Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЕстонський фестиваль скасував виступ росіянки після заяв українських поеток

Росіянка заявила, що виступатиме поза межами фестивалю

Естонський літературний фестиваль Prima Vista скасував виступи російської письменниці Лінор Горалік. Це зробили після того, як українські поетки Анна Грувер й Олена Гусейнова відмовилися брати участь у фестивалі через присутність росіянки.

Організатори фестивалю повідомили, що вони мають «давню традицію» запрошувати російських опозиціонерів і дисидентів, яких «тепло зустрічає місцева російськомовна аудиторія». Вони також зазначили, що не сумнівалися в тому, що Горалік підтримує Україну й засуджує війну.

Однак її виступ скасували через «суперечливу інформацію про її діяльність, яка створила напруженість серед інших іноземних гостей фестивалю».

«Передусім ми повинні продемонструвати сильну підтримку Україні в цій війні», – зазначила Кріста Ару, голова правління фестивалю.

За словами Горалік, вона сама не знала про те, що українські поетки відмовилися брати участь у фестивалі. Росіянка повідомила, що проведе один із запланованих виступів поза межами фестивалю.

Напередодні Анна Грувер й Олена Гусейнова відреагували на те, що у фестивалі Prima Vista візьме участь росіянка.

«Тема цього фестивалю звучить дуже гарно: «Бажати неможливого». Напевно, бажати неможливого – це бажати, щоб нас не намагалися «примирити», поки відбувається геноцид», – написала Анна Грувер.

Олена Гусейнова теж прокоментувала ситуацію: «Я написала есей про свою відмову, який, я сподіваюся, уже прочитали естонці, а ті, які не прочитали, ще встигнуть прочитати. І наступного року фестиваль зможе уникнути ганебної ситуації, де в час, коли в Україні звучать повітряні сирени, від російських авіаударів гинуть дорослі й діти, мовою агресорів відбуваються івенти про «війну і мир».

Гусейнова також повідомила, що після її есе організатори фестивалю звернулися до Лінор Горалік із питанням, чи не вважає вона, що через відмову українок їй краще не приїжджати на подію. Горалік відповіла, що їй «з цим цілком ок».

Фото: Facebook/Linor Goralik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.