Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Книги«Високе фентезі» та янґ-едалт з японською атмосферою. 11 книжок, які ми читатимемо цієї весни

Сара Дж. Маас, Євгенія Кузнєцова та Метт Віттен

«Високе фентезі» та янґ-едалт з японською атмосферою. 11 книжок, які ми читатимемо цієї весни — Книги на Wonderzine

З приходом весни відразу ж виникає бажання постійно гуляти та проводити час на природі. Часто це можна зробити наодинці: узяти улюблену каву або чай, плед і піти до найближчого парку чи скверу. А найкращим супутником у таких прогулянках може стати цікава та захоплива книжка.

Українські видавництва зробили безліч анонсів про вихід найрізноманітнішої літератури цієї весни. Зібрали декілька книжок, які зможуть порадувати вас хорошим сюжетом: тут і «високе фентезі», й історія від журналістки, яка перебувала в Маріуполі, коли туди вдерлися росіяни, і новинка від авторки «Спитайте Мієчку».

текст: Анастасія Поляк

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Едрієнн Янг

«Однойменні»

Видавництво «Віват»

З першою книгою Едрієнн Янг із дилогії «Поміж злодіїв» ми познайомилися всього кілька місяців тому, а вже навесні маємо змогу прочитати й завершальну частину серії про мореплавицю й шукачку коштовностей Фейбл. Книжки авторки стали бестселерами за версіями The New York Times, USA Today й Indie list, а ця дилогія навіть була рекомендована книжковим клубом Різ Візерспун.

У першій частині ми спостерігали за вісімнадцятирічною добувачкою коштовностей Фейбл. Її матір загинула під час страшного шторму, а батько покинув дівчину на острові, повному безжальних злодюжок, які зроблять усе, щоб отримати якнайбільше коштовного каміння. З цим жорстоким і несправедливим світом Фейбл доведеться боротися й у другій частині. Хоч дівчина й вибралася з острова, отримала своє місце в команді юних мореплавців на кораблі «Жоржина» та навіть знайшла справжнє кохання, їй знову доведеться випробовувати себе у виживанні. Фейбл викрали вороги її коханого й батька та змусили стати добувачкою коштовностей на їхньому кораблі. Тепер у голові дівчини щодня рояться сотні запитань: чи зможуть її знайти нові друзі, чому батько не приймає існування доньки та ким же була мати Фейбл.

Еміко Джин

«Навіки Токіо»

Видавництво «Віват»

Чимало з нас пам’ятають відомий роман і зняту за його сюжетом серію фільмів «Щоденники принцеси» про американку Мію, яка виявилася спадкоємицею престолу Дженовії. А як вам ідея про японку, яка більшу частину свого життя прожила в Америці, де її не сприймало суспільство, а потім дізналася про своє королівське походження?

Ця книжка розповідає про дівчину-підлітка Ідзумі Танаку, японку за походженням, яка виросла в американському містечку на півночі Каліфорнії. Їй завжди було некомфортно зростати в тому середовищі, адже для суспільства вона була «недостатньо американкою». Проте у якийсь момент Іззі дізнається, що насправді її батько – спадковий принц Японії, а отже, сама дівчинка також є претенденткою на престол. Зрештою вона вирушає до своєї Батьківщини, щоб відвідати батька та зайняти своє місце в королівській родині. Але ж принцеса – це не завжди про діадеми, вишукані сукні та світські заходи. Тепер Іззі доведеться знайти спосіб, як упоратися з усіма обов’язками, що впадуть на її плечі, постійними переслідуваннями преси й раптовими почуттями до свого охоронця.

Історія до останньої сторінки наповнена атмосферою японської культури, давніх традицій і справжніми королівськими інтригами. До того ж уже цієї весни на читачів чекає друга частина серії «Мрії про Токіо», на яку вже можна оформити передзамовлення.

