Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Культура«Автентика» й «Пішли писати». 8 українських подкастів, які створюють жінки під час війни

Від психології до літератури й історії

«Автентика» й «Пішли писати». 8 українських подкастів, які створюють жінки під час війни — Культура на Wonderzine

Нині на просторах мережі можна знайти українські подкасти на будь-які теми: чи то про психологію й медитації, чи то про бізнес і культуру. У період війни подкасти стали для багатьох із нас своєрідним порятунком від страшних новин і простором, де можна дізнатися багато цікавої інформації, навіть сидячи в бомбосховищі.

Ми зібрали вісім шоу, які створюють українки у воєнний час. Серед них – подкасти про написання власних книг, українське коріння, психоедукцію й багато іншого.

Текст: Анастасія Поляк

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

«Потрошку»

Для тих, хто хоче поліпшити свої навички комунікації

Ведуча подкасту Таня Касьян розповідає про бар’єри в нашій голові, а також як коректно звертатися до людей і як говорити про них у суспільстві. Авторка шоу пояснює, які терміни вже вийшли з ужитку і якими словами ми можемо їх замінити. Зокрема, вже наявні епізоди стосуються того, як говорити про людей із ментальними порушеннями, про інші раси, вік, спільноту ЛГБТК+ тощо.

Слухати

«Автентика»

Для тих, хто цікавиться нашим корінням

Подкаст «Автентика» про те, що відрізняє українців від усіх інших народів, про нашу унікальність і традиції. У ньому ведуча Катя Гайдут спілкується з українцями з різних сфер про особливості вітчизняної культури, звичаї наших предків й обряди. Зараз шоу налічує сім випусків, у яких ідеться про мовне питання, видання книг, свята Маланки й Івана Купала та інше.

Слухати

«Шева, Леся і Франко»

Для тих, хто бажає по-новому відкрити для себе українських класиків

Багато кому не надто подобалося читати українських класиків у школі: чи теми не цікавили, чи не помічали сенсу в їхніх творах, чи з безлічі інших причин. У подкасті Дарина Романська намагається довести кожному, що українська література насправді неймовірно крута й у жодному разі не нудна. У своїх випусках вона руйнує стереотипи про тих, чию творчість ми вивчали в школі, і закликає подивитися на наших класиків новим поглядом.

Слухати

«Наші – класні»

Для тих, хто хоче надихнутися талановитими українцями

«Цей подкаст про українців минулого, теперішнього й майбутнього. Про спадок, який важливо пам’ятати, і про тих, хто робить щось круте вже сьогодні», – ділиться засновниця шоу Майя Тавлуй. У своєму подкасті вона спілкується з героями різних професій і галузей: блогерами, культурологами, волонтерами, засновниками українських брендів тощо. Головна мета – надихнути кожного на те, щоб творити у своїй улюбленій справі, і довести, що всі українці класні.

Слухати

«Ночі дівочі»

Для тих, кому цікаво послухати життєві історії видатних українок

Ведуча Леся Мандзевич і гості її подкасту в кожному випуску говорять про досягнення, мрії, обмінюються емоціями й почуттями та розповідають життєві жіночі історії. Кожна співрозмовниця авторки – видатна жінка, і тут не лише про знаменитостей чи тих, чиї імена ми вже неодноразово чули на просторах соцмереж, а й про справжніх героїнь, які захищають нашу рідну землю на фронті. Щирі історії про життєві труднощі, стосунки, творчість, життя і війну.

Слухати

«Візьми паузу»

Для тих, хто бажає дізнатися, як слідкувати за своїм ментальним здоров’ям, особливо під час війни

Про те, як війна впливає на наше ментальне здоров’я, як жити в хаосі, про втрати, радість у важкі часи й стосунки розповідає Марта Приріз у своєму подкасті з психології. Авторка вже сім років працює в цій галузі, а зараз закінчує навчання в американському університеті. У цьому шоу вона має на меті піднімати актуальні для суспільства теми, давати корисні поради й об’єднати навколо свого проєкту людей, які цікавляться психічним здоров’ям. Кожен випуск досить короткий, що зроблено для того, щоб будь-хто мав змогу всього за декілька хвилин знайти для себе щось цікаве.

Слухати

«Само-інсталяція»

Для тих, хто хоче знати, як функціонує людина в різних обставинах й умовах

Засновниця подкасту Віолета Пижик – магістерка клінічної психології. Головною темою її випусків є психоедукація під час війни, яка пояснює те, як ми функціонуємо в тих чи тих життєвих ситуаціях і соціальних умовах. Окрім того, психологиня також розповідає про різні психічні розлади. Зокрема, слухачі вже можуть дізнатися про анорексію, нервову булімію, їхні причини й наслідки.

Слухати

«Пішли писати»

Для кожного, хто коли-небудь мріяв написати свою книгу, або тих, хто вже це робить

Авторки подкасту – письменниці й лауреатки міжнародного конкурсу «Коронація слова» Юлія Кубай й Олена Кузьміна. У всіх випусках вони діляться власним досвідом написання літературних творів, дають практичні поради й цінні настанови для тих, хто планує почати створення власної книги. Письменниці розповідають, як створити персонажа, світ майбутньої історії, як не втратити мотивацію під час письма, а також беруть інтерв’ю в інших авторок і літературних діячок.

Слухати

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.