Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиЩо читати навесні. 8 нових книжок, у яких трапляються дива

Що читати навесні. 8 нових книжок, у яких трапляються дива — Книги на Wonderzine

Сюзанна Кларк, Лів Константін, Делія Овенс

Поки ще погода не дозволяє нам зібратися й піти відпочивати в ліс чи парк, гарною розвагою буде влаштуватися у кріслі з хорошою книжкою. Тим більше цієї весни є чим зачитуватися. Українські видавництва надрукували книги, які допоможуть не думати про негаразди та поринути в інші світи.

Мадлен Тьєн

«Не кажіть, що в нас нічого немає»

ВСЛ

Роман канадської письменниці Мадлен Тьєн – історія однієї китайської сім’ї на тлі 40 років воєн, репресій і переслідувань. Від революції та громадянської війни до трагедії на площі Тяньаньмень. У центрі роману – доля головної героїні Лілін-Марі, молодої математикині, що живе в наші дні в Канаді, і пробує відновити історію своєї сім’ї. У десятирічному віці в житті Лілін-Марі відбуваються події, які разом ламають усе її життя на «до» й «після». Батько Лілін, у минулому талановитий піаніст, залишає дружину й дочку, щоби виїхати в Гонконг і там – без жодних пояснень – накладає на себе руки. А кількома місяцями пізніше в їхньому з матір’ю спорожнілому будинку з’являється юна Ай-Мін – студентка-біженка, яка нелегально залишила Китай після подій на площі Тяньаньмень. Разом дівчата знаходять зошит, у якому переписаний від руки фрагмент великого роману. У ньому розповідається про пригоди відважних коханих – юнака Так Вея й дівчини Четверте травня – під час китайської революційної.

Книга отримала найпрестижнішу канадську літературну нагороду – премію Гіллера, – увійшла в шортліст Букерівської премії, її переклали 18-ма мовами.

Емі Гармон

«Що знає вітер»

Vivat

Героїня книги Енн Ґаллагер виросла на розповідях свого дідуся про Ірландію. Після його смерті вона вирушає на Батьківщину, щоби розвіяти прах дідуся над озером і дізнатися більше про свою родину та своє ірландське коріння.

Але раптово Енн потрапляє у грозу, якась таємнича сила відкидає її на вісімдесят років назад – в Ірландію 1921 року. Вона опиняється в епіцентрі боротьби за незалежність Ірландії. Дівчину рятує доктор Томас Сміт, який спочатку думає, що вона шпигунка. Але згодом вони закохуються одне в одного й разом долучаються до боротьби за незалежність країни. Та чи готова Енн відпустити колишнє життя заради кохання, якого вже й не сподівалася пізнати?

Зої Заґґ 

«Дівчина Онлайн: соло»

ВСЛ

Це завершальний роман популярної трилогії британської фешн-блогерки, ютуберки та письменниці Зої Заґґ, яка відома в інтернеті під ніком Zoella.

Її блоги про красу, моду та стиль життя привернули мільйони підписників на YouTube – кількість переглядів відео перевищила 300 млн.

Книга – це анонімний блог п’ятнадцятирічної Пенні Портер, у якому вона ділиться зі своїми читачами найпотаємнішими думками й таємницями свого життя. Початок навчального року Пенні зустрічає на самоті: її бойфренд Ной зник, і ніхто не знає, де він. Дівчина вирішує, що заняття мистецтвом і нові знайомства – найкращий спосіб, щоби впоратися з нудьгою. Вона з головою занурюється у творчість і багато часу приділяє друзям. Та чи допоможе це Пенні позбутися примари колишнього хлопця й відкрити нову сторінку у своєму житті?

