Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниМаріанна Кіяновська стала лауреаткою Міжнародної літературної премії ім. Збіґнєва Герберта

За збірку «Бабин Яр. Голосами»

Українська поетка Маріанна Кіяновська стала лауреаткою однієї з найпрестижніших поетичних премій у світі – Міжнародної премії ім. Збіґнєва Герберта 2022 року за збірку «Бабин Яр. Голосами». Про це повідомляє «Суспільне».

Раніше цього року Кіяновська отримала звання Європейської поетки свободи 2022 року за збірку «Бабин Яр. Голосами» в англійському перекладі Адама Поморського.

До складу журі, які обирали лауреата, входили поети, есеїсти, перекладачі й видавці. Серед них були Юрій Андрухович (Україна), Едвард Гірш (США), Міхаель Крюґер (Німеччина), Мерседес Монмані (Іспанія) і Томаш Ружицький (Польща).

«Кіяновська – провідний голос української поезії останніх двох десятиліть. Її творчість знаходиться в самому центрі нашого літературного життя, вона має великий вплив на інших поетів», – прокоментував Юрій Андрухович.

Польський письменник Томаш Ружицький сказав, що Кіяновська у своїй збірці «наважилася на неможливе – спробувала дати слово за мертвих».

«У плачі з величезним емоційним навантаженням Кіяновська розповідає історію життя і злочину. Унікальні історії, як унікальне кожне людське існування, і водночас жахливо універсальна історія, яка також стосується тих злочинів, які відбуваються на наших очах», – наголосив Ружицький.

Міжнародна літературна премія імені Збіґнєва Герберта – польська міжнародна літературна премія, заснована 2013 року у Варшаві й названа на честь польського поета, есеїста й мораліста Збіґнєва Герберта. Її щорічно присуджує Фундація ім. Збіґнєва Герберта. Метою премії є визнання «видатних мистецьких й інтелектуальних літературних досягнень на світовій арені, які мають стосунок до світових цінностей, до яких тяжіла творчість Збіґнєва Герберта».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.