Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиЩо читати влітку: 9 нових книжок про війну, кохання та боротьбу

Динамічні історії про сьогодення та минуле

Що читати влітку: 9 нових книжок про війну, кохання та боротьбу — Книги на Wonderzine

Під час війни читання книжок стає ще одним інструментом підтримки себе. До того ж сьогодні наші видавництва можуть похизуватись неабияким розмаїттям не лише іноземної, але й української літератури: романи, поетичні збірки й есеї про сьогодення та минуле.

Розповідаємо про новинки від українських видавництв, які ми читатимемо цього літа.

Текст: анастасія Попович

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Мар'яна Прохасько

PRIMITIVO

Видавництво Старого Лева

Письменниця й ілюстраторка Марʼяна Прохасько найбільш відома як авторка книжок для дітей. Але цього року вона представила збірку поезій про життя, його ніжність і біль.

У книжці кожен рядок динамічно трансформується в нові метафори, не завмираючи ані на мить. Тут знімки стають римами, кохання перетворюється на бомбосховище, а піжама – на квітку.

Збірка нагадує щоденник і містить, на перший погляд, різні та непоєднувані між собою теми, які ж насправді ілюструють наше життя – швидкоплинне, сповнене іронією, сенсами та новими викликами. Ця книжка – про життя під час повномасштабної війни, пошук запитань і відповідей.

Ірина Савка

Від снігів до спілих вишень

Видавництво Старого Лева

«Це величний голос любові та пошани, який дає продовження життю після життя», – саме так описує книжку ВСЛ.

Це історія про батька Марʼяни Савки, головної редакторки та співзасновниці «Видавництва Старого Лева», який був театральним режисером. Розповідь ведеться від його дружини – письменниці Ірини Савки.

Неймовірно чуттєвий роман про історію кохання, театр як справу життя та лаштунки, за якими стояла родина та відбувалися політичні зміни в країні. Книжка розповідає про те, як інколи важко, але важливо бути опорою для одне одного, ділити розчарування та перемоги.

У книжці дуже виражена атмосфера часу, про який розповідає авторка. До того ж на сторінках книжки можна знайти фотографії з родинного архіву, які ніби відчиняють двері до життя творчої сімʼї.

Олександр Михед

Позивний для Йова. Хроніки вторгнення

Видавництво Старого Лева

Олександр Михед розпочав роботу над книжкою 24 лютого 2022 року та писав її протягом тринадцяти місяців. Упродовж цього часу автор описував емоції своїх знайомих і рідних, зокрема, він записав розмовою з мамою Тетяною Михед, яка опинилася під російською окупацією в Бучі.

Цей твір – про емоційні наслідки війни та неможливість подолати стіну 24 лютого. Адже сюжет розповідає про ті необоротні зміни, які відбуваються з кожним із нас: колись звичні речі стають болючими тригерами, а певні відчуття та емоції перетворюються на ті, які водночас хочеться і забути, і памʼятати все життя.

Автор також вів фотощоденник, який фіксував події з перших днів повномасштабного вторгнення. На його основі художник Мітя Фєнєчкін зробив ілюстрації для книжки.

Кримський інжир. Куреш

Видавництво Старого Лева

Це четверта частина серії про автентичну культуру Криму, де зібрані тексти україн­ською та кримськотатарською мовами. Якщо ви ще не читали попередні збірки, то дуже радимо.

Це атмосферні та щемкі розповіді про колорит півострова, які ховають у собі потужні політичні висловлювання цілого народу. Тексти книжки закарбовують у собі частину історії, яка десятиліттями залишалася невідомою та чужою для багатьох, а також описують сьогодення Криму.

Серед авторів текстів – перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, громадянський журналіст Сервер Мустафаєв, активіст Асан Ахтем. Наразі всі вони є політв’язнями кремля. Ця частина антології є особливою, адже тут кримськотатарська мова подана двома варіантами: кирилицею та латинічною графікою. Останній варіант є офіційним і де-факто забороненим у Криму.

Емілія Гарт

Непокірні

Лабораторія

Книжка є дебютним романом Емілії Гарт, який став миттєвим бестселером за версією New York Times. Це динамічна історія про трьох жінок із різних поколінь, які мають набагато більше спільного, ніж може здатися.

Події роману розпочинаються 2019 року. Тікаючи від абʼюзивних стосунків у Лондоні, Кейт приїздить до старого котеджу Вейворд, який вона отримала в спадок від далекої родички. У фамільному маєтку дівчина починає знайомитися з непростою історією своєї родини – зокрема прародички, яку в 17 столітті звинувачували в тому, що вона відьма.

