилежному – для неї найцікавіше тільки починається.

Емі – бібліотекарка, яка виховує двох дітей, і за щоденними клопотами вона ледь встигає помічати життя. Тому коли колишній чоловік пропонує забрати ненадовго дітей, а подруга планує пригоди в Нью-Йорку, вона не відмовляється. У великому місті вона змінює себе зовні та всередині, ходить на мистецькі виставки й відкривається для нового кохання.


Нон-фікшн про стосунки

Володимир Станчишин

«Для стосунків потрібні двоє»

Психолог-психотерапевт Володимир Станчишин уже відомий українському читачеві своєю книжкою «Стіни в моїй голові. Жити з тривожністю і депресією», де він розповідає про те, як навчитися жити з фобіями та розладами, які впливають на інтеграцію в соціум.

Тепер він розбирається у стосунках – від стадії закоханості до втрати партнера. Він описує ситуації, з якими часто стикалися його клієнти, зокрема й ті, що часто замовчують у суспільстві – життя з нарко- або алкозалежним партнером, виховання дітей з інвалідністю, погіршення стосунків після народження дитини тощо. Не всі ситуації відгукнуться, проте це чудовий спосіб виокремити, що викликає труднощі саме у вас, і досліджувати свої патерни поведінки й надалі.

Робін Норвуд

«Жінки, які кохають до нестями»

У цій книжці психотерапевтка Робін Норвуд досліджує кохання як залежність, на яку впливають наші життєві обставини та дитячі травми – те, як батьки будували стосунки з нами, сильно впливає на те, які стосунки ми будуватимемо самі. А ще, на думку авторки, частиною проблеми є любов, якою її зображують у масовій культурі – де жінка кидає освіту, кар’єру та друзів, щоби залишитися з чоловіком.

За допомогою історій жінок Норвуд окреслює симптоми залежності та її можливі причини й дає поради, як вийти зі співзалежних стосунків.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.