Метт Віттен

«Намисто»

Видавництво «Віват»

Метт Віттен – це письменник і за сумісництвом сценарист і лауреат премії «Еммі», відомий завдяки роботі над епізодами серіалів «Доктор Хаус», «Надприродне» та «Милі ошуканки».

Ця історія автора буде зосереджена на жінці Сьюзан Лентіґо, яка 20 років тому втратила свою єдину доньку Емі. Маленьку дівчинку вбив безжальний вбивця, і головна героїня вирішує бути присутньою на його страті через стільки років. Друзі Сьюзан допомогли їй назбирати потрібні кошти на мандрівку, адже жінка ледве зводить кінці з кінцями, працюючи офіціанткою. Вона вирушає в подорож через пів країни до Північної Дакоти на своєму старенькому автомобілі, щоб насолодитися видовищем страти Чудовиська, яке так жорстоко повелося з її донькою. Проте на її шляху щоразу постають нові перешкоди: автівка ламається, більшу частину грошей викрадають, а сама жінка, натрапивши на один матеріал, починає сумніватися в тому, що засуджений чоловік справді винен. Щоби не втратити ще одне невинне життя, Сьюзан починає власне розслідування цієї справи.

Книжка вражає напруженою атмосферою: читачі спостерігатимуть за тим, як відчайдушна мати намагатиметься вибороти справедливість після смерті улюбленої доньки. Це історія, натхнення двома справжніми злочинами, і від цього вона стає більш захопливою та якоюсь мірою страшною.

Сара Дж. Маас

«Місто Півмісяця»

Видавництво Nebo

Книжки Сари Дж. Маас стали справжніми бестселерами по всьому світу, а українські читачі вже знають авторку завдяки серіям книжок «Двір шипів і троянд» і «Трон зі скла». Тепер ми матимемо змогу насолодитися історією з нового циклу письменниці «Місто Півмісяця», яке перенесе нас до магічного фентезі-світу ангелів, демонів та істот під назвою фе.

Історія розгортається навколо розслідування загадкових вбивств, які починають відбуватися в місті ангелів і демонів. Головна героїня Брайс Квінлан живе звичним життям напівлюдини-напівфейки, аж поки не стає свідком жорстокого злочину демона, унаслідок чого гине її найкраща подруга. Обвинувачений уже перебуває за ґратами, проте вбивства не припиняються, тому Брайс доводиться зайнятися розслідуванням самостійно, щоб помститися за смерть подруги. У цьому їй починає допомагати надзвичайно могутній і сильний ангел Гант Аталар, який до того ж належить до однієї з найвизначніших рас міста Півмісяця.

Книжка написана в стилі міського фентезі з додаванням великої кількості романтики, що звично для книжок Сари Маас, і гарячих сцен. Це «цеглинка» на майже 900 сторінок, тому варто бути готовими до масштабної світобудови та великої кількості сюжетних поворотів.

Колін Гувер

«Спогади про нього»

Видавництво «Рідна мова»

Хвиля популярності книжок Колін Гувер знову підкочується до українських читачів. Наче лише нещодавно ми закінчили читати «9 листопада» й отримали новий наклад «Покинь, якщо кохаєш», аж ось уже нова історія «Спогади про нього».

У новинці йтиметься про жінку Кенну, яка виходить із в’язниці після п’яти років, проведених за ґратами внаслідок трагічної помилки. У героїні залишилася маленька донька, з якою після звільнення вона планує почати новий етап життя. Проте опікуни дівчинки не дають змоги навіть побачитися Кенні з дитиною, і все, що б вона не намагалася зробити, не наближає її до дочки ні на крок. Єдиним, хто ще досі може допомогти їм возз’єднатися, є Леджер Ворд, власник одного із барів міста. Вони поступово зближуються, і разом їм доведеться знайти правильні рішення, щоб виправити минуле Кенни.