Книжка сподобається як і поціновувачам фантастики, так і шанувальникам більш реалістичних історій. Адже насамперед це роман про сильних жінок, які ведуть схожу, але водночас таку різну боротьбу із системою, яка постійно надає перевагу чоловікам.

Анастасія Левкова

За Перекопом є земля

Лабораторія

Над цією книжкою Анастасія Левкова працювала понад 10 років і визначає її жанр як «кримський роман». Для написання твору авторка кілька разів відвідувала півострів, жила в кримськотатарських сім’ях, вивчаючи мову та традиції.

Події книжки розгортаються в Криму та охоплюють період з 1990-х та аж до його окупації Росією у 2014 році. На півострові проходять дитинство та юність Оксани і її подруги. Упродовж цього часу головна героїня намагається віднайти та зрозуміти свою ідентичність. Однак на заваді усвідомлення себе стає дідусь-підполковник КДБ, російське коріння та середовище, яке весь час підпадає під експансію росії.

Ця книжка викликає величезну кількість рефлексій, особливо в тих, хто жив у Криму або ж має тісні зв'язки з півостровом. Адже історія Оксани – це поєднання щонайменше 50 розповідей реальних кримчан, які проходили шлях від русифікації до самостійного віднайдення себе.

Книга Love 2.0. Любов і війна

#книголав

«Книга Love 2.0. Любов і війна» – це друга частина антології інтимної лірики. Як і попередня збірка, книжка містить твори класиків і сучасних авторів та авторок. Перша частина написана з досвідом нинішньої російсько-української війни та є рефлексією на ці події, а інша, створена українськими митцями ще в попередні століття, як не дивно, й досі резонує із сьогоденням. Серед авторів – Богдан-Ігор Антонич, Євген Плужник, Іван Франко, Ірина Цілик, Катерина Бабкіна, Олена Теліга, Марʼяна Савка й інші.

Ця збірка – розмаїття щемких історій, художніх образів і поетичних рефлексій, які розповідають про людські емоції під час війни. Тут зібрано 89 чутливих поезій про кохання й ненависть, пристрасть і лють, ніжність доторків і смуток від розлуки, віру в любов і біль від утрати.

Фредрік Бакман

Переможці

#книголав

Знаємо, що більшість із вас уже знайомі з творчістю письменника Фредріка Бакмана, який так полюбився читачам за його іронічні та зворушливі історії. Але якщо ви раптом не читали жодного твору, то у вас є прекрасна нагода познайомитися відразу з трьома книжками автора.

Роман «Переможці» є завершальною частиною трилогії про хокейну команду та життя містечка Бйорнстад. Події в книжці відбуваються за два роки після історії, описаної в романі «Ми проти вас». До речі, на основі першої частини «Ведмеже місто» компанія HBO зняла серіал (Beartown).

Мешканці хокейного містечка хочуть швидше забути трагічні події та політичні інтриги, які відбувалися тут два роки тому. Тому кожен із них намагається йти своїм шляхом. Але життя має свої плани. Усе ж таки вони повертаються до свого минулого, щоб змінити майбутнє: хтось приїде додому після тривалої відсутності, хтось закохається, хтось спробує налагодити шлюб, а хтось піде на все, щоб урятувати свою сім'ю.

Роман досліджує складнощі повсякденного життя: дружбу, вірність, втрати, перемоги та поразки. Але, попри все, у ньому знаходиться місце для любові та добра. Ця емоційна історія змушує переглянути своє ставлення до прощення, помилок та успіхів.

Славенка Дракуліч

Війна всюди однакова

Човен

Хорватська журналістка та письменниця Славенка Дракуліч є позаштатною авторкою та редакторкою західних медіа, зокрема, The Nation і The Guardian. Свою популярність в Україні письменниця отримала у 2018 році, після того, як у видавництві «Комора» вийшов переклад її книжки «Вони б і мухи не скривдили» – це збірка репортажів із судового процесу над воєнними злочинцями колишньої Югославії в Гаазі.

У новій книжці зібрані есеї, написані від 1991 року й до наших днів – часу повномасштабної російсько-української війни. Героями текстів стають звичайні люди – біженці, які намагаються освоїтися в чужій країні, матері в очікуванні синів, які, можливо, й не повернуться, і зґвалтовані жінки, які відмовляються мовчати. У своїх есеях авторка роздумує над обставинами, які перетворюють людей на жорстоких злочинців, порушує питання їхнього справедливого покарання та колективної провини.

Ці емоційні тексти намагаються віднайти відповідь на запитання, чому, маючи такий технологічний і науковий прогрес, люди досі не можуть викорінити зі свого життя війну та вбивства.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.