Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиАбʼюз, якого ніхто не помічає. Уривок із книжки «Магма» Тори Хьорлейфсдоттір

Абʼюз, якого ніхто не помічає. Уривок із книжки «Магма» Тори Хьорлейфсдоттір — Книги на Wonderzine

Дебютний роман-бестселер ісландської письменниці

Нещодавно у видавництві «Лабораторія» вийшла книжка «Магма» Тори Хьорлейфсдоттір. Це історія про дівчину, яка потрапляє в абʼюзивні стосунки. Усі риси її партнера здаються ідеальними: він готує вегетаріанські страви, багато читає, знає латину. А ще майстерно маніпулює та змушує героїню виконувати те, чого хоче.

Авторка описує розвиток токсичних стосунків, усе те, що переживають постраждалі від насильства, ілюструє невміння людей розпізнавати відверту жорстокість і допомагати тим, хто цього потребує. Це дебютний роман Тори Хьорлейфсдоттір, який одразу привернув світову увагу та став бестселером. Публікуємо уривок із книжки «Магма», яку переклав Віталій Кривоніс.


Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Потьмарення

Хоча зараз усе покращилось, я все ще відчуваю, що розчиняюся. Він нарешті мене покохав, але я настільки невпевнена у собі, що не можу цим насолоджуватися. У моїй голові – інші дівчата, які були в нього. Іноді він спілкується в інтернеті з рудою дівчиною. Мені це здається доволі дивним і неправильним. Але він каже, що мене не має обходити те, що він робить у мережі, вона просто його подруга.

Я намагаюся бути вправною в ліжку, але коли щось не виходить, я так чи інакше себе раню. Якось він грав мене в анус, і я почала плакати. Мені було так соромно, що я поводжуся, наче мала дитина, що коли він кінчив, я щосили гепнулася головою в узголів’я ліжка, діставши величеньку гулю на лобі. Я вся в порізах. Днями він схопив мене за плече, де з маленького порізу крапала кров, і загрозливо сказав: «Припини це! Ти ж насправді нічого не хочеш цим сказати, просто вимахуєшся!».



Він нарешті мене покохав, але я настільки невпевнена у собі, що не можу цим насолоджуватися



Можливо, він гадав вибити з мене цю звичку, але я тоді просто повернулася до ванної, замкнулася і зробила собі дуже глибокий поріз на руці. Кров лилася кругом, наче з водоспаду, тож у мене, певно, залишиться потворний шрам після цього.

Генітальна одержимість

Може, між нами не все так добре, але ми все одно дуже часто кохаємося. Хоча б раз на день, але зазвичай частіше. Треба дозволяти йому секс настільки часто, інакше буде засмучений і похмурий. А я хочу, щоб йому було добре.

Колишня V

Одного теплого осіннього вечора я зустрілася з подругами в Ельстовні. Я вже давно не зустрічалася з подругами просто так. Я стала дуже нетовариською і сором’язливою. Він ревнує мене до моїх подруг, а я так боюся, що моє божевілля викриють, що нам обом зручніше просто лишатися разом удома якомога більше.

Нас було четверо, ми сиділи в кутку напроти входу, і коли захопилися розмовою, до бару увійшла колишня разом з якоюсь подругою. Вони підійшли до шинквасу, колишня побачила мене і кивнула, поки їм наливали пиво.

У мені спалахнула лють. Чому вона припхалася саме сюди, коли я сиджу тут зі своїми подругами?! У Рейк’явіку достобіса барів, я завчасно зібралася саме до цього. Я розповіла дівчатам про телефонну розмову, де колишня поділилася плітками про мене.

Мої подруги були прикро вражені. Вони погодилися, що колишня вчинила паскудно, коли розпатякала про ту історію зі зґвалтуванням. Я розповіла, як мені було боляче, що він мене не захистив, а тоді моя подруга Уннур здійнялася на диби і сказала:

– Я помщуся за тебе.



Він ревнує мене до моїх подруг, а я так боюся, що моє божевілля викриють, що нам обом зручніше просто лишатися разом удома якомога більше



Вона підійшла до бару і замовила велику склянку води. Я з нетерпінням спостерігала, як вона іде до столика, де сиділа колишня, як вона підходить до неї з-за спини. Уннур зупинилась і глянула на мене. Я кивнула, і тоді Уннур почала обливати її крижаною водою. Вода ллялася по її волоссю, по спині, затікала під светра. Колишня репетувала і махала руками. Уннур повернулася до нашого столика, де ми реготали, наче дурні. Я була така вдячна, що вона підібрала кинуту мені рукавицю, що аж раділа, наче то було моє особисте національне надбання.

Колишня підійшла до нас, помітно засмучена. З неї капало, макіяж розтікся. Вона похмуро зиркнула на мене і сказала:

– Я цього не розумію.

Потім разом із подругою вибігла у холодну ніч.

Жінка-войовниця

Я чекала, що він розлютиться через той трапунок, але він неначе насолоджувався тим, що ми посварилися через нього. Він сказав, що йому сумно через те, що в мене так мало духу суперництва. Коли я всоте сказала, що не збираюся змагатися за нього, він сказав: «Ти дуже неправа, якби ти трохи більше була бійцем і намагалася рухатись, тобі ціни не було б».

Досі я ніколи не брала участі у змаганнях чи спорті, ніколи не мала потреби перемагати чи бути кращою за інших. Але цій колишній я не збираюся давати шанс. Жодного, курва, шансу.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.