Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиМемуари, міфічний детектив і легкі оповідання: 9 нових книжок осені

Новинки від «Лабораторії», Vivat і «Човен»

Мемуари, міфічний детектив і легкі оповідання: 9 нових книжок осені — Книги на Wonderzine

Якщо ви запланували на осінь романтичну меланхолію, ми не будемо вас зупиняти, лише запропонуємо відчути її в компанії книжкових новинок від українських видавництв. Для сумних дощових днів із кавою і пледом найкраще підійдуть щемливі романи, для споглядання листопаду – міфічний детектив, а для перших прохолодних днів – легкі й по-хорошому наївні оповідання. 

Розповідаємо про нові книжки, які ми читатимемо цієї осені.

 Текст: Анастасія Попович

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Підтримати

 

ЮЛІЯ МАК

«Толіки. Про тих, хто перемотував касету олівцем»

Лабораторія 

Попри те, що за календарем літо закінчилося, ця книжка – хороша нагода подовжити серпень хоча б на кілька сторінок. Ця весела, але водночас щемлива історія про літні канікули, повертає в дитинство і юність. 

Події книжки відбуваються наприкінці 90-х – на початку нульових, коли по мобільному розмовляли перші три безплатні секунди, читали журнали Cool girl й Oops, а лейтмотивами перших почуттів були пісні молодого Вакарчука та трек «Вона». Головна героїня Ірка згадує свої дитинство і юність, які пройшли в одному з українських сіл. Хтось, із ким вона проводила безтурботні літні дні, збудував успішну карʼєру, хтось став на захист України, хтось – зразковим сім’янином, а хтось досі вчить дівчат-підлітків, як стати ідеальними. 

Ця книжка дає змогу поринути в час, коли можна було податися з друзями в кукурудзяну мафію й сходити на першу сільську дискотеку зі старшими братами. Адже в комічні ситуації, описані в романі, потрапляв кожен, хто хоча б раз приїжджав до бабусі в село.

 

 

Таня Касьян 

«Наше. Спільне. Як зберегти в собі людину під час і після війни»

Лабораторія 

«Ця війна не спринт, як ми думали, – пише авторка й громадська діячка Таня Касьян. – Це марафон». 24 лютого поділило наше життя на «до» і «після», тому щодня ми вчимося існувати в новій реальності, водночас не втрачаючи себе.

Книжка складається з розмов із психотерапевткою та реальних історій медійників, цивільних і військових. Кожна з них розповідає про нашу дійсність, проживання якої базується на пʼятьох стадіях: заперечення – гнів – торги – депресія – прийняття. Своїм досвідом ділиться й сама авторка, розповідаючи про 2014 рік і рідне місто Маріуполь, а також описує свої стани перед 24 лютого 2022 року. 

Книжка також містить додатковий розділ, який розповідає про те, як коректно говорити про ВПО та біженців, людей, які пережили насильство й загалом, як коректно висловлюватися під час війни.

Ці емоційні історії намагаються віднайти відповідь на запитання, чому ми ніколи не зможемо бути такими, як до 24 лютого, як підготуватися до післявоєнного стану та куди зникає емпатія під час війни.

 

 

 Том Фелтон 

«По той бік чарівної палички. Магія і хаос мого дорослішання»

Лабораторія 

Якщо ви фанат фільмів про «Гаррі Поттера», ця книжка, безперечно, має потрапити на вашу поличку. Адже завдяки їй у вас зʼявиться можливість побувати на знімальному майданчику в ролі Драко Мелфоя. Від такої пропозиції відмовитися дуже важко, навіть якщо це не ваш улюблений персонаж. 

У цих мемуарах актор Том Фелтон, який опинився в центрі уваги ще у 12 років, відверто розповідає про свої перші прослуховування, про те, як отримав роль Драко, про пригоди на знімальному майданчику фільму й людей, які стали більшими, ніж просто колеги, за десять років знімання. Також актор ділиться недоліками та перевагами слави й радить, як адаптуватися до звичайного життя після закінчення знімань.

 

 

Ніна Курʼята

«Дзвінка. Українка, народжена в СРСР»

Лабораторія  

Якщо ви зі сходу чи півдня країни, розмовляєте українською мовою та хоч раз у житті чули фразу «У вас така гарна українська мова – ви, мабуть, зі Львова?», то ця книжка точно для вас. Авторка роману Ніна Кур’ята, журналістка та письменниця, майстерно й іронічно описує та розвінчує стереотипи щодо української мови й ідентичності. Попри свою сьогоднішню актуальність, робота над романом розпочалася ще 15 років тому.

Дитинство Дзвінки припадає на добу пізнього Брєжнєва й початку «Перестройки», юність – на розвал Радянського Союзу та сумнозвісні дев’яності, а доросле життя – на становлення Незалежності. Дівчинка зростає на родинних історіях, які й сіють у ній зерна сумніву стосовно того, а чи варто вірити тому, що говорять у школі та пишуть у газетах. 

Переїхавши до Одеси, Дзвінка має відстоювати свій «інакший» світогляд у зросійщеному середовищі, натомість у Києві та на заході України – постійно доводити, що така сама українка й що на Одещині також живуть українці. 

