Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиЩо читати взимку. 9 хороших книжок для довгих вечорів

Що читати взимку. 9 хороших книжок для довгих вечорів — Книги на Wonderzine

«Моя темна Ванесса», «Лінкольн у бардо», «І знову Олівія»

Схоже, ця зима може видатися найзатяжнішою. Найімовірніше, нам не оминути локдауну, обмеження подорожей та доступних і звичних речей, які раніше підіймали настрій і наповнювали. Тому пропонуємо додати барв життю перевіреним і приємним способом – читанням.
Ми обрали дев’ять книжок, які вийшли цього року в українських видавництвах, і розповідаємо, чому вони варті вашої уваги.

Наомі Альдерман

«Сила»

#книголав

Книжка Наомі Альдерман – бестселер New York Times й одна з улюблених книг Барака Обами. За цей роман авторка отримала премію Baileys Women’s Prize.

Роман починається як феміністське висловлювання, однак що далі, то більше він схожий на антиутопію, де в дівчат і жінок старшого віку виявляється нова здатність – вони можуть бити інших людей електричним струмом.

І світ змінюється – більше ніякого побутового й фізичного насильства над жінками. Прогноз погоди на телебаченні тепер зачитує юнак в обтислій сорочці, в країнах із жорстким патріархальним устроєм жінки буквально знищують своїх гнобителів. Чоловіки раптом розуміють, що втрачають контроль. Адже жінка лише порухом пальця здатна викликати нестерпний біль і навіть убити.

Але висловлювання Альдерман цим не вичерпується. Річ у тім, що будь-яке насильство, будь-яка дана від природи перевага неминуче призводить до дисбалансу.

Кейт Елізабет Расселл

«Моя темна Ванесса»

Vivat

Кейт Елізабет Расселл – докторка філософії з креативного письма. Для написання цієї книги їй знадобилося цілих 16 років, упродовж яких вона збирала автобіографії дівчат, які постраждали від насильства, а також вивчала клінічні дослідження на тему сексуального насильства й педофілії.

Події роману розгортаються у 2000-му, Ванессі 15 років, вона розумна, але ще наївна дівчинка. У коледжі на неї звертає увагу вчитель літератури Джейкоб Стрейн, який майже на 27 років старший за неї.

Далі дія переноситься у 2017 рік. Починається рух #metoo, Ванесса дізнається, що інша студентка звинувачує Стрейна в сексуальних домаганнях. Тепер Ванессі треба зрозуміти, чим були її особисті стосунки з учителем – любов’ю або насильством? І чи потрібно їй дати спокій своєму романтичному минулому, не давати йому оцінок? Чи не придумувати виправдання для Стрейна та себе?

Роман уже переклали  22 мовами та збираються екранізувати.

Марлен Гаусгофер

«За стіною»

«Видавництво Старого Лева»

Книга австрійської письменниці написана в жанрі щоденника, але без поділу на розділи або дати.

Головна героїня роману – жінка, ім’я якої ми так і не дізнаємося. Вона разом із подругою, її чоловіком і собакою вирушає в мисливський будиночок в Альпах на вихідні. Там є невеликі запаси їжі, зброя, дрова для розпалювання печі – усе необхідне для декількох днів перебування на природі.

Подруга з чоловіком вирішують спуститися в село в долині, але так і не повертаються. Прибігає лише собака.

Героїня намагається піти слідом за друзями в село, але дорогою наштовхується на невидиму перешкоду – стіну, яка незрозуміло звідки виникла, прозору, але реальну й непереборну. Усвідомивши своє становище, жінка вчиться жити новим життям – абсолютно відрізана від світу, звичного комфорту, вона веде боротьбу за своє існування.

Джанін Каммінс

«Американський бруд»

Vivat

Це історія власниці книгарні Лідії Перес, яка жила в Акапулько разом із чоловіком-журналістом Себастьяном і сином Лукою. Їхнє щастя було в один момент зруйноване: після публікації викривальної статті про главу наркокартелю на сім’ю Лідії оголосили полювання й на її очах жорстоко вбили чоловіка та родичів. Дивом рятуються тільки вона та її восьмирічний син Лука. Щоб вижити, вони змушені нелегально бігти на Північ, у США, і шукати притулок там, де їх не знайдуть наркоторговці.

Але ця книга не лише про життя мігрантів – вона про людей, які нас оточують. Про тих, кого не заведено помічати, з ким не заведено рахуватися. А ще про емпатію, людське співчуття та право кожного зробити моральний вибір – не закривати очі на насильство, не кидати іншого в біді.

Марґарет Етвуд

«Заповіти»

«Клуб Сімейного Дозвілля»

«Заповіти» є продовженням «Оповіді служниці» й опубліковані через 34 роки після виходу друком першої частини. У 2019-му Етвуд отримала за «Заповіти» Букерівську премію з літератури, яку розділила з Бернардиною Еварісто та її романом Girl, Woman, Other.

