Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиРозмаїття нових починань. 8 книжок, які ми будемо читати навесні

Від трилерів до сатиричних романів

Розмаїття нових починань. 8 книжок, які ми будемо читати навесні — Книги на Wonderzine

Весна – час нових починань. Мабуть, саме тому цього сезону у видавництвах виходить безліч дебютних романів українських і закордонних авторів та авторок. 

Зібрали вісім новинок різних жанрів, що розглядають безліч тем – від безтурботності першого кохання до досвідів проживання війни та боротьби з дискримінацією. 

Текст:  Анастасія Микитенко

 

Ребекка Кван

«Жотволика»

«Жорж»

Перший сатиричний роман Ребекки Кван отримав нагороду Goodreads Choice Award 2023, а також став номінантом на книгу року від Barnes & Noble. 

Це історія двох письменниць, Атени та Джуніпер, які разом навчалися в Єлі. Проте Джуніпер ніколи так і не стала відомою, а книжки Атени стали бестселерами. Раптово Атена помирає, а Джуніпер краде її щойно дописаний роман і видає як власний. Проте вона вирішує змінити своє прізвище на азійське, щоб її не звинуватили в культурній апропріації – книжка розповідає про китайських робітників. 

Це роман про різномаїття, расизм, божевілля соціальних мереж, заздрощі та прихований світ літераторів і видавців. 

 

Маріана Лекі

«Те, що видно звідси»

Vivat

Маріана Лекі – німецька авторка, яка здобула міжнародну славу. Її повільний і споглядальний роман «Те, що видно звідси» переклали 35 мовами. 

Сельмі втретє наснився окапі, а це віщує смерть. Місцеві лякаються й перед страхом смерті намагаються наважитися на складні рішення, які вони так довго відкладали. Хтось хоче освідчитися в коханні, а хтось – подати на розлучення. 

Це філософський роман-роздум про невеличке село та його мешканців, абсурдність життя та смерті, безсмертя, таке різне й подеколи недоречне кохання. 

 

Олена Пшенична

«Там, де заходить сонце»

Лабораторія

Олена Пшенична – українська журналістка, авторка та громадська активістка. Вона стала амбасадоркою інклюзії та консультанткою проєктів для дітей із РАС благодійного фонду «Голоси дітей». Написати книгу авторка наважилася вже після початку повномасштабного вторгнення. 

У ній вона ділиться чесною оповіддю про життя на його заході. На початку повномасштабного вторгнення сімдесятирічна Віра Тиха опиняється сама в Будинку для літніх людей. Там вона бачить не гостинних однолітків, а зранених стареньких, які тихо та знуджено чекають кінця. З часом вони починають обмінюватися своїми історіями та спогадами – іноді легкими й іронічними, іноді – складними. 

 

Христина Морозова

«Фанатка. Біполярна історія»

«Віхола»

Ще один дебютний роман української авторки. У 2022 він отримав ІІ премію літературного конкурсу видавництва «Смолоскип». 

Головна героїня Анна має біполярний розлад, через що її життя перетворюється на постійну гойдалку між манією та депресією. Вона цікавиться історією мистецтва та викладачем Владиславом, який страждає від алкогольної залежності та багато працює, щоб урятувати садибу Мурашка. І в них набагато більше спільного, аніж може здатися.

«Що може зацікавити читача в цьому тексті? Передусім герої. Не надто насправді «героїчні», не надто, можливо, правильні й позитивні, проте, поза сумнівом, – виразні та яскраві. Себто виразно поламані і яскраво суперечливі. Зі своїми слабкостями, травмами, ілюзіями, вірою та сподіваннями», – пише в передмові до книжки Сергій Жадан. 

 

Лінн Пейнтер

«Краще, ніж у фільмах»

Vivat

Це книжка для тих, хто сумує за ромкомами нульових і безтурботністю перших стосунків. Лінн Пейнтер розповідає про сусідів Ліз Баксбаум і Веса Беннета. Ліз недолюблює хлопця, адже він із самого дитинства кепкував над нею. Проте вона готова подружитися з Весом, якщо це означає, що вона стане ближче до свого першого краша Майкла. 

Доки Ліз і Вес планують, як закохати в неї Майкла, дівчина починає помічати, що їй подобається бути поруч із сусідом. Вони продовжують знайомитися ближче, вона мусить переосмислити все, що раніше знала про кохання та про те, як має виглядати щасливий кінець.

 

Віржіні Ґрімальді

«Аромат щастя найсильніший під час дощу»

«Видавництво Старого Лева»

Цієї весни у «Видавництві Старого Лева» підготували щемкий роман французької авторки Віржіні Ґрімальді. Він одночасно чутливий і сповнений гумору у своїх кадрах-сторінках подружнього життя. 

Чоловік каже Полін, що більше не любить її й вимагає розлучення. Жінка із сином повертаються до будинку батьків, де Полін дає дням проходити повз себе, сподіваючись, що біль ущухне. Проте одного дня вона вирішує взяти все під свій контроль і починає писати листи чоловікові, згадуючи їхнє подружнє життя. У минулому багато приємного та теплого, проте іноді воно тримає в собі найнещадніші таємниці. 

 

Сонора Реєс

«Путівник по католицькій школі для лесбійок»

«Видавництво» 

Дебютний роман Сонора Реєс був виданий у 2022 році та став фіналістом премії Вільяма К. Морріса та Національної книжкової премії. Квір-іммігрант Реєс ходили до католицької школи, яка й надихнула їх на такий дебют. 

Шістнадцятирічна Ямілет Флорес потрапляє до католицької школи, де вона майже єдина мексиканка. Вона не збирається наступати на ті самі граблі, тому її цілі такі: змусити маму пишатися нею, не закохатися й нікому не розповідати, що вона лесбійка. Проте дивлячись на Бо, єдину відкриту квір-дівчину в школі, вона роздумує над тим, щоби змінити свої плани. 

 

Карстен Дюсс

Вбивайте усвідомлено 

#книголав

Романи німецького письменника Карстена Дюсса переклали понад 21 мовою. Й український переклад його дебютного трилеру вийшов швидше за англійський. 

Дружина змушує свого чоловіка Бйорна Дімеля відвідати семінар з усвідомленості. Вона відчуває, що його кар’єра адвоката у кримінальних справах призвела до краху їхнього подружнього життя. 

Курс виявився дійсно корисним, і Бйорн навіть може інтегрувати нові знання у свою роботу, хоча не зовсім так, як того очікував. Коли його клієнт починає створювати йому проблеми, то він… убиває його за всіма правилами усвідомленості. 

 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.