Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЖіночі прикраси з бісеру на Прикарпатті внесли до нематеріальної культурної спадщини України

До переліку потрапила також традиція й технологія вишивки жіночої сорочки на Гадяччині

Міністерство культури та інформаційної політики внесло ґердан, традиційну жіночу прикрасу з бісеру, до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Про це повідомили в пресслужбі МКІП.

У міністерстві зазначили, що виготовлення ґердана – це традиційне народне ремесло, яким займалося місцеве населення Прикарпаття впродовж століть. Ґердан має вигляд плесканого ланцюжка чи ажурного комірця з різнокольорового бісеру, його носять переважно на шиї, іноді – на голові. Кожне село Гуцульщини має давні традиції виготовлення ґердана, локальні художньо-стильові особливості, кольорову гаму тощо.

«Упродовж історичного поступу мистецтво творення, виготовлення ґерданів краю зазнавало піднесень і спадів. На сучасному етапі воно переживає своєрідне відродження зі значним оновленням традиційних форм», – зазначають у міністерстві.

Окрім традиційних жіночих прикрас із бісеру на Прикарпатті, до переліку нематеріальної культурної спадщини України внесли традицію й технологію вишивки жіночої сорочки на Гадяччині.

Нематеріальна культурна спадщина України була створена як аналог Світової спадщини ЮНЕСКО. Наразі до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України внесено 74 елементи.

Ґердан, а також інші елементи традиційного українського вбрання, нині активно використовують для створення автентичних образів. Раніше ми писали про українську блогерку, яка створює креативні етнообрази.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.