Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиШвидкі й захопливі. 9 книжок, які допоможуть вийти з нечитуна

Детективи, любовні романи та комікс

Швидкі й захопливі. 9 книжок, які допоможуть вийти з нечитуна
 — Книги на Wonderzine

Іноді буває, що читати не хочеться зовсім. Іноді це пов’язано з якимись зовнішніми подіями в країні, іноді це про прекрасну книжку, після якої не хочеться більше нічого читати, а іноді – про велику перерву в читанні, після якої важко повернутися до старої звички. 

Та якщо ви відчуваєте, що хочете повернутися в читання, проте не знаєте як, то пропонуємо звернути увагу на ці 9 книжок. Вони динамічні, легко читаються та швидко приносять відчуття досягнення від того, що ви дочитали свою першу книжку за довгий час. 

Текст: Анастасія Микитенко

 

Стівен Кінг, Ричард Чизмар

«Пульт Ґвенді»

Детективи, жахи, любовні романи та короткі історії – найкращі ліки проти нечитуна. Вони зазвичай мають сюжет, що стрімко розвивається, через це їх складно відкласти. «Пульт Ґвенді» відповідає двом із чотирьох характеристик: це напружений і загадковий горор усього на 160 сторінок.  

Вибратися з містечка Касл-Рок, штат Мен, можна трьома способами, проте дванадцятирічна Ґвенді завжди обирає Сходи самогубців. Одного разу нагорі сходів з’являється незнайомець із чорним капелюхом, який дарує Ґвенді пульт. Натискання кожної кнопки має різні наслідки – від створення шоколадних звіряток до менш приємних речей. І Ґвенді не знає, яка кнопка за що відповідає. Цікавість її розпирає, проте, може, деякі кнопки не варто чіпати. Та які саме не варто, а які варто? А може, узагалі про цей пульт варто забути?

 

Макс Кідрук

«Не озирайся і мовчи»

Трилер, містика, жахи й наука в Рівному – книжку з такою сумішшю неможливо відкласти. Хоча її розмір і може лякати, та ці 512 сторінок здаються лише однією миттю за прочитанням. 

Книжка українського письменника та популяризатора науки Макса Кідрука розповідає історію розумного та незвичайного 14-річного хлопчика Марка. У новій школі його цькують, тому він щодня мріє потрапити туди, де немає знущань і безпричинної жорстокості.

Соня, дівчина з паралельного класу, розповідає йому про існування такого світу. Щоб до нього потрапити, потрібно лише не озиратися й мовчати. Проте в ньому часом з’являються речі, страшніші за те, від чого ховаєшся. 

 

Катріона Ворд

«Останній дім на безпечній вулиці»

Це книжка, яку радить Стівен Кінг і яка стала найкращим горором за версію Goodreads Choice Award. Це історія серійного вбивці. Викраденої дитини. Помсти. Смерті. І звичайного будинку в кінці звичайної вулиці.

Сестра Ді зникла одинадцять років тому під час поїздки на озеро, проте вона продовжує пошуки навіть після всього цього часу. Вона підозрює Теда, який живе зі своєю дочкою та кішкою в занедбаному будинку із забитими вікнами, крізь які ледь проникає світло. Камери спостереження показали, що на час зникнення дівчини Тед був у магазині, проте це не зупиняє Ді – вона винаймає будинок поряд і потайки спостерігає за чоловіком із безпечної відстані. Чи справді він викрав її сестру?

 

Голлі Джексон

«Посібник зі вбивства для хорошої дівчинки»

A Good Girl's Guide to Murder

Голлі Джексон створила детектив, у якому змішалися вбивства, кохання, емоційні гойдалки, складна героїня та підозри до всіх та нікого одночасно. Наша редакторка проковтнула книжку за один вечір і ладна була обіймати всесвіт за те, що це трилогія. Проте можна зупинитися й на одній книжці, якщо вам не подобаються серії – у кінці ви знайдете повноцінну розв’язку. 

П'ять років тому Сал Сінг убив школярку Енді Белл. Поліція й усе маленьке місто впевнені, що це зробив він. Проте школярка Піппа Фітц-Амобі має свої сумніви й береться за справу як за частину шкільного проєкту. Комусь у місті не подобається, що Піппа намагається розшукати правду – як далеко вони готові зайти, щоб зберегти свої секрети?

