Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КультураЧитаємо з Еммою Вотсон і Флоренс Велч. 7 книжкових Instagram-клубів, які ведуть зірки

Читаємо з Еммою Вотсон і Флоренс Велч. 7 книжкових Instagram-клубів, які ведуть зірки — Культура на Wonderzine

У колі улюблених жінок

Ми іноді ділимося з вами різними літературними рекомендаціями, своїми й інших. А цього разу звернули увагу на зірок, які ведуть власні книжкові клуби. Тож якщо вам краще читається в компанії, хоча б одна з цих знахідок точно для вас.

Перевага таких клубів не лише в посиленні мотивації, щоб завершити книжку разом із зіркою і її спільнотою книголюбів, але й у тому, що там регулярно обговорюють книжки, про які ви могли просто не дізнатися інакше.

Залишається лише з’ясувати, з ким із жінок у вас літературний «метч».

Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Текст: Єлизавета Джулай

Клуб Сари Джесіки Паркер

Зірка серіалу «Секс і місто» у співпраці з видавництвом Zando радить книжки, які змінили її мислення, а також щиро коментує новинки видавничого дому. Паркер почала працювати з видавничим домом минулого року. Відтоді вона цілковито залучена до роботи над книжками, самостійно відбирає авторів і твори для друку, бере участь у розробленні дизайну видань, а також пише анотації й короткі огляди на них. Деякі екземпляри нововиданих книжок Паркер уже мають настільки затертий вигляд, що тут справді йдеться про справжню прив’язаність. Нещодавно в клубі читали роман Джонатана Франзена «Crossroads», який, до речі, можна придбати і в Україні.

Клуб Емми Вотсон

Акторка створила свій клуб Our Shared Shelf ще до того, як це стало мейнстримом, у 2016 році. Вона одразу задумувала його як феміністичний, тож читають у ньому лише твори жінок і про жінок. За цей час Еммі вдалося створити настільки злагоджену спільноту, що у 2020 році акторка відпустила її у вільне плавання на Goodreads. Там же можна долучитися до вибору й обговорення творів. Лише іноді акторка надає рекомендації для читання на власній сторінці під хештегом #oursharedshelf, а профіль клубу в Instagram тепер може слугувати справжнім гайдом із феміністичної літератури.

Клуб Флоренс Велч

Флоренс Велч, фронтвумен гурту Florence & The Machine, веде свій книжковий клуб уже більше десяти років. Вона наділила його атмосферою вінтажу й магії, адже в магічний спосіб натрапляє на літературні знахідки на барахолках і в комісійних магазинах. Однак до читання вона пропонує й нові книжки на розлогу варіацію тем, причому як прозу, так і поезію. На сторінці свого клубу артистка також публікує замальовки на тему мистецтва, історії й філософії, провокує обмін думками навколо них. Наприклад, «у чому зараз полягає суть мистецтва?» або «що змінилося і що залишається незмінним в тому, як ми сприймаємо й обговорюємо вагітність?» Нещодавно в клубі читали «Привиди дому на пагорбі» Ширлі Джексон, яка доступна й українською.

Клуб Емми Робертс і Кари Пріс

Акторка Емма Робертс разом із подругою Карою Пріс, авторкою подкасту Sleepwalkers, заснували свій клуб у 2017 році. Обидві поділяють любов до книжок із підліткового віку, багато читають і заохочують до цього інших. Щомісяця вони відбирають актуальну літературу, яку написали жінки, а також діляться творами, які колись настільки вразили їх, що варті уваги в «позаклубний час». Також у клубі дівчат можна отримати офіційне членство завдяки реєстрації, що дозволить відмічати свій читацький прогрес і взаємодіяти з іншими його учасниками. Не так давно разом із подругами можна було зануритися у творчість Вірджинії Вулф.

Клуб Наталі Портман

Наталі заснувала свій клуб у 2021 році й відтоді публікує мінізустрічі з авторками, яких рекомендує. Акторка не соромиться підводити відбірні цитати, які її зачепили, жирною ручкою прямісінько в книжці й часто провокує дискусії навколо них. У її колі можна обговорити як окремі думки у творах, так і їхню структуру, поділитися власними трактуваннями тих чи тих моментів. До речі, нещодавно Портман видала влаcну книжку – дитячу мінізбірку Fables («Байки»), у якій переказала сюжети відомих казок гендерно інклюзивною й дружелюбною мовою. Це видання акторка присвятила своїм дітям.

Клуб Різ Візерспун

Клуб Різ Візерспун – найбільший серед представлених у цьому матеріалі за охопленням, до нього приєдналися 2,5 мільйона читачів. Щомісяця акторка обирає для читання книжку, сюжет якої розвивається виключно навколо жінки і її долі. У своєму клубі Різ активно взаємодіє з іншими відомими жінками, що, імовірно, посприяло його великій популярності. Наприклад, нещодавно вона в компанії Кетрін Хан і Лори Дерн сфотографувалася з авторкою Шеріл Стрейд і її книжкою Tiny Little Things, чим підтримали прем’єру однойменного серіалу. Окрім цього, у клубі нерідко бувають цікаві інтерактиви, як-от приготування страв, натхненних конкретними творами, або відвідини локацій із них.

Клуб Опри Вінфрі

Про книжковий клуб Опри часто пишуть у медіа, й узагалі він один із перших у своєму роді: Вінфрі радить книжки своєму колу «бібліофілів» ще з 1996. Нещодавно її клуб досягнув відмітки в 100 прочитаних книжок, про кожну із яких вона написала принаймні кілька емоційних речень. У клубі Опра, яка сама написала кілька книжок, радить особливі для неї книжки, зокрема й класику, як-от твори Чарльза Дікенса або Вільяма Фолкнера. Останнім часом, однак, Опра фокусується на новій літературі, яку обговорює зі своєю спільнотою й укладає в затишні підбірки, на кшталт «книжки для читання поблизу вогнища» або «осіння література, з якою можна закутатися в ковдру».

Обкладинка: @emmaroberts, @natsbookclub

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.