Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПонад 175 знаменитостей виступили проти заборони книжок у школах США

Серед них – Маргарет Етвуд, Аріана Гранде, Гільєрмо дель Торо

Понад 175 акторів, музикантів, письменників, коміків, зірок реаліті-шоу, моделей, науковців, активістів й інших підписали відкритий лист, який закликає творчі спільноти Голлівуду й інших країн долучитися до боротьби із заборонами книжок у США. Про це пише The Hollywood Reporter.

Ініціатор листа – ведучий освітнього дитячого серіалу Reading Rainbow Левар Бертон. Опублікувала звернення громадська правозахисна організація й комітет політичної дії MoveOn Political Action.

Серед тих, хто підписав листа, – Аріана Гранде, Марк Руффало, Сара Полсон, Емма Робертс, Маргарет Етвуд, Шерон Стоун, Джоді Піколт, Гільєрмо дель Торо й і інші. Вони назвали заборони книжок у шкільних округах США обмеженнями, які суперечать свободі слова й самовираження. Підписанти зауважили, що така цензура може негативно вплинути на творчу галузь.

«Це питання часу, коли регресивні, репресивні ідеологи змістять свій фокус на інші форми мистецтва й розваг, щоб продовжити свої атаки й зробити цапом-відбувайлом маргіналізовані спільноти, зокрема, BIPOC і ЛГБТК+», – ідеться в листі.

Підписанти листа «відмовляються мовчати, коли одна творча галузь піддається репресивним заборонам», і закликають митців обʼєднатися, щоб боротися із загрозами для мистецтва.

За даними Education Week, у 2022 році у США заборона на книжки сягнула рекордно високого рівня. Американський ПЕН-клуб повідомив, що з червня 2021 року доступ до понад чотирьох тисяч книжок у шкільних округах США обмежували або забороняли.

У Техасі у 2022 році зафіксували 1269 спроб обмежити доступ до 2571 книжок. Це найвищий показник, який коли-небудь документував відділ інтелектуальної свободи Американської бібліотечної асоціації.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.