Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниОрганізацію PEN America звинуватили в зраді власних принципів через скасування виступу росіян

Вони мали взяти участь у заході, куди також запросили українських письменників

Організацію PEN America звинуватили в зраді власних принципів, бо вона відмовила росіянам виступити на літературному заході разом з українцями. Про це пише The Guardian.

Як відомо, у межах щорічного міжнародного літературного й правозахисного фестивалю World Voices мала відбутися дискусія за участі двох російських письменників-дисидентів.

Однак українські письменники Артем Чех й Артем Чапай, які теж брали участь у фестивалі, повідомили, що не долучаться до заходу, якщо там будуть присутні росіяни. Тому PEN America скасувала виступ російських письменників.

«Зіткнувшись з наслідками нашої помилки й не маючи хороших варіантів, ми вирішили, що виступ українців повинен відбутися, враховуючи обставини й ризики, з якими вони стикаються як військові й те, що вони подолали велику відстань, щоб взяти участь [у фестивалі]», – ідеться в заяві PEN America.

Російсько-американська журналістка й віцепрезидентка правління PEN America Маша Гессен назвали таке рішення організації «зрадою» й заявили, що PEN America не повинні забороняти гостям виступати, «бо хтось інший цього не хоче». На знак протесту Гессен залишили посаду віцепрезидентки правління PEN America, однак заявили, що залишаться членом PEN.

PEN America – некомерційна організація , яка працює на захист і поширення свободи слова в Сполучених Штатах й у всьому світі через просування літератури й прав людини.

World Voices – міжнародний літературний і правозахисний фестиваль, заснований у 2004 році Салманом Рушді, Майклом Робертсом й Естер Аллен після подій 11 вересня 2001 року. Фестиваль має на меті сприяти розширенню для діалогу між США й іншими країнами.

Фото: Twitter/PEN America

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.