Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КультураДо закладок: проєкт «Поліфонія» про українську пісенну спадщину

Налічує близько двох тисяч пісень у виконанні колективів із сотні сіл України

«Поліфонія» – це проєкт про українську культурну нематеріальну спадщину, заснований у 2014 році. У межах проєкту досліджують і зберігають пісенну традицію українського сільського середовища, а також упорядковують фольклорний архів. Він налічує близько двох тисяч народних пісень у виконанні колективів із сотні сіл України.

Проєкт ініціював угорський музикант й етнограф Міклош Бот. Він вирушав в експедиції, щоб пізнати українську традиційну музику. Майже рік він працював із допомогою фольклористів, але з часом проєкт почав «розростатися» й поповнився учасниками.

«Ми хочемо зберегти виконавську традицію, стилістику, голоси й інтонації пісень, тому найціннішим джерелом інформації для нас є жінки 70–80 років і старше. Їхній спів не піддавався впливу керівників ансамблів», – розповіла координаторка «Поліфонії», фольклористка Мирослава Вертюк.

На сайті проєкту представлено каталог пісень, пошук яких можна здійснювати за різними критеріями: текстом, місцем походження, жанром мотивами, темами й обставинами виконання тощо.

«Одне з головних завдань нашого архіву – створити прецедент відкритості матеріалів для вільного використання, безумовного абсолютного доступу для всіх митців, науковців й інших зацікавлених сторін», – кажуть творці проєкту.

Окрім створення онлайн-архіву, проєкт також поширює українську пісню у світі за допомогою співпраці з митцями Угорщини, Франції й України. Творці «Поліфонії» вже мали кілька музичних проєктів у країнах Європи.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.