Лів Константін

«Коли я бачила тебе востаннє»

Vivat

Кейт Інгліш – спадкоємиця великих статків. У неї є чоловік і донька, вона будує успішну кар’єру й має розкішний маєток. Але однієї ночі все змінюється – матір Кейт знаходять убитою у власному будинку. На похорон приїздить Блер, подруга, з якою Кейт колись була нерозлучна, але в останні роки не спілкувалася, бо дівчата посварилися. Оскільки Блер – авторка детективів, вона вирішує допомогти старій подружці й розпочинає розслідування, яке виявляє, що в суспільному житті містечка все не так просто. Убивцею може виявитися будь-хто: давній друг, батько, чоловік. Але хай ким він є, ймовірно, що Кейт – наступна в його списку.

Сюзанна Кларк

«Джонатан Стрендж і містер Норрелл»

«Рідна мова»

Роман Сюзанни Кларк – історія про двох чарівників в альтернативній Англії XIX століття, які спільними зусиллями повертають у країну магію. Раціонально вдумливі мешканці Лондона переконані, що чаклунська традиція зачахнула й магію ніхто не практикує, але все це до тих пір, поки у країні не з’являються відразу два чарівники – молодий і похилого віку, поривчастий самоучка Джонатан Стрендж і зануда-книжник містер Норрелл. Їхня дружба, а після суперництво, що тягнеться від наполеонівських битв до примарних палаців світу фей, і стає основою цього довгого й надзвичайно винахідливого роману.

Роман перекладений на десятки мов, він розійшовся світом накладом у понад мільйон примірників, його екранізували: у 2015 році на екрани вийшов однойменний мінісеріал телеканалу BBC, де головні ролі виконали Берті Карвел й Едді Марсан. Книга вийде друком навесні у видавництві «Рідна мова».

Майкл Шебон

«Телеграф авеню»

«Фабула»

Новий роман від автора «Кавалера і Клея» – про те, що «в кожного місця свій характер». Дія роману відбувається в Окленді, штат Каліфорнія, де долі двох сімей нерозривно пов’язані. Афроамериканець Арчі керує музичним магазином разом з одним євреєм Натом. Доля бізнесу висить на волосині, коли з’ясовується, що в цьому районі буде побудований великий конкурентний магазин. Що ще гірше, дружини Арчі й Ната, які працюють в одній лікарні, стикаються з перспективою втратити роботу в результаті расистського скандалу. У подіях, що розгортатимуться, важливу роль відіграють втрачений біологічний батько Арчі, колишній актор, який намагається звільнитися від залежності, підліток Тит, який виявляється незаконнонародженою дитиною Арчі, і молодий кандидат у сенат Барак Обама.

Мей Маск

«Жінка, яка має план»

Vivat

У видавництві Vivat у березні виходить друком книга «Жінка, яка має план» – автобіографія Мей Маск. Її багато хто знає як «маму Ілона Маска» – засновника SpaceX і Tesla, винахідника, підприємця й візіонера. Але як вона жартує сама, «я була знаменитою до того, як Ілон став знаменитим»: Мей Маск 50 років працює моделлю й нутріціологинею, була героїнею видань Vogue, у 69 років стала обличчям косметичної марки CoverGirl і двічі знялася для обкладинок Time Health і New York Magazine. У цій книзі авторка ділиться досвідом і мудрістю, набутими протягом нелегкого, сповненого пригод і випробувань життя.

Делія Овенс

«Там, де співають раки»

VIVAT

Головна героїня роману – дівчина Кіа, яка з дитинства живе відлюдницею на болотах, її найкращі друзі – тамтешні риби, птахи та земноводні. Проте одного дня в містечку поруч знаходять тіло Чеза – місцевого плейбоя, і мешканці відразу запідозрюють Кіу. Дівчина вступає в контакт із людським світом, зустріч з яким для неї стає таким самим випробуванням, що визначає подальшу долю.

Перший і відразу успішний роман відомої орнітологині Делії Оуенс, яка написала його в 69 років. Книга понад дванадцять місяців протрималася у списку бестселерів The New York Times. В українському перекладі вийде у квітні цього року.

Текст: 

Анна Хаєцька

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.