Головні героїні роману – тітка Лідія та дівчата з Гілеаду –Агнес і Дейзі – які живуть у Канаді.

Республіка Гілеад з її теократичним режимом продовжує існувати, але виглядає вже не так потужно й упевнено, як раніше. У новій книзі Етвуд показує зворотній бік цього світу – внутрішні механізми дають збій, режим розкладається зсередини.

Тітка Лідія прагне знищити режим, що зруйнував її життя. І в неї є чимало доказів його злочинності. Вона планує таємно переправити ці докази до Канади, а дівчата їй допомагають.

Джордж Сондерс

«Лінкольн у бардо»

«Видавництво Старого Лева»

За роман «Лінкольн у бардо» у 2017 році Джордж Сондерс отримав Букерівську премію. Лінкольн, якого згадано в назві, – це не президент США Авраам Лінкольн, а його 11-річний син, який помирає в найтривожніший для його батьківщини час. 

Маленького Віллі лихоманить у його спальні, поки внизу, у Білому домі, його батьки влаштовують розкішний прийом, покликаний зміцнити бойовий дух нації. А кількома днями пізніше хлопчик іде з життя.

Віллі застрягає на півдорозі від буття до небуття. Власне, у тому самому місці, яке буддисти називають «бардо», або «антарабгава». Дорослі можуть без жодних наслідків перебувати в бардо скільки завгодно, але для дітей це місце є небезпечним: через якийсь незрозумілий закон світобудови дитина ризикує загинути тут навіки.

І нові цвинтарні «друзі» вирішують будь-що переконати хлопчика рушити далі. Але для цього їм потрібно залучити на свою сторону єдину людину, яка може вплинути на Віллі – його тата, президента Лінкольна.

Мадлен Міллер

«Цирцея»

Vivat

Чаклунка Цирцея в давнину не вшанувалася великого самостійного міфу: один раз вона згадується в історії про аргонавтів, де допомагає Ясону пройти очищення від скверни, а після ми зустрічаємо її в епізоді «Одіссеї» – за погану поведінку перетворює супутників героя у свиней, але після, зачарована Одіссеєм, повертає їм людську подобу.

«Цирцея» Мадлен Міллер – спроба реконструювати долю незаслужено обійденої увагою героїні. Дочка Геліоса й морської німфи – безсмертна Цирцея – зростає в палаці свого діда, великого титана Океана. Життя її із самого початку досить нудне: від природи вона наділена немилозвучним голосом, та й зовнішність її, за людськими мірками – бездоганна, з точки зору інших богів – не витримує ніякої критики.

А перша любов Цирцеї, бідний моряк, на ім’я Главк, виявляється негідним її почуття. Дівчина наділила його могутністю й безсмертям, але він, отримавши своє, проміняв її на іншу, гарненьку Сциллу, яку Цирцея, розлютившись, перетворює на чудовисько.

З цього моменту і богам, і самій Цирцеї стає зрозуміло, що від народження дівчині дарована рідкісна здатність до чаклунства.

Елізабет Страут

«І знову Олівія»

«КМ-Букс»

У видавництві «КМ-Букс» цього року вийшло продовження відомого роману «Олівія Кіттерідж» Елізабет Страут. За формою це збірка фрагментів із життя Олівії й ще кількох мешканців маленького містечка, які так чи інакше перетинаються, складаючись у роман. Роман, який розповідає про швидкоплинність часу, старіння, неминучі втрати близьких і, звісно ж, про любов.

Олівія на схилі років пише мемуари, щоб хоч якось відволіктися від гнітючих думок про те, що вона у свої вісімдесят три роки поховала двох чоловіків. Колишня вчителька, яка звикла все життя розраховувати на себе та свої сили, тепер змушена покладатися на інших людей, адже в такому поважному віці тотальна самостійність може стати фатальною.

Маріанна Павер

«Допоможіть! Чи дійсно книжки про саморозвиток здатні змінити життя»

Vivat

Як часто ми піддаємося спокусі, що ось я прочитаю чергову книжку про успішний успіх і все в мене вийде. Британська журналістка Маріанна Павер поставила собі запитання: «Невже, прочитавши книгу про достаток, я відразу стану багатою? Невже книги дійсно допоможуть знайти любов, розбагатіти, прийняти себе та стати щасливою?».

І тоді дівчина зважилася на сміливий експеримент: щомісяця читати по одній психологічній книзі й неухильно слідувати кожній пораді. Тільки так вона зможе з’ясувати, чи дійсно у книжках прихований секрет ідеального життя – без боргів, тривог. Життя, у якому можна надіти светр із кашеміру й піти на побачення з чоловіком своєї мрії.

Це історія, у якій кожна жінка побачить себе й із полегшенням зрозуміє, що у глибині душі будь-якої дівчини живуть таємні страхи та невпевненість. Але це й робить її справжньою, щирою та живою.

Текст:

Анна Хаєцька

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.