Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиПрокладки, тампони чи чаші. Уривок із книжки «Без маячні про перші місячні» Юлії Ярмоленко

Прокладки, тампони чи чаші. Уривок із книжки «Без маячні про перші місячні» Юлії Ярмоленко — Книги на Wonderzine

Як підготуватися до першої менструації

Перша менструація може справді збентежити. Це фізіологічні зміни в організмі, які впливають і на самовідчуття. Попри природність процесу, місячні все ще бувають табуйованою, непроговореною темою, особливо для дівчат, у яких менструація тільки починається.

Експертка з сексуальної освіти й психологиня Юлія Ярмоленко зібрала найбільш поширені міфи про місячні й історії жінок, які допоможуть краще зрозуміти, що саме відбувається з дівчинкою, коли та дорослішає. Окрім цього, авторка радить, яку білизну краще вибрати і якими засобами гігієни користуватися: прокладками, тампонами чи чашами.

Як спілкуватися про місячні з батьками? Навіщо потрібна менструація? Публікуємо уривок із книжки «Без маячні про перші місячні» Юлії Ярмоленко.

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Зазвичай менструація починається в дівчат у період з десяти до шістнадцяти років. У когось із твоїх подруг чи однокласниць місячні можуть бути вже в десять, у декого почнуться в дванадцять-тринадцять, а хтось скористається першою прокладкою лише після п’ятнадцяти років. Це все нормально! Ми різні, й організм кожної з нас теж розвивається по-різному. Однак є певні «дзвіночки», які сповіщають: «Агов, незабаром у тебе почнуться місячні! Підготуйся: озбройся прокладками й серветками». Що ж це за «дзвіночки»?

Ріст грудей, або «Навіщо такі великі?»/«Чому такі маленькі?»

Так-так, якщо в тебе почали збільшуватися груди і з пласких перетворилися на невеличкі випуклості, це означає, що приблизно через два роки будуть перші місячні. Тож запиши цю дату або попроси зробити це маму. Звісно, то не буде абсолютно точно, як за будильником. Можливо, мине рік і дев’ять місяців або ж два роки й три місяці— у всіх дівчат це стається по-різному.



Ми різні, й організм кожної з нас теж розвивається по-різному



У мене груди почали рости раніше за всіх у класі. Це було дуже ніяково, бо всі звертали на них увагу. Хлопці дражнилися, і я весь час думала: ну чому саме я стала першою?

Я майже до десятого класу мала проблему з тим, що груди зовсім не росли. Мене обзивали «дошкою». Я щодня ретельно перевіряла, чи не збільшилися мої груди? Було дуже соромно, що у всіх однокласниць груди є, а в мене— нема.

Факти про груди

1. Зазвичай груди починають рости у дев’ять-одинадцять років, але це може статися раніше чи пізніше.

2. Спершу за сосками з’являться тверді грудочки. Вони зникнуть, щойно молочні залози збільшаться в розмірі.

3. Коли груди ростуть, то в тому місці ти можеш відчувати легкий біль чи свербіж.

4. Часто одна з грудей росте швидше за іншу. У більшості жінок груди не однакові за розміром, і це нормально.

5. Груди ростуть приблизно п’ять років, але їхній розмір може змінюватися протягом усього життя.

6. Соски можуть бути пласкими, опуклими чи втягнутими. Бувають і різними: один такий, другий— інакший.

7. Ареола навколо соска буде змінювати колір (темнішатиме). На ній можуть з’явитися прищики— це залози Монтгомері, їх не можна давити.

8. На грудях можуть рости волоски. Не варто цього лякатися, але якщо їх стане надто багато, то можна проконсультуватися з лікаркою.

9. Розмір і форма грудей у всіх різна. Будь-які груди— великі чи малі— гарні.

10. Розмір грудей ніяк не впливає на привабливість і здатність годувати немовля.

Волосся всюди! Рятуйте!

Десь у той самий час (або ж трохи раніше чи пізніше) ти помітиш темні волоски на лобку та під пахвами. Це теж свідчення того, що поступово перетворюєшся з дитини на дівчину й за деякий час у тебе почнуться місячні. Що далі, то більше волосинок буде. Вони темнішатимуть, ставатимуть довшими й зрештою почнуть кучерявитися, навіть якщо на голові в тебе волосся абсолютно рівне.



Груди ростуть приблизно п’ять років, але їхній розмір може змінюватися протягом усього життя



Волосся виконує важливі функції: допомагає пітніти нашому тілу, щоб охолодитися в спеку й не отримати теплового удару, зігріває взимку, перешкоджає натиранню шкіри під час руху. Воно затримує бруд, потенційно небезпечні мікроорганізми, а також перешкоджає розмноженню бактерій. Дорослі люди можуть самостійно вирішувати, видаляти волосся чи ні. Якщо воно заважає, його можна прибрати різними способами. Однак якщо людині комфортно з волоссям під пахвами чи на ногах, ніхто не має права обзивати її нечупарою. Головне — щодня приймати душ.

Вагінальні виділення, або «Що це за шмарклі?»

Приблизно за пів року-рік до перших місячних ти побачиш на трусиках білі чи жовті плями. Вони також можуть бути прозорими й тягучими, як слайм чи як сирий яєчний білок. Або більш рідкими, як водичка, чи більш густими, як кефір. А ще мутними. Це вагінальні, або піхвові, виділення. Вони свідчать про те, що ти абсолютно здорова й правильно розвиваєшся. Такі виділення будуть з тобою аж поки не припиняться менструації в 46–55 років. Зазвичай цих виділень буває до чайної ложки на день, але частіше їх менше (1–4 мл). Трусики прекрасно з ними впораються. Якщо ж ти відчуваєш дискомфорт через надмірну вологу, просто поміняй білизну на суху й чисту. Ці виділення майже не мають запаху, а на смак вони дещо кислі.

Чому кислі? Бо в піхві живуть мікроорганізми— лактобактерії, які захищають нас від хвороб і шкідливих бактерій. Вони належать до групи молочнокислих бактерій і саме тому мають такий смак. Інколи такі вагінальні виділення ще називають білі.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.