Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КультураМаргарет Етвуд і Ніл Ґейман. Якою буде програма Львівського BookForum 2022

Маргарет Етвуд і Ніл Ґейман. Якою буде програма Львівського BookForum 2022 — Культура на Wonderzine

Розмови зі світовою елітою про російські злочини

З 7 до 9 жовтня у Львові пройде одна з головних культурних подій країни – BookForum. Цього року основне завдання фестивалю – порушити питання щодо міжнародного трибуналу для виконавців найбільшої війни в Європі з часів Другої світової й обговорити роль російської пропаганди як воєнного злочину.

Для цього до програми долучилися всесвітньовідомі письменники й інтелектуали, такі як Маргарет Етвуд, Ювал Ной Харарі та Ніл Ґейман. Програмна директорка Львівського міжнародного BookForum і кураторка фестивалю Софія Челяк говорить: «Роль публічних інтелектуалів завжди була в тому, щоб не просто осмислювати дійсність, але і впливати на певні політичні рішення... Наша програма побудована так, щоби висвітлити незручні запитання, на які може не бути однозначної відповіді. Тому нам важливо почати дискусію, яка стане зброєю у перемозі над злом, що відбувається зараз».

Розповідаємо про найцікавіші події в програмі Львівського книжкового форуму цього року, які транслюватимуть онлайн на YouTube-каналі фестивалю.

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів


Жінки & війна

Коли: 7 жовтня

Тривалість: 14:00-15:30

Україна – одна з країн, у якій найбільше жінок в армії. Жінки були носіями культурної пам’яті, основою сім’ї й економіки в пострадянський період із його алкоголізмом і ранньою смертністю чоловіків. Як війна вплине на боротьбу жінок за рівноправність у соціумі? Учасницями цієї дискусії стануть українська письменниця та юристка Лариса Денисенко, британська журналістка Емма Грехем-Харрісон, мексиканська активістка Лідія Качо й організаторка руху «Донецьк – це Україна» Діана Берг.


Публічна розмова з Еліф Шафак

Коли: 7 жовтня

Тривалість: 16:00–16:50

Твори Еліф Шафак часто потрапляють до списку книжок, які кожен має прочитати за життя. Турецька авторка написала романи «Учень архітектора», «40 правил любові», що стали бестселерами. Захід модеруватиме українська письменниця та перекладачка Катерина Калитко.


Публічна розмова з Ювалом Харарі та Нілом Ґейманом

Коли: 7 жовтня

Тривалість: 19:00–20:00

Розмова з ізраїльським істориком, автором бестселера «Sapiens: Людина розумна. Історія людства» Ювалом Харарі та англійським письменником-фантастом Нілом Ґейманом, яку модеруватиме головна редакторка інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва.

«Це честь і привілей бути частиною 29-го Львівського BookForum. Навіть у темні дні війни фестиваль продовжує сміливий акт опору та дає змогу таким письменникам, як я, солідаризуватися з письменниками та читачами України», – таку мету Ніл Ґейман бачить щодо власної участі у форумі.


Імперіалізм та ідентичність

Коли: 8 жовтня

Тривалість: 13:00–14:30

Учасники розмови поговорять про постколоніальний досвід Латинської Америки, Африки на південь від Сахари та Близького Сходу та чого ми можемо повчитися з нього. Одними з учасників будуть: українська письменниця та докторка історичних наук Олена Стяжкіна, поет і драматург Ігор Померанцев та автор The New Yorker Джон Лі Андерсон.


Пропаганда

Коли: 8 жовтня

Тривалість: 15:00–16:30

Що відбувається, коли російська пропаганда знищує людські життя та сприяє воєнним злочинам? Чи можна притягнути пропагандистів до юридичної відповідальності? З’ясують британсько-французький практик-адвокат і професор права в Університетському коледжі Лондона Філіп Сендс, керівниця Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки за Міністерства культури та інформаційної політики Любов Цибульська, британський журналіст Пітер Померанцев.


Воєнні злочини & пам’ять

Коли: 8 жовтня

Тривалість: 18:30–20:00

Український журналіст і політв’язень Станіслав Асєєв, журналістка Наталя Гуменюк, Голова правління Громадського Радіо Андрій Куликов, володар Гонкурівської премії Джонатан Літель та адвокат Філіп Сендс з’ясують, як медіа фіксують і формують досвід війни.


Публічна розмова з Маргарет Етвуд

Коли: 8 жовтня

Тривалість: 20:15–21:15

«Війна путіна – це напад на демократію та свободу не лише в Україні, а й у всьому світі. Нехай цей фестиваль ідей і талантів спонукатиме більше людей голосно заявляти свою позицію та більше ділитися своїми дарами», – так висловлюється про свою участь у форумі Маргарет Етвуд, канадська письменниця, авторка роману «Розповідь служниці». Розмову з нею модеруватиме український перекладач та інтелектуал Юрко Прохасько.


Гроші та культура: як культурні інституції стають російськими офшорами

Коли: 9 жовтня

Тривалість: 11:00–12:30

Наскільки російський капітал присутній у закладах і заходах культури за кордонами рф і чи можуть вони працювати як офшорні компанії? Про це поговорять британський журналіст, історик і телеведучий Міша Глені, автор книжки «Країна грошей: Чому злодії та шахраї тепер правлять світом і як це повернути» Олівер Було, британська журналістка Кетрін Белтон та український теле- та радіоведучий Вадим Карп’як.


Журналісти та письменники на війні

Коли: 9 жовтня

Тривалість: 15:00–16:30

Чимало українських письменників і журналістів сьогодні долучилися до лав ЗСУ або волонтерства. Якою є їхня роль у війні? Що значать їхні голоси і як країні допомагає їхня діяльність? У дискусії візьмуть участь американський письменник і фотограф Майкл Катакіс, засновниця подкасту Kult Тетяна Огаркова, письменниця Вікторія Амеліна, автор The New Yorker Джон Лі Андерсон.


Нова реальність – нова творчість. Попередня презентація антології «Війна 2022»: щоденники, есеї, поезія

Коли: 9 жовтня

Тривалість: 16:30–18:00

Письменниці Мар’яна Савка та Тетяна Терен презентують вірші, есеї, щоденники, які писали українські письменники та письменниці протягом останніх пів року та лягли в основу антології «Війна 2022». Це книжка про нову реальність, яку можна осмислити за допомогою творчості. Створена спільно з виданням «Нова Польща», незабаром вона вийде друком у «Видавництві Старого Лева».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.