Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Книги9 книжок про емпатичних людей

Уроки від психологині, яка пережила Аушвіц, і поезія-свідчення українських жінок

9 книжок про емпатичних людей — Книги на Wonderzine

Емпатія – важлива якість, адже дає змогу нам не бути осторонь від почуттів інших. Ми часто чуємо це поняття, але чи завжди замислюємося, наскільки емпатія впливає на наше сприйняття світу й стосунки з оточенням?  

Зібрали 9 книжок, де головними героями є емпатичні люди, які переживають за долю інших і відчувають усю силу власної чутливості.

Текст: Ольга Дуденко 

 

Синдром листопаду, або Homo Compatiens

Вікторія Амеліна

Vivat 

Homo Compatiens із латини перекладається як «людина, яка співчуває». Це лаконічна й містка характеристика Кості – головного героя роману. Він виріс у дитячому будинку, пережив буремні девʼяності й тепер опинився у вирі подій Євромайдану. Здається, чоловік живе звичним, монотонним, сірим життям разом зі своєю дружиною, але він володіє унікальною здатністю відчувати й переживати чужі страждання. У юні роки Костя навіть заробляє завдяки тому, що в нього надзвичайно сильно розвинене співчуття. У дорослому ж віці ця здатність дратує героя й він вирішує ігнорувати реальність, нічим не переймаючись. Однак твір доводить, що у світі, де панує глобалізація, неможливо заплющувати очі на страждання інших, а локальних конфліктів немає.

 

Як бути двома 

Алі Сміт

Фабула

У полі зору британської авторки Алі Сміт часто опиняються теми любові, мистецтва, сексуальності, тілесності, одержимості кимось або чимось. «Як бути двома» не стала винятком, а у 2014 році її визнали книжкою року у Великій Британії.

У книжці Алі Сміт сплітає одразу дві історії, різниця між ними сягає в шість століть. Герої цих історій – італійська художниця, що малює фрески в епоху Відродження й приховує свою справжню сутність, і сучасна дівчина-підліток, яка також намагається стати митцем і переживає смерть власної матері. Сам роман перетворюється на мистецтво: авторка нерідко вдається до віршованої форми, хаотично побудованих і структурованих рядків, переплітає вигадку та реальність. Цей твір – про здатність відчувати любов у всьому, що нас оточує, попри життєві труднощі й несправедливість. 

 

Тривожні люди 

Фредрік Бакман

книголав

Декілька незнайомців опиняються в одному просторі, оскільки оглядають квартиру, виставлену на продаж. Це й пара, що очікує на дитину, і подружжя, яке вийшло на пенсію, і агентка з нерухомості, і директорка банку. Усі вони різні, та зовсім скоро стають заручниками грабіжника, що вривається до квартири. Його задум провалюється, і крадіжка не вдається, але, перебуваючи в одному просторі, і грабіжник-невдаха, і вісім незнайомців починають відкриватися одне одному, розповідати про власне життя й ділитися цінними для себе таємницями. 

У 2021 році Netflix зняли однойменний серіал, знятий за мотивами «Тривожних людей» Бакмана. 

 

Розламані люди 

Катерина Міхаліцина 

Видавництво Старого Лева

Повномасштабна війна актуалізувала потребу у фіксації досвідів, які ми переживаємо. Ця поетична збірка сучасної української письменниці Катерини Міхаліциної – теж своєрідна спроба ословити різні історії, почуття й свідчення жінок із різних поколінь. Тут є війна, вимушені переміщення й втрати, які замовчували чи намагалися стерти. «Це люди, які довго не мовили, для яких немовлення було способом захисту й тривання, урешті, штукою, яка вбиває», – зазначає поетка. Дуже багато свідчень відтворені на основі розповідей прабабусі Катерини, і збірка відкривається віршем «(останні слова прабаби)»:

не суди мене за непамʼять. і лева того не суди,

шо пащу роззявлює, ніби запитує: камо грядеши?

вчися сіяти тишу й дерева свої рости.

