Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиРіздвяні історії та повернення легенд. 11 нових книжок зими

Новинки від «Видавництва», «ВСЛ» і «Лабораторії»

Різдвяні історії та повернення легенд. 11 нових книжок зими — Книги на Wonderzine

Не дарма Національний тиждень читання вирішили святкувати саме взимку. У цей час так і хочеться заховатися вдома від холодного снігу та відігріватися щемкими історіями з присмаком різдвяної випічки.  

Цієї зими українські видавництва потішать багатьма історіями на будь-який смак: від солодкавих зимових романів до книжок відомих українських авторів з осмисленням нашої воєнної реальності. Також анонсували багато ЛГБТ-літератури, зокрема й від українського автора. 

 

 

Джеймз Паттерсон, Тед Сафран

«Дванадцять шалених днів до Різдва»

Vivat

Джеймз Паттерсон, співавтор книжок Білла Клінтона і Доллі Партон, створив сучасну казку, у якій є відродження дружби, відновлення сімейної любові та щастя, а також прояви добросусідства.

Уже як п’ять років Вілл, Елла та їхній батько Генрі не святкують Різдво – після того, як вони втратили маму, Генрі вирішив, що це свято не для них. Цьогоріч їхня ялинка неприкрашена й у домі не співають святкових колядок, проте їм 12 днів поспіль приходять подарунки, а дім знову наповнюється людьми. Хто надсилає ці подарунки та чи повернеться сім’я до забутого щастя?

 

Меґан Квінн

«Твій милий Скрудж»

Видавництво Старого Лева

Меґан Квінн – авторка бестселерів про любов, і вона точно знає, як наповнити щирими почуттями різдвяні свята. 

У романі є Нола, яка нещодавно розійшлася зі своїм хлопцем, повернулась у рідне містечко й почала ремонт у батьківському домі. Усі ці мерехтливі гірлянди та запах печива лише погіршують її настрій. До того ж у місті лишився Калеб, який багато років тому розбив її серце. 

Раптом їй починають приходити листи від загадкового Скруджа, який так само ненавидить свята. Їхні листи швидко наповнюються кокетливими жартами, взаєморозумінням та любов’ю, що зароджується. А може, відроджується. 

 

Марія Каменська

Проєкт «Різдвяні янголи»

«Видавництво 21»

Це книжка для дорослих, яким необхідно трошечки дитячих див, спокою та віри серед сумної, а іноді й зовсім гіркою дійсності.  

«Знаю, у це складно повірити, але все йде правильно, так, як і має бути, незалежно від того, здійснюються чи не здійснюються бажання, прохання або мрії», – каже один із героїв. Збірка різдвяних оповідань нагадує, що ми самі чарівники, творці та янголи та власними руками творимо маленькі дива для себе й інших.

 

Дар’я Анцибор

«Під подушку чи під ялинку? Антропологічне дослідження свят»

«Лабораторія»

Якщо ви хотіли поринути в атмосферу свята, але не через любовні романи, то антропологиня Дар’я Анцибор підготувала книжку для вас.  

У цьому дослідження авторка аналізує немагічні, а історичні передумови свят – яких символів сповнене традиційне й сучасне українське Різдво? Чому ми чекаємо на Миколая і який він має зв'язок із Сантою? Як співіснували практики святкування Різдва у містах і в селах? Як формувалися нові канони свята під впливом радянської влади й у часи незалежності? 

Це велика книжка про традиції та історію зимових свят в Україні, проте видавництво обіцяє, що вона таки не тільки допоможе краще зрозуміти Різдво, а й поверне ностальгію за дитячою магією. 

 

Уляна Маляр

«Баба Федиха»

Discursus 

Часто зима здається цікавою тільки в грудні, адже після – магія закінчується й лишається лише надривне чекання весни. Проте видавництво Discursus на початку 2024 року видасть книжку з гуцульськими казками та стравами, яка створить затишок до першого тепла за вікном. 

Це короткі історії про гуцулку Федиху і її онучку Улянку, які разом пораються по господарству, смакують апетитними гуцульськими стравами, пишуть писанки, задобрюють русалок, ворожать на Андрія й розмірковують про життя і смерть, війну, справжнє кохання та бережне ставлення до природи. 

Книжка нагадує квиток у дитинство, де багато сміху та свободи, лісовики в снах і найдорожчі люди, поруч із якими завжди тепло. 

 

Артур Дронь

«Тут були ми»

«Видавництво Старого Лева»

Це поетична збірка Артура Дроня – поета й івент-менеджера «Старого Лева», який із початком повномасштабного вторгнення пішов добровольцем у лави ЗСУ. 

