Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниDocudays UA представили основну фестивальну програму

До неї ввійшли п’ять фільмів

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA оголосив п’ять фільмів центральної фестивальної програми «Образ майбутнього». Про це пише «Суспільне Культура».

«У головній тематичній програмі зібрані стрічки, які допомагають замислитися над, власне, образом майбутнього, а також поставити суголосні запитання. Питання справедливості, відповідальності злочинців, відбудова, наслідки війни, у тому числі й екологічні. Кожна історія у добірці – спроба осмислення цих проблем і пошук відповідей», – кажуть у команді фестивалю.

«Вбивство журналіста», Метт Сарнецкі

Історія про молодого журналіста-розслідувача і його наречену, яких жорстоко вбили у власному домі в Словаччині. Їхня смерть призвела до найбільших протестів у країні з часів повалення комунізму. Стрічка отримала низку відзнак на міжнародних фестивалях.

«Усі наші серця б’ються в ритмі зірок, що вибухають», Дженніфер Райнсфорд

Дебютний повнометражний фільм режисерки розповідає про найсильніший землетрус сучасності, який стався в Японії 11 березня 2011 року й призвів до сильного цунамі. Стрічка знайомить із людьми, які шукають своїх рідних після землетрусу, тяжко переживають втрати, або допомагають іншим пережити це.

«Відвідувачі», Вероніка Лішкова

Історія про молоду антропологиню Зденку, яка разом із родиною переїжджає до Свальбарду в Норвегії, щоб вивчати зміни в житті полярних регіонів. Проводячи інтерв’ю з мешканцями, героїня розуміє, наскільки однорідною є маленька місцева спільнота, і виявляє приховані під поверхнею конфлікти. Зденка має визначити, наскільки вона готова втручатися в життя місцевої спільноти, за якою вона планувала лише спостерігати.

Стрічку назвали найкращим чеським фільмом Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини One World (2023).

«Юний Платон», Неасм Ні Чіанайн і Деклан Мак-Ґрат

Події фільму розгортаються після громадянського конфлікту в Ардойні – районі Белфаста, де робітничий клас поколіннями страждає через бідність, засилля наркотиків і зброї.

Стрічка змальовує мрію директора школи Кевіна Мак-Аревея і його команди, яка завзято працює задля майбутнього, показуючи, як критичне мислення та дбайливий пастор можуть заохотити дітей і дати їм мужність визирнути за рамки й обмеження своєї спільноти.

«Немає простого шляху додому», Акуол де Мабіор

У Східній Африці Ребекку Ньянденґ де Мабіор знають як матір Південного Судану. Країна здобула незалежність 2011 року й більшість своєї короткої історії перебуває в стані війни. Найбільший страх Ребекки, що її чоловік, Джон Ґаранґ, загинув марно разом із мільйонами громадян Південного Судану. Після років вигнання примарна мирна угода дає їй змогу зробити щось, щоб полегшити долю своєї країни.

В основі фільму – дискусія між поколіннями, що прагне примирити родину і країну.

Docudays UA – найбільший в Україні Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини, який відбувається щороку в Києві. Концепція цьогорічного фестивалю має назву «Образ майбутнього».

«Це те, що нам варто уявляти й утілювати вже зараз. Це розмова про справедливість – невідворотне покарання винних у воєнних злочинах, документування свідчень їхніх жертв і руйнувань», – пояснює команда фестивалю.

Фото: кадр із фільму «ВІДВІДУВАЧІ»

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.