Це книжка про вміння пробачати та здатність відпускати свої ранішні помилки. Вона швидше про історію життя, аніж історію кохання, до якої ми звикли в романах Колін Гувер. Болісна, емоційна, зворушлива й дуже життєва та справжня. Для такої книжки варто запастися серветками та приготуватися до тонн сліз.

Брендон Сандерсон

«Шлях королів»

Видавництво «КСД»

Нове перевидання першої частини циклу Брендона Сандерсона «Хроніки Буресвітла» знову радує українських поціновувачів фентезі. Раніше ця серія вже починала випускатись в Україні, проте досить швидко вихід книжок зупинився. Тепер видавництво «КСД» повідомило про нове видання циклу в іншому оформленні та з усіма частинами, які нині написані автором.

Перша книжка занурить нас у магічний світ, де після зникнення Променистих лицарів відійшли в небуття всі чари. Після відважних воїнів залишилися лише два артефакти – Сколкозбруя і Сколкозброя – містичні мечі й обладунки, що наділені могутньою силою. У світі штормів і скель Рошарі ми й знайомимося з головними героями книжки. Усі вони з різними життєвими історіями та силами, якими здатні управляти, проте тільки від них залежить те, чи існуватиме далі їхній світ.

Цей цикл Сандерсона, як й інші його серії, надзвичайно динамічний, захопливий і сповнений пригод і цікавих поворотів сюжету. Книжки автора належать до так званого «високого фентезі», що представляє епічні історії з великою світобудовою. Таке різноманіття героїв, подій і масштаб книжок спочатку можуть навіть лякати, проте згодом від них неможливо відірватися до останньої сторінки.

Надія Сухорукова

«#Маріуполь #Надія»

Видавництво «Лабораторія»

З самого початку повномасштабної війни ми, заледве стримуючи сліз, спостерігали за страшними подіями в тимчасово окупованому Маріуполі. Нас наповнювали біль, тривога й страх за людей, які були змушені щодня переживати той жах.

Серед мешканців Маріуполя була й авторка книги Надія Сухорукова. Щоб не зійти з розуму від пережитих моментів, жінка записувала всі свої думки та ситуації, з якими стикалася, до особистого щоденника.

Ця історія особлива не лише тим, що ми можемо прочитати про події в Маріуполі від людини, яка сама через усе це пройшла, а й тим, що авторка, попри все, намагається показати читачам відчуття надії.

Уривки з цієї книжки іноземна авдиторія вже могла прочитати в таких виданнях, як «Голос Америки» (США), «New York Times» (США), «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (Німеччина), «Bild-Zeitung» (Німеччина), «Freefils» (Шотландія). Тепер повна історія представлена й для українських читачів. Важливим доповненням до тексту також стали ілюстрації від маріупольського художника Данііла Немировського, який зобразив пережите містянами вже у візуальному форматі.

Шелбі Меґюрін

«Змія і Голуб»

Видавництво «Рідна мова»

У країні Бельтера відьмам нема місця: їх ловлять спеціально навчені мисливці під керівництвом церкви й спалюють на вогнищах. Два роки тому головній героїні Лу довелося покинути свій шабаш, і від того часу вона всіма силами намагається приховати свої здібності, щоб її не схопили. Проте один випадок, одна крадіжка перевертає життя Лу з ніг на голову. Тепер за нею женуться її вороги, і, щоб не померти, вона укладає угоду з архієпископом. За нею вона повинна вийти заміж за чесного й відданого мисливця на відьом Ріда Діґґорі, щоб урятувати його репутацію. Шлюб двох ворогів, ненависть, недовіра, а згодом палка пристрасть, яка розгорається між героями на тлі довгого конфлікту відьом з мисливцями й церквою.

Ця історія, попри продуманий і деталізований світ, видається справді легкою. Вона наповнена «живими» персонажами, які впродовж усієї книжки змушують читачів відчувати весь спектр емоцій. А романтична лінія надзвичайно сподобається поціновувачам тропу «кохання-ненависть» і тим, хто обожнював спостерігати за Ніною та Матаясом у серії «Шістка воронів».

