Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниФільми чотирьох українських режисерок потрапили до списку 100 найкращих у світі

Стрічки відбирали кінознавці з 84 країн світу

Роботи чотирьох українських режисерок потрапили до списку 100 найкращих стрічок, які зняли жінки. Як пише «Суспільне Культура», "BBC Culture" опитала 368 кінознавців із 84 країн світу, щоб знайти найкращі фільми режисерок і скласти цей список.

Мая Дерен

Роботи українсько-американської режисерки й акторки незалежного кіно Маї Дерен посіли 95 й 82 місця. Це фільми «Ритуал у перетвореному часі» (1946) і «На березі» (1944). Мая в 1947 році стала першою лауреаткою премії Ґуґґенгайма за творчу працю в кіно. У 1986 році Американський кіноінститут заснував премію імені Маї Дерен.

Кіра Муратова

Фільм «Довгі проводи» (1971) режисерки Кіри Муратової посів 59 місце. У 1987 році він отримав премію на Міжнародному кінофестивалі в Локарно. На 48 місці опинився ще один фільм Муратової – «Астенічний синдром» (1989). Він здобув спеціальний приз журі Берлінського кінофестивалю.

У 2017 році Кіру Муратову запросили до складу Американської кіноакадемії, яка визначає володарів премії «Оскар».

Лариса Шепітько

11 місце посіла військова драма «Сходження» (1977) української режисерки Лариси Шепітько. Стрічку відзначили головними призами Всесоюзного кінофестивалю в Ризі, на Берлінському кінофестивалі вона отримала найвищу нагороду – «Золотий ведмідь».

Ліза Холоденко

На 100 місці розмістилася стрічка Лізи Холоденко – американської теле- й кінорежисерки, продюсерки й сценаристки українського походження. Її фільм «Діти в порядку» отримав «Золотий глобус» у номінації «Найкращий фільм – комедія або мюзикл» і номінацію на «Оскар» у категорії «Найкращий фільм».

Повний список можна переглянути за посиланням.

Фото: Кадр із фільму «Довгі проводи» (1971) Кіри Муратової.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.