 

Чотири вітри 

Крістін Генна

РМ 

Дія книжки відбувається в Америці 30-х років, у часи Великої депресії. Це період бідності, хвороб і голоду. Головній героїні Ельзі доводиться чимало працювати, опиратися важким обставинам, щоб підтримувати близьких людей і забезпечувати себе. Тож вона переїжджає на Дикий Захід у пошуках кращої долі й прибутку. 

Усе життя Ельзі доводилося слухати те, яка вона негарна й страшна, що вона недостойна компліментів або чиєїсь уваги. Її рідні не були для неї по-справжньому близькими, а лише виконували формальні функції сімʼї. В оточенні її ніхто не намагався зрозуміти й полюбити такою, якою вона є, але опинившися сам на сам у новому середовищі, героїня виявилася зовсім не тою людиною, яка опускає руки. Це роман про те, наскільки по-новому відкривається людина в складних обставинах і чому свобода варта всього. 

 

Яловохус 

Михайло Івасько

Discursus

«Яловохус» – фантастичний роман про підлітків, який ставить важливі запитання: скільки болю може витримати людина? Якою вона стає, долаючи чергові життєві випробування? Чи є любов опісля страждань? Історія в книжці починається з епізоду, коли в школі звільняють учительку, пояснюючи це її «профнепридатністю». Ніхто з учнів не визнає цієї причини, а сама героїня на останньому уроці розповідає вихованцям казку про Яловохус – химерне слово, якого ніхто не чув. Наступного дня вчителька зникає, а її чоловік скоює самогубство. Подорослішавши, підлітки намагаються зʼясувати, чи була вчительська казочка просто казкою, а чи Яловохус справді є.

 

Дар 

Едіт Еґер

книголав

Едіт Еґер народилася в Угорщині в родині євреїв, тож відчула на собі всі жахи Голокосту. У підлітковому віці її вивезли до концтабору в Аушвіці, де примушували танцювати для офіцера СС, а батьків дівчинки вбили в газових камерах. Витримавши всі тортури, пропрацювавши з травматичними досвідами в дорослому віці, Едіт стала відомою психологинею в Америці. Її книжка «Дар» містить 14 уроків про те, як подбати про власне ментальне здоровʼя. У розділах авторка порушує питання горя та втрат, як переживати це без відчуття провини до себе, як не засуджувати себе, навчитися контролювати власні страхи й долати тривожність. Кожен з уроків нагадує сеанс психотерапії, де Едіт ділиться власним досвідом, болючими історіями зі свого життя та життя своїх пацієнтів, пояснюючи те, що кожен із нас заслуговує на душевне зцілення, однак мусить пройти значний шлях для цього. 

 

Без імені 

Джошуа Ферріс

Фабула 

Головний герой Тім втрачає контроль над своїми ногами. Він може ходити в будь-яку погоду, чи то в дощ, чи то під палючим сонцем, кидати всі справи, забувати про оточення, не маючи жодної мети для руху, але продовжуючи йти. Опісля таких прогулянок Тім опиняється в незрозумілих місцях і телефонує дружині Джейн, щоби та його забрала. Подружжя вирішує обстежитися в лікарів, але вони своєю чергою не знаходять нічого підозрілого в організмі Тіма. У чоловіка трапляються випадки ремісії, коли пара може продовжувати звичне життя, проте що Тім, що Джейн повсякчас перебувають в очікуванні хвороби, яка обовʼязково повертається. Історія про те, як важко іноді зрозуміти себе, і наскільки жертовними можуть бути люди, намагаючись зберегти кохання. 

 

Я кохатиму тебе завжди 

Сара Джіо

Vivat

У житті головної героїні Кейлі Крейн усе складається так, як вона бажає: вона успішна журналістка й готується вийти заміж за ідеального хлопця. Одного разу жінка несподівано зустрічає Кейда Макаллістера, у якого була сильно закоханою в минулому. Виявляється, чоловік, який раніше керував фірмою звукозапису, став бездомною людиною. Героїня вирішує зʼясувати, що з ним трапилося, і допомогти йому владнати власне життя. Сентиментальна історія про почуття, які не зникають, про нашу здатність допомогти тим, хто перебуває поруч, і силу нашої чутливості. 

 

 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.