Хоча вірші й писалися на фронті, проте вони більше про людей, а не про поле бою. Це про військових, але також і про коханих, батьків, дітей і друзів. «Це “не лише про військових” мені є важливим. Тут були ми, і в нас різні досвіди війни. Але література часами може поєднати їх у якесь таке спільне говоріння», – розповідає Артур. 

Книжка, зокрема, підсвічує голоси дітей – книга проілюстрована роботами Катерини Сад і малюнками й уривками листів, які військові отримали від дітей. Увесь прибуток від продажу збірки перерахують у благодійний фонд «Голоси дітей».

 

Ірена Карпа

«Я не знаю, як про це писати : збірка оповідань та есеїв»

#книголав

Після початку повномасштабного вторгнення Ірена Карпа почала працювати в напрямі терапевтичного креативного письма та навчала цивільних висловлювати свій біль через власноруч написані історії. 

Вони й стали основою цієї збірки оповідань та есеїв. «Мені хотілося б, щоби письменництво ставало такою собі традицією, щоб люди писали, щоб запам’ятовували себе, свої історії, свій досвід. Тому що зараз такий час, що якщо ти не записуєш свою історію, то вона просто вмре, зникне», – розповідає авторка. 

 

Вікторія Шваб

«Пекельна пісня»

#книголав

Вікторія Шваб створила справжній бум у книжковому світі після книжки «Незриме життя Адді Лярю» – вона стала бестселером The New York Time та The Washington Post, її постійно рекомендували в BookTok і номінували на літературні премії. Зараз українські видавництва активно перекладають інші книжки авторки, зокрема й першу частину дилогії «Чудовиська Істини» – «Пекельну пісню».

Кейт Харкер і Огаст Флінн є спадкоємцями міста, розділеного навпіл двома родинами. Єдине, чого хоче Кейт, це бути такою ж безжальною, як її батько, який дає змогу монстрам вільно блукати містом. Усе, чого хоче Огаст, – це бути людиною, з таким самим добрим серцем, як у його батька, щоб допомагати невинним. Вони обоє мають обирати: стати героями чи лиходіями, друзями чи ворогами, коли на кону стоїть майбутнє їхнього дому.

 

Філіпп Бенсон

«Припини свої вигадки»

«Лабораторія»

Книга «Припини свої вигадки» Філіппа Бенсона, французького письменника та сценариста, отримала міжнародну увагу та французькі нагороди Prix Maison de la Presse та Prix Psychologies du roman inspirant. Роман адаптували як фільм і як п’єсу. 

Біля готелю в Бордо Філіпп випадково зустрічає молодого чоловіка, який разюче схожий на його перше кохання. Він впадає в ностальгію за стосунками, які він ніколи не забуде – кохання з хлопцем Тома. Вони не показують, що знають одне одного, у коридорах школи, а потім таємно зустрічаються, сповнені трепетом, почуттям провини та заперечення. Тома так ніколи й не наважиться розповісти про свою справжню ідентичність. 

Ця зворушлива історія про дорослішання відображає еротику й ніжність першого кохання – і карколомний плин часу.

 

Лів Стрьомквіст

«Розквітає найчервоніша з троянд»

«Видавництво»

У попередньому коміксі, виданому «Видавництвом», Лів Стрьомквіст розмірковувала про жіноче тіло і сексуальність. Тепер вона розкриває тему того, як історичні та суспільні зміни змінили – і, можливо, зруйнували – «романтичне кохання». 

Авторка задається запитанням: чому Леонардо Ді Капріо зустрічається з нескінченною низкою 20-річних моделей? Її відповідь – у формі цієї збірки гумористичних есе – простежує, як філософи та художники, від стародавніх греків до Бейонсі, концептуалізували романтичне кохання і як ми перейшли від прояву любові/кохання до отримання любові/буття коханим. Чи може вижити романтичне кохання в цьому раціоналістичному, споживацькому світі?

 

Сергій Скришевський

«У Штормовому – Штиль»

«Прометей»

Це квірна історія від українського автора, яка набула неймовірної популярності на Wattpad, спільноті для авторів і читачів фанфіків, а тепер її видає в паперовому вигляді видавництво «Прометей». 

Це кохання, яке зароджується влітку 2013 року. Олег, шістнадцятирічний юнак, приїжджає разом із батьками до Штормового – затишного курортного села в Криму. Він знайомиться зі своїм однолітком, Павлом, і між хлопцями зароджується справжня дружба, а потім і щось більше. Вони зустрічаються вдруге в перший день повномасштабної війни. 

Це романтична історія про дружбу, перше кохання та вибір, сповнена пекучим сонцем, гарячим вітром і солоними бризками на шкірі. 

 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.