Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КультураДо закладок: подкаст «На часі» з цікавими фактами про українську культуру

Захопливі історії в розповідях викладачки з української літератури

Подкаст «На часі» – це проєкт, покликаний боротися зі стереотипами й розповісти цікаві маловідомі факти про українську літературу, живопис, музику, театр. Авторка подкасту Саша Шевченко розповіла Wonderzine Україна про свій проєкт.

Саша ділиться, що ідея подкасту з’явилася ще 3 роки тому. Та у квітні дівчина вирішила більше не відкладати із запуском і почати ділитися неймовірними історіями про українців і популяризувати український контент.

«Я викладаю українську літературу вже 12 років, і найбільший мій біль, що довкола неї завжди багато стереотипів і міфів: занудна, сільська, страждальна, неглибока, нецікава. Такі упередження є загалом до української культури. Звісно, зараз, із початком повномасштабної війни, їх стає менше, та все ж ось ця журбина й неприваблива шароварщина тягнуться й донині», – розповіла Шевченко.

«На часі» не має обмежень у часі, героях чи тематиці. Тут можна знайти випуски про певний мистецький період в історії України, відомих письменників, але без ідеалізації і з цікавими фактами, а також про видатних українок, які з певних причин не досягли популярності. Серед них – Софія Яблонська чи Вероніка Черняхівська. Незабаром вийде випуск про жінок в українській літературі. Щоб знайти інформацію, авторка подкасту опрацьовує академічні джерела й подає її в розважальній формі.

«Я розумію, що на хвилі підняття патріотизму інтерес до всього українського великий. Але я хочу зробити так, щоб коли ця хвиля спаде, люди обирали українське не через це слова «зроблено в Україні», а через упевненість, що воно якісне, змістовне, нетривіальне. Моя ціль пробудити інтерес, переконати, закохати, показати, де шукати й куди копати, якщо хочеться ще», – розповіла Саша.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.