Євгенія Кузнєцова

«Драбина»

«Видавництво Старого Лева»

Євгенія Кузнєцова – українська письменниця та дослідниця, авторка популярного роману «Спитайте Мієчку» про затишне літо сестер у бабусі в селі. Нова історія Євгенії, за її словами, знову буде таким собі «підгляданням за буденністю інших». У ній герої книжки уособлюватимуть безліч українців, які внаслідок війни були змушені покинути свій дім і шукати прихистку по всьому світу.

У центрі історії – Толік, який нарешті зміг переїхати від своєї надокучливої сім’ї до іспанського містечка. Його життя потроху налагоджувалось: він придбав власний будинок і почав облаштовувати все так, як мріяв. Проте війна внесла свої корективи в його спокійне життя. Тікаючи від страшних подій в Україні, родина Толіка переїхала на якийсь час до нього. Тепер чоловікові знову потрібно навчитися співіснувати з мамою, дядьком, далекою родичкою, сестрою та її подругою й навіть собакою та котами. Кожен із героїв проживатиме свої проблеми: хтось спробує віднайти особистий простір і відчуття домівки в чужій країні; когось ніяк не полишатимуть думки про війну та рідну землю; на всіх очікує багато сліз, сміху, жартів і дрібка радості в такий час.

С’юзан Нейпір

«Дивовижний світ Хаяо Міядзакі. Життя у мистецтві»

Видавництво BookChef

Хаяо Міядзакі – видатний японський режисер анімаційних фільмів, який більш ніж 15 разів був лауреатом міжнародних премій та отримав статуетку «Оскар». Ми неодноразово могли бачити мультфільми майстра, як-от «Мандрівний замок», «Навсікая з Долини Вітрів», «Мій сусід Тоторо» або «Віднесені привидами». За все своє життя він створив безліч анімаційних фільмів, які подарували світові зовсім незвичне й до того часу незнане бачення японського мистецтва.

Книга С’юзан Нейпір розповість історію життя знаменитого майстра японського мультфільму. Авторка розбирає життєвий шлях режисера, його становлення в кіномистецтві, а також занурює читачів у справжнє дослідження анімаційних фільмів Хаяо Міядзакі, їхніх прихованих ідей і сенсів. Через аніме вона розкриває самого режисера, описує події, які повпливали на створення того чи іншого мультфільму. Також письменниця описує громадянські погляди та принципи мультиплікатора, які він і відображав у своїх роботах.

Ця біографія може бути корисною не лише прихильникам творчості Хаяо Міядзакі, а й людям, які б хотіли більше дізнатися про створення анімаційних мультфільмів і роботу режисерів.

Себастьян Юнґер

«Плем'я. Про повернення з війни і належність до спільноти» Себастьян Юнґер

Видавництво «Наш Формат»

Себастьян Юнґер – американський письменник і журналіст, кілька творів якого стали бестселерами The New York Times. Нова книжка автора буде особливо актуальною для українців у цей і післявоєнний періоди.

Усередині війська солдати не ділять одне одного на конкурентів чи певні касти, усі працюють над однією справою, усі як ніколи об’єднані, щоб побороти ворога. Там звичними є вірність, співпраця та взаємоповага. Проте коли військові повертаються до своїх рідних домівок, окрім якихось фізичних травм, їм часто надзвичайно важко психологічно. Вони можуть стикатися з проблемами у пристосуванні до мирного життя та відчутті належності до спільноти, що часто супроводжується посттравматичним стресовим розладом. Автор зосереджується більше не на порадах для солдатів, а на тому, як слід поводитися суспільству з тими, хто повернувся з війни, як нам зрозуміти цих людей і як їм допомогти та, головне, не нашкодити.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.