Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниНезакінчений роман письменниці Франсуази Саґан видадуть англійською

Історія про жінку, чоловік якої повертається додому після руйнівної автокатастрофи

У видавництві Amazon Crossing вийде англійською незавершений роман французької письменниці Франсуази Саґан «Чотири кути серця» (The Four Corners of the Heart). Про це пише The Guardian.

Рукопис знайшов у 2011 році син письменниці Дені Вестгофф. Це історія про жінку, на ім’я Марі-Лор, чий чоловік Людовік повертається додому за три роки після руйнівної автокатастрофи, що залишила його у вразливому психічному й фізичному стані.

Рукопис закінчується на кульмінації. Сама Саґан вважала, що в оригінальному рукописі «деякі абзаци повторювалися, сюжет містив багато невідповідностей, деякі речення не працювали, слова були пропущені, і роману не вистачало кінцівки».

За словами Вестгоффа, рукопис надсилали французькому видавництву Éditions Plon. Тоді «виникла коротка дискусія про те, щоб попросити відомого письменника написати для нього кінцівку». Серед кандидатів були французько-марокканська письменниця й лауреатка Гонкурівської премії Лейла Слімані, французькі письменниці Анн Берест й Анна Гавальда, а також сам Дені Вестгофф.

Однак він не захотів завершувати роман. «Я надто поважаю, надто високо ціную його авторку й людину, яка його написала, мою матір, щоб відчувати себе компетентним змінювати її твір, додавати до нього щось», – сказав він.

Видавництво Éditions Plon видало книгу під французькою назвою Les Quatre coins du coeur у 2019 році з деякими змінами від Вестгоффа. Син письменниці каже, що незавершений роман «не вносить нічого особливо нового чи виняткового» у творчість його матері.

«А протет роман залишається унікальним, єдиним і безсумнівно невіддільним елементом творчості однієї з найвидатніших письменниць XX століття, і, як такий, він вимагає, щоб його прочитали», – зазначив він.

Франсуаза Саґан (1935–2004) – французька письменниця, драматургиня, сценаристка, кінорежисерка. Авторка понад 40 романів і пʼєс, багато з яких екранізовані. Прославилася книгою «Добридень, смутку!» (Bonjour Tristesse!), яку написала у 18 років.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.