Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниБудинок-музей Поліни Райко на Херсонщині може зруйнуватися внаслідок підриву Каховської ГЕС

Якщо вода підійде до будівлі, то та, імовірно, не витримає

Будинок-музей Поліни Райко в місті Олешки, що на Херсонщині, може опинитися під загрозою руйнування внаслідок підриву Каховської ГЕС. Про це повідомив Семен Храмцов, художник і представник Херсонського обласного благодійного фонду ім. Поліни Райко в коментарі «Суспільне Культура».

За його словами, якщо вода підійде, то будинок-музей, імовірно, не витримає. Храмцов зазначив, що будинок розташований близько до води на вулиці Нижня.

«Навіть якщо вода не заллє, а просто заболотиться фундамент, то нічого хорошого [для музею] не буде», – сказав він.

Наразі підтоплено ту частину вулиці, де не розташовується музей. Ситуація біля будинку поки не критична.

У Міністерстві культури та інформаційної політики сказали «Суспільне Культура», що поки для культурних установ немає рекомендацій через руйнування Каховської ГЕС і можливе підтоплення міст і сіл.

Поліна Райко (1928–2004) – арбрют-художниця з Херсонщини. Вона відома тим, що повністю розписала свій будинок олійними фарбами. Серед її сюжетів – родинні історії й фотографії, біблійні сюжети й фантастичні звірі. Сам будинок став витвором мистецтва й має цінність для локального й усеукраїнського контексту.

Щоб зберегти будинок і надати йому музейного значення, художник В’ячеслав Машницький у вересні 2008 року створив Херсонський обласний благодійний фонд ім. Поліни Райко. Під час окупації Херсона В’ячеслав Машницький пропав безвісти. Олешки нині окуповані російськими військами.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.