Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Києві відкрили виставку врятованих робіт Марії Примаченко

Картини демонструють вперше з початку вторгнення

У Києві відкрили виставку «Марія Примаченко. Врятоване». На ній продемонстрували 14 картин художниці, врятованих під час повномасштабного вторгнення росії. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Як відомо, уночі 28 лютого внаслідок бойових дій на Київщині згорів історико-краєзнавчий музей, де зберігалися роботи Марії Примаченко. Тоді директорка Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко повідомила, що понад 20 робіт Марії Примаченко згоріли, проте згодом стало відомо, що картини врятували місцеві жителі.

Під час виставки представили два архітектурні проєкти: відновлення музею в Іванкові й створення мистецької резиденції в селі Болотня, де зберігся будинок Марії Примаченко.

«Місцева влада разом з Київською військовою ОДА подадуть нам документацію щодо відновлення музею, це дуже потрібно зробити напередодні зими. Ми передамо певні кошти від ЮНЕСКО для відновлення музею. Ми завжди під час спілкування з нашими зарубіжними колегами наводимо два приклади, коли росіяни цілили цілеспрямовано в об'єкти культури. Це музей в Іванкові та музей в Сковородинівці», – сказав Олександр Ткаченко.

Міністр подякував мешканцям села, які врятували картини й інші експонати музею, а також додав, що «росіяни можуть поцілити в наші будівлі, але поцілити в нашу ідентичність не можуть».

Відвідати виставку можна з 22 по 25 вересня в Національному центрі ділового й культурного співробітництва «Український дім».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.