Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниНагороду European Film Awards присудили всім українським продюсерам

Її передадуть у Музей кіно «Довженко-Центру»

На церемонії нагородження European Film Awards, яка цьогоріч проходила в Рейк’явіку, нагороду Co-Production Award 2022 від фонду Eurimages присудили всім українським продюсерам. Про це повідомила пресслужба «Довженко-Центру».

Продюсери Юлія Сінкевич, Дар’я Бассель, Саша Костіна і Єгор Олєсов, які отримували нагороду, оголосили, що передадуть статуетку в Музей кіно «Довженко-Центру». У своїй промові вони також наголосили, що «Довженко-Центр» має отримати статус Державного фонду фільмів.

«Найвидатнійший фільм усіх часів – «Людина з кіноапаратом» Дзиґи Вертова – був знятий в Україні. Про це зазвичай не згадують на курсах історії кіно в усьому світі. Ви поцікавитеся, чому так? Бо його особистість було вкрадено. Як і сьогодні, наша національна ідентичність, ідентичність нашої культури й кіно знаходяться під загрозою знищення й розкрадання», – зазначили в промові.

Продюсери наполягають на необхідності забезпечити юридичний статус «Довженко-Центру» як Державного фонду фільмів. На їхню думку, це «правильний шлях до збереження української спадщини рухомого зображення». Також вони вимагають скасувати наказ про реорганізацію центру й призначити Олену Гончарук його генеральною директоркою.

Нагорода Eurimages Co-Production Award є спільною ініціативою Європейської кіноакадемії і Eurimages, фонду підтримки культури Ради Європи. Зазвичай її отримує один продюсер, який брав активну участь у копродукції. Однак цьогоріч організатори премії вирішили присудити її всім українським продюсерам на знак солідарності з українською кіно- й телеіндустрією, які постраждали внаслідок російського вторгнення.

Фото: «Довженко-Центр»

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.