 

Кейсі Макквістон

«Червоний, білий та королівський синій»

Дебютна книжка Кейсі Макквістон стала миттєвим бестселером New York Times і USA Today, фаворитом буктоку та переможцем Goodreads Choice Award у категорії «Найкращий любовний роман». Зважаючи на жартівливі діалоги, ніжні доторки та гострі сюжетні повороти, таке визнання зовсім не дивує. 

Алекс – син президентки Сполучених Штатів Еллен Клермонт-Діаз, американський еквівалент принца. Він, його сестра Джун та онука віцепрезидента Нора – це Тріо Білого дому, найближчий аналог королівської сім’ї. Коли президентка починає свою кампанію на переобрання, Алекс вступає в таємні стосунки з британським принцом Генрі. Ці стосунки можуть зірвати всі амбіції його матері та пересварити дві нації. Чи варта любов такої пожертви? 

 

Емілі Генрі

«Пляжне чтиво»

Емілі Генрі справедливо вважають королевою любовних романів 21 століття. Усі її книжки – «Пляжне чтиво», «Люди, яких ми зустрічаємо у відпустці», «Книголюби» – потрапляли на полиці бестселерів. Вони швидко читаються та змушують постійно то посміхатися, то легенько червоніти. 

«Пляжне чтиво» – це історія двох авторів. Проте доки Оґастус жорстоко вбиває своїх персонажів, Дженьюері всім дарує щасливі закохані кінцівки. Доки вони живуть три місяці по сусідству й слова нової книжки їм ніяк не йдуть, вони вирішують спробувати написати щось у жанрі одне одного. Це закінчиться «довго й щасливо» чи ще одним розбитим серцем? 

 

Єлізавета Гончарова

(Не)воля

Іноді, щоб вийти з нечитуна, варто спробувати щось нове – наприклад, звернути увагу на інші жанри. (Не)воля – це книжка репортажистики Єлізавети Гончарової, яка розглядає пошук і розуміння свободи людьми зі сходу України.  

Деякі з цих героїв перебувають у сиротинці, хтось на лінії фронту, а хтось – досі переживає полон, хоча й фізично з нього вийшов. Що для них несвобода і як із неї вийти, якщо ти пробув у ній усе життя? Короткі історії торкаються читача зовсім по-різному, але однаково сильно. 

 

ЖУЛЬ МАРО

«Блакитний – теплий колір»

Графічні романи – також цікава зміна від звичного формату, яка підсилює слова ілюстраціями, що врізаються в пам’ять. За допомогою «Блакитний – теплий колір» Жуль Маро створюють яскравий образ гірко-солодкого кохання двох підліток, яке межує з одержимістю. 

Клементін – надзвичайно чарівна французька школярка, яка намагається впоратися з горою домашнього завдання, сперечається з батьками та ніяк не може побудувати нормальні стосунки зі своїм хлопцем. Коли її найкраща подруга, відкрита лесбійка, приводить її до гей-бару, вона зачаровується Еммою, упевненою в собі дівчиною-панком із блакитним волоссям. Ця зустріч змушує Клементін відкрити новий світ і нову себе. 

 

Жаклін Харпман

«Я, яка ніколи не знала чоловіків»

I who have never known men

Дистопія Жаклін Харпман не зовсім типова для списку книжок, які допоможуть позбутися нечитуна: вона повільно розвивається й має лише декілька поворотних сюжетів. Проте вона дуже коротенька й після її прочитання хочеться одразу ж знайти щось схоже.  

Молоду жінку тримають у бункері під землею разом із тридцятьма дев’ятьма жінками. Їх охороняються озброєні чоловіки, які з ними не говорять і чиїх імен вони не знають. Ніхто з них не розуміє, чому та за що вони тут, а спогади з попереднього життя для багатьох уже не є досяжними.

Наймолодша з жінок не пам’ятає нічого, окрім бункера. Вона не знає, як виглядає сонце, що таке дружба, кохання, сім’я, смуток і біль. І ніхто не хоче їй розповідати про це, адже, ймовірно, що їй ніколи не доведеться відчути це все на собі. 

Та одного дня чоловіки зникають, а важкі двері відкриваються. За ними – свобода… чи не зовсім. 

 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.