Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Києві відбудеться п’ятий день фестивалю «Протасів Яр» пам’яті Романа Ратушного. Яка програма

Цей день присвятять поезії

У суботу, 22 липня, у Києві відбудеться п’ятий день фестивалю «Протасів Яр» пам’яті загиблого у боях за Україну громадського активіста Романа Ратушного. Цей день присвятять поезії.

Зокрема, у межах п’ятого дня фестивалю відбудеться літературно-музична презентація антології «Поміж сирен. Нові вірші війни» за участі поетів і музикантів. Окрім цього, буде концерт композиторки Олесі Здоровецької й показ документального фільму «Іван і Марта» режисера Сергія Буковського.

Презентація антології «Поміж сирен. Нові вірші війни»

Під час презентації антології поети читатимуть не лише власні вірші, але й поезію колег, які зараз на фронті.

Організатори зазначають, що це «вечір подяки й світлої пам’яті тим, хто загинув, але продовжує жити з нами через свою творчість, велику мету й невидимі зв’язки болю, світла й сили». Під час заходу згадають громадського активіста Романа Ратушного, який у 2022 році загинув під Ізюмом.

Згадають також українську письменницю Вікторію Амеліну, яка померла 1 липня через поранення, отримане внаслідок російського обстрілу Краматорська. На презентації читатимуть вірші Вікторії, які ввійшли до збірки «Поміж сирен».

Концерт композиторки Олесі Здоровецької

У межах п’ятого дня фестивалю Олеся Здоровецька дасть концерт «Голос крові»: пісні спротиву, любові й смерті. Свідчення. Присвята звуком – своїм і своєму».

Олеся Здоровецька – українська виконавиця, композиторка й кураторка, яка від 2011 року мешкає й працює у Західній Європі. Учасниця міжнародних артформацій, а також авторка власних проєктів. Працює з імпровізаційною, новою академічною, джазовою, афро-карибською й експериментальною музикою. Творить саунд-дизайн для кіно й театру. Олеся – засновниця Українсько-ірландської культурної платформи, а також кураторка музично-поетичного фестивалю Phonica.

Документальний фільм «Іван і Марта» Сергія Буковського

На фестивалі покажуть документальну стрічку про подружжя шістдесятників Івана й Марту Дзюбів. Над нею працювали з 2018 року.

Іван Дзюба – український письменник, літературний дослідник, публіцист, учений, активний учасник руху за незалежність України. Був одним з організаторів акції на прем’єрі фільму «Тіні забутих предків» 4 вересня 1965 року, на якій протестував проти політичних арештів.

Памфлет Івана Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація» був визнаний як антирадянський. Івана Дзюбу заарештували, півтора роки він перебував у слідчому ізоляторі КДБ.

Іван Дзюба написав і видав близько двох десятків книг. Він помер 22 лютого 2022 року.

Львів’янка Марта Дзюба – дружина письменника. «Вони прожили довге тривожне, сповнене драматичних подій, але щасливе життя. Марта стала його ангелом-охоронцем і присвятила себе чоловікові, допомагаючи йому, оберігаючи його. Їхню історію ми почуємо з вуст Марти, а Івана бачитимемо лише час від часу», – діляться організатори.

Фестиваль «Протасів Яр» заснувала громадська організація «Захистимо Протасів Яр» і громада Протасового яру за сприяння Міжнародного фонду «Відродження». Фестиваль відбувається з травня до вересня 2023 року.

Відкриття п’ятого дня фестивалю відбудеться 22 липня, о 17:30.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.