Герої книжки розмовляють українською, місцями російською, діалектом і суржиком. Тому тут ви знайдете і «помидор», і «клубніку», і «ґаблі», і «каляфьора». Цей роман викликає величезну кількість рефлексій, особливо в тих, хто виріс або ж має тісні зв'язки зі зросійщеним середовищем.

 

 

 Ґрофф Лорен

Матінка

Віват

Авторка книжки – одна з найвідоміших профеміністичних авторок сучасності. А ця книжка стала №1 у списку бестселерів 2022 року за версією The New York Times, The Washington Post, TIME, Esquire та інших.

Головна героїня – Марі де Франс, якій було лише сімнадцять, коли її вигнали з королівського двору. За правилами, вона, народжена не в шлюбі, не могла бути придворною леді. Тому Марі опинилася в бідному англійському абатстві, де панують послух, обов’язок і молитва. Але попри всі перешкоди, волелюбній дівчині вдається зростати геніальною стратегинею, дипломаткою, поеткою та феміністкою.

Це книжка про зростання людини, яка попри зовнішні обставини, не втрачає віру в себе.

 

 

«Шалені авторки. Мала проза українських письменниць» 

Віхола

Видавництво «Віхола» уклало цю антологію разом із засновниками YouTube-каналу «Шалені авторки» – літературознавцями Вірою Агеєвою та Ростиславом Семківим.

Книжка знайомить нас із декадансними персонажками Ольги Кобилянської, екзотичними героїнями Софії Яблонської або бунтарками Ірини Вільде. Також тут є тексти й сучасних письменниць, зокрема, Оксани Забужко, Людмили Таран. «Це своєрідна мандрівка крізь останні два століття, під час якої різні авторки, маючи несхожі стильові уподобання й естетичні орієнтації, змальовують усю множинність і складність жіночого досвіду», – описує збірку видавництво. 

Сюжети в книжці наповнені радощами, смутком, романтикою, меланхолією та бунтарством – усім, чого потребують осінні вечори.

 

 

 «Найстрашніші дні мого життя»

Човен 

До книжки ввійшли тексти журналістів команди The Reckoning Project: Ukraine Testifies («Свідчить Україна»). Це ініціатива українських і міжнародних медійників, аналітиків і юристів, які документують воєнні злочини.

У збірці зібрані голоси свідків і вцілілих після обстрілу вокзалу в Краматорську й торговельного центру в Кременчуці, бомбардування центру Чернігова та пологового будинку в Маріуполі. Також тут можна прочитати історії про вивезення українських дітей до росії, утримання росіянами цілого села в шкільному підвалі в Ягідному, переслідування людей і катівні на Херсонщині та Харківщині, окупацію ЧАЕС і перебування лікарень на Миколаївщині під обстрілами.

«Попри концентрований біль, тексти цієї збірки перетворюють трагічні спогади на докази, які можуть бути використані у судових процесах», – пишуть у видавництві. На жаль, сьогодні ми не можемо сховатися від цих жахіть і людських страждань, але ця збірка дає надію на поновлення справедливості. 

Тут переплітаються гумор, кіно й дорослішання. Це кумедна та зворушлива книжка про злети та падіння, пошук себе та різний, але необхідний досвід.

 

 

Марія Каменська

«Квіти, карти та гіпноз»

Видавництво 21

Марію Каменську ви можете знати за збіркою «Близькі чужинці», у якій зібрано 10 оповідань про ніжність і кохання. Якщо на вашій книжковій полиці не вистачає якоїсь доброї та легкої збірки, її варто прочитати.

Герої збірки вигадані, але водночас такі справжні та знайомі. Вони потрапляють у незручні ситуації, шукають із них вихід, а заразом і себе. Джеремі дарує квіти коханій жінці й відповідально ставиться до кожного свого слова. Джеймс обожнює грушеві пироги та намагається все прорахувати, а Джейкоб проєктує будинки, мріючи про нове життя. 

Ці історії зібрані для тих, хто потребує теплого гумору, легкості, теплоти, усмішки й добра.

 

 

 Сюзанна Кларк

«Піранезі»

Видавництво «PМ»

Британська письменниця Сюзанна Кларк насамперед знайома українському читачеві своїми книжками «Джонатан Стрейндж і м-р Норрелл» і «Леді з Ґрейс-Адью та інші історії». Тож якщо ви не читали жодного її твору, це знак познайомитися з творчістю Кларк. Її нова книжка стала бестселером і ввійшла до лонгліста Букерівської премії.

Піранезі живе в дивному світі, що нагадує безкрайній простір, який він називає Будинком. Щодня Піранезі веде записи, у яких фіксує всі дива свого помешкання: лабіринт, незліченні тисячі статуй, припливи, що з гуркотом підіймаються сходами, хмари, що поволі снують горішніми залами. Лише у вівторок і п’ятницю самотній Піранезі бачиться зі своїм другом, Однодумцем, а в інший час займається доброчинністю – жертвує Мертвим їжу й латаття. Одного дня світ, який Піранезі вважав знайомим, стає для нього химерною таємницею: на хідниках він знаходить загадкові послання, на­шкрябані крейдою. 

Це містична історія сподобається як шанувальникам фентезі, так і поціновувачам детективу. Спершу роман може здатися заплутаним і нецікавим, але незабаром стає зрозуміло, що це захоплива історія, у якій кожна деталь має значення.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.